2023-09-27 00:26:00
Φωτογραφία για Η ακρίβεια στα τρόφιμα ...ήλθε για να μείνει
Αποκλιμάκωση στον ρυθμό αύξησης των τιμών των τροφίμων μπορεί να υπάρξει τους επόμενους μήνες, όμως τα νοικοκυριά θα χρειαστεί να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο κατανάλωσης.    

H μείωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα και σ’ άλλες χώρες της ευρωζώνης οφείλεται εν μέρει στη μεγάλη υποχώρηση των τιμών της ενέργειας. Όμως, η υποχώρηση του μέσου επιπέδου των τιμών των τροφίμων υπολείπεται σημαντικά. 

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία, ο ετήσιος πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα ήταν 10,75% τον Αύγουστο έναντι 11,6% στην ευρωζώνη κατά μέσο όρο. Ρίχνοντας μια ματιά στα επιμέρους στοιχεία, η Σλοβακία προηγείται με 13,5% και ακολουθεί το Βέλγιο με 13,41%. Σε υψηλά επίπεδα βρίσκονται επίσης η Γαλλία με 11,2%, η Εσθονία με 12,9%, η Κροατία στο 10,9% ενώ Λιθουανία και Μάλτα βρίσκονται στο 10,7% μαζί με την Ελλάδα. Στον αντίποδα, στην ευρωζώνη βρίσκουμε τη Φινλανδία με 6,8%. 


Οι βαλκανικές χώρες έχουν συγκριτικά υψηλό πληθωρισμό τροφίμων, με τη Βουλγαρία στο  12,37%, τη Ρουμανία στο 11,88% και τη Σερβία στο 16,9%, ενώ το Κοσσυφοπέδιο με 5% και η Αλβανία με 7,9% κινούνται σε χαμηλότερο τέμπο. Φυσικά, πρωταθλήτρια στην ακρίβεια των τροφίμων στην Ευρώπη είναι η Τουρκία, με 72,86% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση. 

Η μεγάλη πλειοψηφία των διεθνών οργανισμών και ξένων επενδυτικών οίκων προβλέπει μείωση του πληθωρισμού στην Ευρώπη το 2024. Όμως, πολλοί δεν αποκλείουν να προκύψουν αρνητικές εκπλήξεις στις διεθνείς αγορές τροφίμων και δικαιολογημένα. Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι μεγάλες εξαγωγικές χώρες δημητριακών αλλά πόσα από αυτά θα φθάσουν στις διεθνείς αγορές, π.χ. Αφρική, αποτελεί ερώτημα μετά τη μη ανανέωση της συμφωνίας για τη διακίνηση των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Η Ουκρανία αναζητά εναλλακτικές διαδρομές μέσω των ευρωπαϊκών οδικών και μη δικτύων, αλλά οι αγρότες χωρών όπως οι Πολωνία, Βουλγαρία κ.λπ. είναι αντίθετοι, γιατί φοβούνται ότι θα βγουν χαμένοι.

Το φαινόμενο El Ninio και η κλιματική αλλαγή επηρεάζουν επίσης  τις σοδειές. Κάποιες χώρες, όπως η Ινδία, έχουν απαγορεύσει τις εξαγωγές ρυζιού για να καταπολεμήσουν την αύξηση των τιμών στη χώρα τους, με την τιμή του να βρίσκεται σε υψηλό 15ετίας. Επιπλέον, παρατηρείται έλλειψη εργατών γης σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Αυτό ωθεί τις αμοιβές προς τα πάνω, ανεβάζει τα κόστη και ευνοεί τις αυξήσεις των τιμών των τροφίμων.  

Αρκετές επιχειρήσεις έχουν εκμεταλλευθεί αυτό το περιβάλλον για να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους. Θεωρητικά, η συμπίεση του περιθωρίου θα μπορούσε να ανακουφίσει τα νοικοκυριά. Όμως, πρακτικά, αυτό δεν μπορεί να γίνει, αν δεν μειωθεί η ζήτηση ή/και ενταθεί ο ανταγωνισμός. Οι εισηγμένες εταιρείες τροφίμων κ.λπ. δεν έχουν κίνητρο να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους τους καθώς θα δουν τις μετοχές τους να υποχωρούν.

Η πάλαι ποτέ διατίμηση, θεωρητικά,  θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, αλλά το όφελος θα ήταν βραχυχρόνιο. Δεν αποκλείεται να προέκυπταν ελλείψεις σε βασικά τρόφιμα, όπως ανέφερε πρόσφατα ο κ. Παπαθανάσης, αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ. Το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων κάποιων κλάδων είναι μια άλλη προσέγγιση που έχει χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα. Όμως, τα αποτελέσματα δεν είναι ορατά. Πρόσφατα, ο αρμόδιος υπουργός κ. Σκρέκας ανακοίνωσε μια νέα δέσμη μέτρων για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός στα ράφια των σουπερμάρκετ. Όμως, δεν φαίνεται να έπεισε πως μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον, μας είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πώς οι τιμές των τροφίμων μπορούν να υποχωρήσουν τους προσεχείς  μήνες, εξαιρουμένης μιας παγκόσμιας ύφεσης. Όμως, η τελευταία δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Επομένως, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα επιμείνει παρά την όποια αποκλιμάκωση, το επόμενο 6μηνο τουλάχιστον. 

Του Dr.Money

Πηγή Euro2day
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ