2023-11-11 21:24:53
Φωτογραφία για Η πρώτη μεταμόσχευση ματιού είναι γεγονός: «Μου άλλαξε τη ζωή»Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη δηλώνουν ότι πραγματοποίησαν την πρώτη στον κόσμο πλήρη μεταμόσχευση ματιού σε έναν άνδρα, αν και δεν είναι βέβαιο ότι θα ανακτήσει την όρασή του.

Ο Άαρον Τζέιμς, ο οποίος επέζησε από ατύχημα με ηλεκτρικό ρεύμα υψηλής τάσης, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση διάρκειας 21 ωρών, κατά την οποία αντικαταστάθηκε το μισό του προσώπου του.

Οι χειρουργοί είναι σε θέση να μεταμοσχεύουν κερατοειδείς με επιτυχία εδώ και χρόνια και χαρακτήρισαν το επίτευγμα ως κομβική στιγμή στην προσπάθεια να αποκατασταθεί η όραση σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο κ. Τζέιμς, ένας εργάτης σε γραμμή υψηλής τάσης από το Αρκάνσας, έχασε το μεγαλύτερο μέρος του προσώπου του όταν ακούμπησε κατά λάθος ένα καλώδιο 7.200 βολτ υπό τάση το 2021.

Στις 27 Μαΐου του 2023, υποβλήθηκε σε μια σπάνια μερική μεταμόσχευση προσώπου εκτός από τη μεταμόσχευση ματιού - στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 140 επαγγελματίες υγείας.


Οι χειρουργοί του NYU Langone Health, οι οποίοι πραγματοποίησαν την περίπλοκη επέμβαση, δήλωσαν την Πέμπτη ότι ο 46χρονος, αναρρώνει καλά από τη διπλή μεταμόσχευση και το μάτι που μεταμοσχεύτηκε φαινόταν εξαιρετικά υγιές. Το δεξί του μάτι εξακολουθεί να λειτουργεί.

«Και μόνο το γεγονός πως καταφέραμε την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση ολόκληρου του ματιού σε πρόσωπο είναι ένα τεράστιο κατόρθωμα που πολλοί θεωρούσαν επί μακρόν αδύνατο», δήλωσε ο δρ Eduardo Rodriguez, ένας από τους κορυφαίους χειρουργούς της ομάδας.

«Κάναμε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και ανοίξαμε το δρόμο για το επόμενο κεφάλαιο της αποκατάστασης της όρασης», τόνισε, σύμφωνα με το BBC.

«Δεν ισχυριζόμαστε ότι θα αποκαταστήσουμε την όραση», επισήμανε ο δρ Ροντρίγκεζ στο ABC News. «Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου ότι είμαστε ένα βήμα πιο κοντά», είπε.

Οι γιατροί είπαν ότι υπήρχε άμεση ροή αίματος στον αμφιβληστροειδή, το τμήμα του ματιού που στέλνει εικόνες στον εγκέφαλο. Αν και δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι ο άνθρωπος θα ανακτήσει την όραση στο νέο του μάτι, οι γιατροί δεν αποκλείουν ούτε αυτή την πιθανότητα.

«Αν μπορέσω να δω από αυτό, αυτό είναι υπέροχο», ανέφερε ο ασθενής. «Αλλά αν αυτό μπορεί δώσει το έναυσμα για την εξέλιξη της ιατρικής, τότε είμαι υπέρ», είπε.

Ο βετεράνος του στρατού, θα συνεχίσει να παρακολουθείται από τους γιατρούς, αλλά η πρόοδος που έχουν δει με το μάτι είναι «εξαιρετική» λέει ο Bruce E. Gelb, MD, χειρουργός μεταμοσχεύσεων στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Το πρόσωπο και το μάτι προήλθαν από έναν άνδρα δότη ηλικίας 30 ετών. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, οι γιατροί έκαναν έγχυση βλαστικών κυττάρων από τον μυελό των οστών του δότη στο οπτικό νεύρο για να ενθαρρύνουν την επιδιόρθωσή του.

Ο κ. James είναι μόλις το 19ο άτομο στις ΗΠΑ που υποβάλλεται σε μεταμόσχευση προσώπου.

Η επί 20 χρόνια σύζυγός του, Meagan James, δήλωσε στο CNN ότι το να τον δει μετά την επέμβαση «ήταν ένα τρελό, υπέροχο, παράξενο, μοναδικό».

«Ήμουν χαρούμενη που τα κατάφερε και όλα ήταν καλά εκείνη τη στιγμή», ανέφερε.

Μετά το ατύχημα, ο ασθενής χρειάστηκε να αφαιρέσει το αριστερό του μάτι λόγω του πόνου και έχει υποβληθεί σε πολλές χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο ίδιος επισήμανε πως η μεταμόσχευση ματιού του άλλαξε τη ζωή και πως είναι «απεριόριστα ευγνώμων» στον δότη και την οικογένειά του που έκαναν δυνατή την επέμβαση.

«Φαίνομαι σαν ένα φυσιολογικό άτομο που περπατάει στο δρόμο», είπε στο NBC News.


themaygeias
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ