2024-01-07 09:38:08
Φωτογραφία για Τέμπη: Οι κόρες του μηχανοδηγού Γιώργου Κουτσούμπα, μιλούν  για την τραγωδία που άλλαξε τη ζωή τους
Η Αθανασία, η Χριστίνα και η Ιωάννα, οι κόρες του μηχανοδηγού της επιβατικής αμαξοστοιχίας Γιώργου Κουτσούμπα, δέκα μήνες τώρα, από την ημέρα της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, έχουν να διαχειριστούν όχι μόνο τον πόνο από την τραγική απώλεια του πατέρα τους αλλά και τα όσα ακούστηκαν για τις κινήσεις του ανθρώπου τους το μοιραίο βράδυ. Για πρώτη φορά μιλούν στην εφημερίδα Πατρίς για όλα, για τις αλήθειες και κυρίως για τα ψέματα, που όπως λένε, ακούστηκαν όλους αυτούς τους μήνες.

ΤΑΣΟΥΛΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

patrisnews.com

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΣΑΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΕΜΠΕΙΡΟΣ ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΟΣ. ΣΑΣ ΕΙΧΕ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΥ ΜΑΘΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ;

Εμπειρότατος! Είχε προϋπηρεσία 40 χρόνων και τον τελευταίο χρόνο ήταν και εκπαιδευτής. Στις 40 μέρες από το δυστύχημα πήγαμε στα Τέμπη εκεί μέσα στον κόσμο είδαμε έναν άγνωστο κύριο σ’ εμάς να στέκεται μπροστά από την φωτογραφία του μπαμπά μας. Τον πλησιάσαμε του είπαμε ότι είμαστε οι κόρες του και τότε με δάκρυα στα μάτια μας είπε αφού κατάφεραν και σκότωσαν τον Γιώργο μας, τελείωσε (ο κύριος αυτός ήταν πρώην σταθμάρχης) . Τότε καταλάβαμε ότι καλό μηχανοδηγό δεν τον θεωρούσαμε μόνο εμείς η οικογένειά του, αλλά κ οι συνάδελφοι του.


Όσο για τα προβλήματα στο δίκτυο, ναι ξέραμε κάποια πράγματα το τελευταίο διάστημα κιόλας ήθελε να βγει όσο πιο σύντομα γινόταν και στην σύνταξη. Προσπαθούσε να συγκεντρώσει τα ένσημά του. Παρόλα αυτά προσπαθούσε να μην μας αγχώνει και να μας προστατεύει. Δεν έφερνε τα προβλήματα της δουλειάς στο σπίτι. Είχε πολλούς φίλους σιδηροδρομικούς και συζητούσε εκεί μαζί τους τα όποια προβλήματα αντιμετώπιζαν.

ΕΙΧΕ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΦΟΒΟΥΣ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ;

Όταν το 2017 συνέβη το δυστύχημα στο Άδενδρο με το τρένο που επέστρεφε από Αθήνα-Θεσσαλονίκη ο μπαμπάς μας οδηγούσε το τρένο που πήγαινε από Θεσσαλονίκη-Αθήνα . Τότε υπήρχε μια σύγχυση στα site και μέχρι να επικοινωνήσει μαζί μας είχαμε τρομάξει. Όταν λοιπόν ηρέμησε και ο ίδιος από το συμβάν μας είπε ότι θα μπορούσε να είναι και εκείνος στην θέση του τότε μηχανοδηγού.Γνωρίζω μας είπε την δουλειά που κάνω. Εκεί του είπαμε να μην ξαναπεί τέτοια και η κουβέντα σταμάτησε. Λίγες μέρες λοιπόν πριν το δυστύχημα στα Τέμπη και ενώ οδηγούσε εμπορική αμαξοστοιχία δεν θυμόμαστε ακριβώς το δρομολόγιο, μας έστειλε μια σοκαριστική φωτογραφία με ένα δέντρο να έχει πέσει μπροστά από την μηχανή. Νύχτα σκοτάδι. Είχαμε τρομάξει θα έμενε ώρες στο κρύο χωρίς φαγητό και νερό. Αυτός μας καθησύχασε δεν ήταν και η πρώτη φορά που συνέβαινε. Κανένας δεν νοιαζόταν πραγματικά για τους μηχανοδηγούς.

ΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ ΕΡΕΥΝΩΝ.ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΖΗΤΑΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ;

Τα ερωτήματα είναι πολλά και όλα αναπάντητα. Γιατί άφησαν οι έμπειροι σταθμάρχες εκείνο το βράδυ τον κατηγορούμενο μόνο του? Γιατί ενώ ο επιθεωρητής ζήτησε από τον σταθμάρχη βάρδιας να κάτσει με τον κατηγορούμενο έως ότου φύγει και το IC62 εκείνος του απάντησε “σιγά μην κάτσω να τον προσέξω”. Κανένα ίχνος επαγγελματικής υπευθυνότητας. Απλά σκεφτόμαστε αν μέσα ήταν τα δικά του παιδιά, οι γονείς του, τα αδέρφια του θα έφευγε?? Γιατί έδωσαν στις ανακριτικές αρχές τα ηχητικά ντοκουμέντα τόσους μήνες μετά ενώ φρόντισαν να δημοσιοποιήσουν στα μέσα μονταρισμένα -κομμένα ηχητικά εντός 24 ωρών από το δυστύχημα? Γιατί δεν δούλευε η τηλεδιοίκηση? Μία τηλεδιοίκηση την οποία μας έδειξε ο ίδιος μας ο πατέρας να λειτουργεί πριν κάποια χρόνια.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ.. ΤΙ ΣΑΣ ΕΙΠΕ;

Μιλούσε με όλες μας κάθε βράδυ. Έτσι έκανε και τότε. Θυμάμαι μας τηλεφώνησε και επάνω στη κουβέντα μας είπε «έχω έρθει νωρίτερα έχω ελέγξει το τρένο μου κ πάω ν ξεκινήσω κ δεν δουλεύει. Καλά σήμερα εδώ πάνω δεν δουλεύει τίποτα.» Ύστερα μίλησε με την κάθε μία από εμάς ξεχωριστά, μας ζήτησε να του ετοιμάσουμε το αγαπημένο του φαγητό. Περίμενε πώς και πώς να γυρίσει σπίτι. Σε 3 μέρες θα ερχόταν. Στο τέλος μας καληνύχτισε λέγοντας μας κορίτσια μου είστε απίστευτες ΣΑΣ ΑΓΑΠΩ! Τελικά δεν γύρισε ποτέ.

ΤΙ ΣΑΣ ΘΥΜΩΣΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ;

Μας θύμωσε ότι τις πρώτες μέρες και την στιγμή που εμείς ακόμα αναζητούσαμε τον μπαμπά μας, την στιγμή του απόλυτου πένθους δεν μας σεβάστηκε κανείς στα Μ.Μ.Ε. Κυκλοφορούσαν διάφορα ψεύδη. Ψεύδη που άλλοτε αφορούσαν την υγεία του (που σ’ αυτό το σημείο να πούμε πως πρόσεχε τόσο πολύ την υγεία του γιατί ήθελε όπως έλεγε να είναι γερός για να είναι όσο περισσότερα χρόνια γίνεται δίπλα στις γυναίκες του). Και άλλοτε τις υποτιθέμενες παραλείψεις. Μιλούσαν για παραλείψεις του μηχανοδηγού την στιγμή που δεν είχαν δοθεί καν τα ηχητικά ντοκουμέντα της μοιραίας νύχτας παρά μόνο μερικά επιλεγμένα – μονταρισμένα κομμάτια. Έπαιζαν υποτίθεται συνομιλίες του πατέρα μας ενώ εμείς γνωρίζαμε πως η φωνή δεν ήταν καν δική του. Και να μην ξεχνάμε το «ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΒΓΕΙ» που στοίχειωσε την μνήμη του μπαμπά μας, μια φράση που δεν γνωρίζει κανείς πώς, από ποιον, αν και γιατί ειπώθηκε. Κανείς λοιπόν δεν σεβάστηκε ότι και εμείς πενθούμε. Ο μηχανοδηγός δεν ήταν ένα άψυχο ρομπότ, ήταν άνθρωπος με οικογένεια. Είχαμε και εμείς δικαίωμα να πενθήσουμε όπως όλοι.

ΠΟΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΕΣΑΣ;

Να μάθει ο κόσμος όλη την αλήθεια για εκείνο το βράδυ. Είμαστε σίγουρες ότι ο μπαμπάς μας έκανε σωστά τη δουλειά του όπως έκανε 40 χρόνια τώρα. Και μόνο αν βγει η αλήθεια θα ηρεμήσει η ψυχή του. Θέλουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν όσοι μας στέρησαν τους ανθρώπους μας και βύθισαν τόσες οικογένειες στο πένθος και τη θλίψη.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΑΣ. ΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ;

Ξέρετε κάθε χρόνο ήθελε να προλάβει να μας πει εκείνος πρώτος τα κάλαντα. Πέρυσι τα Χριστούγεννα λόγω δουλειάς τα πέρασε στην Θεσσαλονίκη οπότε μας πήρε μία μία τηλέφωνο τα ξημερώματα για να μας τα πει. Στην αρχή όλες τρομάξαμε από το τηλεφώνημα νομίζαμε πως κάτι έγινε. Του φωνάξαμε και του είπαμε να μην το ξανά κάνει. Τώρα αν μας ρωτάτε θα δίναμε τα πάντα για να ξανά χτυπήσει το τηλέφωνο και να τον ακούσουμε να μας τραγουδάει. Φέτος λοιπόν κάτσαμε όλες μαζί στο τραπέζι όπως θα ήθελε και εκείνος. Η καρέκλα του όμως ήταν άδεια το τραπέζι ήταν τόσο διαφορετικό χωρίς την παρουσία του. Μας λείπει. Ποτέ ξανά το σπίτι μας δεν θα είναι το ίδιο.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΝΑ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΜΑΤΙΑ

-Μας είναι δύσκολο να βρούμε λέξεις να περιγράψουμε τον πιο σημαντικό άντρα της ζωής μας. Έναν μπαμπά στοργικό και τόσο δοτικό. Έμπαινε μέσα στο σπίτι μας και αυτό γέμιζε ζωή. Ακόμη και οι καβγάδες μας έλεγε είναι δείγμα του πόσο ζωντανή είναι η οικογένειά μας. Λένε πως σ’ ένα σπίτι ζωή δίνουν τα παιδιά τελικά στο δικό μας το μεγαλύτερο παιδί ήταν εκείνος. Ένα πειραχτήρι που έκανε όλο πλάκες και γελούσε. Ξέρετε σ’ αυτόν τον κόσμο πολλοί μπορούν να γίνουν πατεράδες λίγοι όμως μπορούν να γίνουν πραγματικοί μπαμπάδες. Ο Γιώργος Κουτσούμπας λοιπόν ήταν ένας τέτοιος πραγματικός μπαμπάς. Μας αγαπούσε πολύ και μας το έλεγε. Εκτός όμως από την οικογένειά του και τους φίλους του που τους αγάπησε όλους πολύ, αγάπησε πολύ και τα τρένα. Η εικόνα του στο μυαλό μας είναι άμεσα συνδεδεμένη με αυτά. Μπορούσε να δουλεύει νυχτερινό δρομολόγιο συνεχόμενα 14-15 ώρες και παρόλα αυτά να μας καλημερίζει τραγουδώντας. Τον ρωτούσαμε που βρίσκει την όρεξη και αν τους το μάθαιναν και αυτό μαζί με τη μηχανοδήγηση και αυτός γελούσε. Πάντα πήγαινε στην δουλειά χαμογελαστός και ορεξάτος. Τον γέμιζε τόσο πολύ αυτό που έκανε. Είχε σκοπό μόλις συνταξιοδοτηθεί να ολοκληρώσει το σπίτι στο κτήμα μας, στον παράδεισό του, ώστε να εγκατασταθεί εκεί με τη μαμά. Δεν πρόλαβε.



«Ο μηχανοδηγός ζήτησε επανάληψη του τηλεγραφήματος.».

Η οικογένεια του Γιώργου Κουτσούμπα ,εκπροσωπείται από νομικό σύμβουλο, τον κ.Βασίλη Ζησιμάτο. Παρακολουθεί τις εξελίξεις στην υπόθεση λεπτό λεπτό και δίνει απαντήσεις στην εφημερίδα Πατρίς για όλα.



• Ακούστηκαν πολλά αυτούς τους μήνες σε ότι αφορά στον μηχανοδηγό

Ποια είναι αλήθεια και ποια ψέματα;

Δυστυχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα, ακούστηκαν φοβερές αναλήθειες για έναν άνθρωπο που έφυγε άδικα από τη ζωή, όπως και τα υπόλοιπα θύματα αυτής της τραγωδίας. Για πολύ συγκεκριμένους λόγους που έχουν να κάνουν με θέματα αποζημιώσεων, κάποιοι, ευτυχώς λίγοι, προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα αρνητικό κλίμα κατά του αδικοχαμένου μηχανοδηγού, αγνοώντας το γεγονός ότι ο ίδιος αδυνατούσε να αντικρούσει τα όσα, μετά θάνατον, κάθε φορά του επέρριπταν. Ευτυχώς όμως, δεν τα κατάφεραν. Σας διαβεβαιώ, ότι όσα ψευδή ανέφεραν κάποιοι για τον μηχανοδηγό, δεν στηρίζονται ούτε σε ένα έγγραφο εκ της δικογραφίας. Και είναι κρίμα, γιατί δεν σεβάστηκαν ούτε τον πόνο της οικογένειάς του, η οποία προσπαθούσε αφενός να θρηνήσει το δικό της άνθρωπο και αφετέρου να αντιμετωπίσει κάθε φορά τα ασύστολα ψεύδη που ακούγονταν. Ξεκάθαρα σας δηλώνω, ότι για όσα έχουν ειπωθεί κατά καιρούς αμαυρώνοντας την μνήμη του, σύντομα θα λογοδοτήσουν.



• Από αυτά που γνωρίζετε βάση στοιχείων .Κατάλαβε ο μηχανοδηγός ότι είναι στη λάθος γραμμή;

Από όλα τα έγγραφα και το υλικό της δικογραφίας, αδιαμφισβήτητα προκύπτει ότι ο μηχανοδηγός έπραξε ολόσωστα γιατί τη στιγμή που περνάει ξαφνικά στην γραμμή καθόδου, ζήτησε επανάληψη του τηλεγραφήματος που είχε λάβει προηγουμένως από τον Σταθμάρχη της Λάρισας. Και πάλι ο σταθμάρχης του δίνει τις ίδιες οδηγίες. Η εν λόγω συνομιλία προκύπτει από επίσημα έγγραφα όπως ενδεικτικά το Πόρισμα της Επιτροπής «Γεραπετρίτη» αλλά και έγγραφο από τον ΟΣΕ που επιβεβαιώνει την εν λόγω συνομιλία. Λάβετε δε υπ’ όψιν σας ότι σε έγγραφο της Διεύθυνσης Κυκλοφορίας του ΟΣΕ περιγράφονται λεπτομερώς οι ενέργειες που οφείλουν να κάνουν οι μηχανοδηγοί και ρητώς αναφέρεται ότι κάθε μηχανοδηγός υποχρεούται να ακολουθεί κατά γράμμα τις εντολές του Σταθμάρχη. Αυτός είναι και ο λόγος που ο μηχανοδηγός συνέχισε την πορεία της αμαξοστοιχίας, θεωρώντας μάλιστα ότι η χάραξη της πορείας, η οποία φαινόταν στον πίνακα διαχείρισης του Σταθμάρχη, γινόταν με αυτόματο τρόπο, όπως ρητώς υποχρεούνταν από τους κανόνες ασφαλείας να πράξει ο Σταθμάρχης και επομένως θεωρούσε βέβαιο ότι είχε αυτομάτως εξασφαλισθεί η ελεύθερη κίνηση της αμαξοστοιχίας στην γραμμή καθόδου.



• Ποιες θα είναι οι νομικές σας κινήσεις από εδώ και πέρα;

Μέχρι σήμερα έχουμε διορίσει τεχνικό μας σύμβουλο στη δικογραφία τον κ. Μαδιά, έχουμε υποβάλλει συγκεκριμένα αιτήματα στον κ. Ανακριτή που έγιναν δεκτά και έχουμε υποβάλει με γραπτό υπόμνημά μας τις ανησυχίες μας για τον έλεγχο των ηχητικών που περιλαμβάνονται στη δικογραφία. Ως προς το τελευταίο, δυστυχώς, έχουμε ήδη επιβεβαιωθεί από τα πλέον επίσημα χείλη, του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΣΕ, περί καταστροφής μέρους των συνομιλιών. Παρακολουθούμε την πορεία της ανακριτικής διαδικασίας, λαμβάνουμε συνεχώς τα νέα στοιχεία της δικογραφίας, τα αξιολογούμε και επεμβαίνουμε, δικονομικώς, στην εξέλιξη της ανάκρισης.

Η Ανάκριση προχωρά με ταχείς ρυθμούς και προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην αποκάλυψη των αιτιών του δυστυχήματος και την απόδοση ποινικών ευθυνών σε όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Δυστυχώς κάποιοι αυτοεξαιρούνται αυτής της προσπάθειας. Αναφέρομαι σε όσους, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία διακινούν φήμες και προσβάλουν τις μνήμες νεκρών για να εξυπηρετήσουν ενδεχομένως σκοτεινά κίνητρα. Οι αμέσως επόμενες ενέργειές μας θα έχουν να κάνουν με αυτούς. Θα απαντάμε εφεξής μέσω της Δικαιοσύνης σε όσους αρκούνται στη διάδοση ψευδών ειδήσεων προσβάλλοντας τους νεκρούς και τις οικογένειές τους, προκαλώντας τους ακόμα περισσότερο πόνο.

sidirodromikanea.blogspot.com


ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ