2023-09-19 23:02:54
Φωτογραφία για Μιμόζα. Χειμερινή ομορφιά σε κήπους, γλάστρες και βάζα
Η εντυπωσιακή ήμερη Ακακία που την περίοδο ανθοφορίας της τα κλαδιά της λυγίζουν από το βάρος των  πολύ ιδιαίτερης όψη ανθών. 

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Επιστημονικά η ονομασία "Mimoza" αφορά ένα ολόκληρο γένος με καταγωγή από την Αυστραλία, όλα τα επιμέρους είδη του οποίου διαθέτουν τα βασικά χαρακτηριστικά της ακακίας και διαφέρουν μεταξύ τους στο μέγεθος φυλλώματος - ανθών και  κυρίως στην απόχρωση των λουλουδιών.

Στην χώρα μας το πιο συνηθισμένο είδος είναι η Ακακία-Μιμόζα της Νίκαιας με τα χαρακτηριστικά στρογγυλά κίτρινα ανθάκια, ένα φυτό που συχνά επιλέγεται και στην διαμόρφωση εξωτερικών δημόσιων χώρων. 

Τα ανθισμένα κλαδιά είναι πολύ όμορφα και αντέχουν επί αρκετές ημέρες και σε βάζα.



Ιδιαίτερα καλλωπιστικό δέντρο λόγω όχι μόνο του αρώματος  και της όψης των ανθών αλλά και του πολύ εντυπωσιακού φυλλώματος που αποτελείται από "βελόνες" οι οποίες σταδιακά ανοίγουν και δημιουργούν τα φύλλα της ήμερης Ακακίας. 



Το ύψος της Μιμόζας μπορεί να φτάσει έως και τα 15 μέτρα και λόγω του μονού κορμού για αρκετά χρόνια χρειάζεται στήριξη και σωστό κλάδεμα, ώστε το βάρος του δέντρου να κατανέμεται ισομερώς χωρίς να αναγκάζει τον κορμό να γέρνει με αποτέλεσμα να μην αναπτυχθεί κάθετα. 

Τα χνουδωτά κίτρινα ανθάκια που μοιάζουν με μικρά ...πομ πομ, καλύπτουν ολόκληρο το μήκος των βλαστών και δημιουργούν, ειδικά την εποχή ανθοφορίας, μια εξαιρετική εικόνα. 



ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Είναι ένα γενικά εύκολο δέντρο που δεν απαιτεί ιδιαίτερες φροντίδες, πέραν της στήριξης στα πρώτα χρόνια ανάπτυξής της και φύτευση σε πλήρως ηλιόλουστη θέση.

Χρειάζεται μέτριο προς λιγοστό πότισμα και μόνο την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού. Το υπερβολικό νερό παρά το ότι δεν καταστρέφει την Μιμόζα, δεν ευνοεί ούτε την ανθοφορία ούτε την γενική ευρωστία της.  

Από τα δέντρα που αντέχουν όχι μόνο την παρατεταμένη ξηρασία αλλά και τις χαμηλές θερμοκρασίες (έως περίπου τους -10 βαθμούς) και το μόνο που μπορεί να την επηρεάσει είναι το βάρος του χιονιού που αν συσσωρευτεί στα λεπτά κλαδιά της θα έχει σαν αποτέλεσμα το σπάσιμό τους.

Μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας της αφαιρέστε τυχόν κατεστραμμένα - ξερά κλαδιά και κόψτε όσα ακόμη χρειάζεται, κυρίως στο εσωτερικό μέρος, ώστε το δέντρο να διατηρεί κατά το δυνατόν το σχήμα του και ο αέρας να κυκλοφορεί ανάμεσα στους βλαστούς.  



ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ-ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ

Η Μιμόζα είναι ένα από τα λιγοστά ανθισμένα δέντρα μέσα στον χειμώνα. Σε περιοχές με γενικά εύκρατο κλίμα ανθίζει από τον Φεβρουάριο έως περίπου στις αρχές Μαίου, ενώ στην διάρκεια του καλοκαιριού διατηρεί το εντυπωσιακό γκριζοπράσινο φύλλωμά της.

Μετά το τέλος της ανθοφορίας στις άκρες των βλαστών εμφανίζονται οι "καρποί" που έχουν όψη φασολιού με πολύ σκληρό περίβλημα που περικλείει τους σπόρους με τους οποίους γίνεται ο πολλαπλασιασμός της.

Για να επιταχύνετε την διαδικασία δημιουργίας νέων φυτών πριν φυτέψετε τους καρπούς βυθίστε τους για μερικά δευτερόλεπτα σε πολύ καυτό νερό και στην συνέχεια τοποθετείστε τους σε νερό κανονικής θερμοκρασίας μέχρι να "φουσκώσουν".

Για μερικά χρόνια τα νεαρά φυτά μπορούν να αναπτυχθούν και σε δοχεία φύτευσης από τα οποία και θα πρέπει να μεταφυτευθούν στο χώμα όταν ξεπεράσουν σε ύψος τα 50cm.  



soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εκδήλωση:  Ρολόγια εν πλω
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Εκδήλωση: Ρολόγια εν πλω
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ