2024-01-10 10:37:00
Φωτογραφία για Aγωνία για 9χρονο με μηνιγγίτιδα στο Παίδων, τα SOS συμπτώματα που πρέπει όλοι οι γονείς να γνωρίζουνΣτο Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία" νοσηλεύεται με μηνιγγίτιδα και σε σταθερή κατάσταση από χθες το απόγευμα 9χρονος από τη Νέα Φιγαλεία του Δήμου Ζαχάρως στην Ηλεία. Το παιδί παρουσίασε συμπτώματα έντονης αδιαθεσίας και οι γονείς του ανήσυχοι το μετέφεραν στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, όπου έγινε η διάγνωση και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στην Αθήνα.

Κλειστό το σχολείο του για να γίνει απολύμανση

Με απόφαση του Δημάρχου αποφασίστηκε να μην λειτουργήσει σήμερα το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο της Νέας Φιγαλείας για λόγους απολύμανσης.

Γονείς, προσοχή σε αυτό το σημάδια. Έτσι θα καταλάβετε αν το παιδί σας έχει μηνιγγίτιδα

H μηνιγγίτιδα είναι ο “εφιάλτης” κάθε γονιού. Κυρίως η βακτηριακή μηνιγγίτιδα, είναι μία δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση, που μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί σε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, νευρολογικά προβλήματα, ακόμη και θάνατο

. Είναι κρίσιμο να γίνει γρήγορα η διάγνωση της μηνιγγίτιδας ώστε με κατάλληλη θεραπεία να προληφθούν, ή να μειωθούν τυχόν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Η φλεγμονή που προκαλεί μηνιγγίτιδα είναι κανονικά ένα άμεσο αποτέλεσμα είτε μιας βακτηριακής λοίμωξης ή μιας ιικής μόλυνσης. Ωστόσο, η φλεγμονή μπορεί επίσης να προκληθεί από σπανιότερες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, μία παρενέργεια σε κάποιο φάρμακο, μια ασθένεια του ανοσοποιητικού συστήματος, ή από άλλους μολυσματικούς παράγοντες όπως μύκητες (κρυπτοκοκκική μηνιγγίτιδα) και παράσιτα.

Όπως τονίζει η παιδίατρος Μαίρη Κοδροπούλου Ζησίμου ένα από τα πιο εμφανή συμπτώματα της μηνιγγίτιδας είναι το σημάδι του Brudzinski. Η σοβαρή δυσκαμψία του αυχένα αναγκάζει τους γοφούς και τα γόνατα του ασθενούς να κάμπτονται όταν ο λαιμός κάμπτεται.

Τα SOS συμπτώματα που πρέπει όλοι οι γονείς να γνωρίζουν

Στα βρέφη, τα σημάδια της μηνιγγίτιδας δεν είναι πάντα προφανή, λόγω της αδυναμίας του βρέφους να επικοινωνήσει αυτά τα συμπτώματα. Ως εκ τούτου, γονείς, συγγενείς και κηδεμόνες πρέπει να προσέχουν πολύ τη συνολική κατάσταση του βρέφους. Παρακάτω θα δείτε μια λίστα από πιθανά συμπτώματα σε βρέφη, ή παιδιά με βακτηριακή μηνιγγίτιδα, η οποία σε οποιαδήποτε ηλικία θεωρείται μια κατεπείγουσα κατάσταση.

Κοινά συμπτώματα της μηνιγγίτιδας σε βρέφη κάτω των 3 μηνών

Μειωμένη πρόσληψη υγρών/κακή διατροφή

Εμετός

Λήθαργος

Εξάνθημα

Στραβολαίμιασμα

Αυξημένη ευερεθιστότητα

Αυξημένος λήθαργος

Πυρετός

Διόγκωση του σημείου Fontanelle (το μαλακό σημείο στην κορυφή του κεφαλιού)

Επιληπτική δραστηριότητα

Υποθερμία

Σοκ

Υποτονία (χαλαρότητα)

Υπογλυκαιμία (χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα)

Ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος)

Κλασικά συμπτώματα σε παιδιά άνω του 1 έτους

Ναυτία και έμετος

Πονοκέφαλος

Αυξημένη ευαισθησία στο φως

Πυρετός

Μεταβολή της νοητικής κατάστασης (το παιδί φαίνεται να έχει σύγχυση ή συμπεριφέρεται περίεργα)

Λήθαργος

Επιληπτική δραστηριότητα

Κώμα

Δυσκαμψία ή πόνος στον αυχένα

Το παιδί φέρνει αυτόματα τα γόνατα προς το σώμα, όταν ο λαιμός του είναι λυγισμένος προς τα εμπρός, ή νιώθει πόνο στα πόδια όταν τα λυγίζει (αυτό ονομάζεται σημάδι Brudzinski)

Το παιδί δεν μπορεί να ισιώσει τα πόδια του, αφότου τα ισχία του καμφθούν σε γωνία 90 μοιρών (αυτό ονομάζεται σημάδι Kernig)

Εξάνθημα

Τα συμπτώματα της ιογενούς μηνιγγίτιδας συνηθέστερα μοιάζουν με αυτά της γρίπης (πυρετός, μυαλγίες, βήχας, πονοκέφαλος, αλλά μπορεί υπάρχουν και ένα ή περισσότερα από τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω για βακτηριακή μηνιγγίτιδα), αλλά τα συμπτώματα αυτά είναι συνήθως πολύ πιο ήπια.

ΠΗΓΗ

themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ