2023-12-02 10:12:30
Φωτογραφία για Τα σκευάσματα για τη ρινική συμφόρηση δεν είναι «αθώα»
Νέα αυστηρή προειδοποίηση εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Νέα αυστηρή προειδοποίηση εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) για τον κίνδυνο που μπορεί να ενέχει η χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη.

Όπως αναφέρει ο EMA μεταξύ άλλων, τα φάρμακα που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση που είναι σοβαρή ή μη ελεγχόμενη (που δεν θεραπεύεται ή ανθίσταται στη θεραπεία) ή με σοβαρή οξεία (αιφνίδια) ή χρόνια (μακροχρόνια) νεφρική νόσο ή ανεπάρκεια.

Να σημειωθεί εδώ ότι η ψευδοεφεδρίνη είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται συχνά ως αποσυμφορητικό σε άτομα που πάσχουν από κρυολόγημα ή αλλεργίες.

 

Οι κίνδυνοι από την ψευδοεφεδρίνη

Αναλυτικότερα, η επιτροπή ασφάλειας του EMA, PRAC, συνέστησε νέα μέτρα για φάρμακα που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης στους ασθενείς συνδρόμου οπίσθιας αναστρέψιμης εγκεφαλοπάθειας (PRES) και συνδρόμου αναστρέψιμης εγκεφαλικής αγγειοσύσπασης (RCVS).


ADVERTISING

Τα δύο αυτά σύνδρομα, όπως αναφέρεται, είναι σπάνιες καταστάσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν μειωμένη παροχή αίματος στον εγκέφαλο, προκαλώντας δυνητικά σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, τα συμπτώματα και των δύο συνήθως υποχωρούν.

Όπως αναφέρει η επιτροπή, οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να συμβουλεύσουν τους ασθενείς να σταματήσουν να χρησιμοποιούν αυτά τα φάρμακα αμέσως και να αναζητήσουν θεραπεία εάν εμφανίσουν συμπτώματα των παραπάνω δύο συνδρόμων, όπως: 

έντονο πονοκέφαλο με ξαφνική έναρξη, αδιαθεσία, έμετο, σύγχυση, επιληπτικές κρίσεις και οπτικές διαταραχές. ΠΗΓΗ: ΕΜΑ

 


themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ