2023-12-25 22:31:55
Φωτογραφία για Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Ισαάκ Νεύτων

Ο Ισαάκ Νεύτων γεννήθηκε το πρωί των Χριστουγέννων του 1642 στο αρχοντικό του Woolsthorpe κοντά στο χωριό Colsterworth, έντεκα χιλιόμετρα νότια του Grantham στο Lincolnshire.

Καθώς ο Γαλιλαίος, στις ανακαλύψεις του οποίου έμελλε να στηριχθεί μεγάλο μέρος της επιστημονικής πορείας του Νεύτωνα, είχε πεθάνει εκείνο το χρόνο, το έτος 1642 αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Γεννημένος το 1564, ο Γαλιλαίος είχε σχεδόν φτάσει στην ηλικία των ογδόντα ετών. Ο Νεύτων θα ζούσε μέχρι τα ογδόντα πέντε σχεδόν.Οι δυο τους κάλυψαν χρονικά ολόκληρη ουσιαστικά την επιστημονική επανάσταση, το δε έργο τους συγκρότησε τον κεντρικό πυρήνα της.

Στην πραγματικότητα, ο χρονολογικός αυτός συσχετισμός οφείλεται στον ξεροκέφαλο προτεσταντισμό της Αγγλίας και μόνον.

Η Αγγλία, πιστεύοντας ότι ο παπισμός είχε μοιραία μολύνει και το γρηγοριανό ημερολόγιο, ήταν δέκα μέρες πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου είχαν 4 Ιανουαρίου 1643 την ημέρα που γεννήθηκε ο Νεύτων.

Μπορούμε να αφήσουμε κατά μέρος τον συμβολισμό χωρίς να χάσουμε τίποτε από την ουσία.

Σημασία έχει μόνον ότι γεννήθηκε, και μάλιστα σε μια στιγμή που του έδινε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το έργο του Γαλιλαίου και άλλων πρωτοπόρων της σύγχρονης επιστήμης, όπως ο Κέπλερ (που είχε πεθάνει δώδεκα χρόνια νωρίτερα) και ο Καρτέσιος (που ζούσε ακόμη και συνέχιζε το έργο του στην Ολλανδία).

ΠΗΓΗ: Richard Westfall, «Η ζωή του Ισαάκ Νεύτωνα», Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Merry Newtonmas Everyone!https://physicsgg.me/
tinanantsou.blogspot.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
2023: Ένα Λαμπρό Έτος στο Perimeter
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
2023: Ένα Λαμπρό Έτος στο Perimeter
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ