2024-02-11 09:44:25
Φωτογραφία για Εκατομμύρια ευρώ και χιλιάδες καθυστερήσεις: Πώς η κλοπή χαλκού προκαλεί προβλήματα στην κυκλοφορία των τρένων  σε όλη την Ευρώπη
Οι μεγαλύτεροι σιδηροδρομικοί φορείς της Ευρώπης αναφέρουν προβλήματα με κλοπή χαλκού στις γραμμές τους και με την τιμή του μετάλλου που αναμένεται να αυξηθεί, πολλοί ανησυχούν.

 Ian Smith

euronews.com

Η κλοπή χαλκού καθυστερεί χιλιάδες τρένα και προκαλεί ζημιές εκατομμυρίων ευρώ στις σιδηροδρομικές υποδομές σε όλη την Ευρώπη.

Ίσως αναρωτιέστε γιατί οι κλέφτες που κλέβουν ένα μέταλλο μπορεί να είναι τόσο σημαντικό ώστε να εμποδίζουν τα τρένα να κινούνται. Λοιπόν, γιατί τα τρένα δεν μπορούν να κινηθούν καθόλου χωρίς χαλκό.

Είναι το βασικό συστατικό σε πράγματα όπως καλώδια σήματος, καλώδια γείωσης και καλώδια ρεύματος. Χωρίς αυτά, τα τρένα δεν έχουν την ισχύ ή τις επικοινωνίες για να κινηθούν.

Γιατί οι κλέφτες θέλουν να κλέψουν χαλκό;

Ένας τόνος θα μπορούσε να πουληθεί σε μονάδα ανακύκλωσης μετάλλων στο Ηνωμένο Βασίλειο για περίπου 6.600 £ (7.726 ευρώ) τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με έκθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όλων των κομμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου για κλοπή μετάλλων. Ενώ οι κλέφτες μπορεί να μην είναι σε θέση να πουλήσουν κλεμμένα αγαθά σε έναν επίσημο χώρο ανακύκλωσης, είναι πιθανό να το κάνουν σε πιο άτυπα ναυπηγεία σκραπ.


Καθώς η τιμή του χαλκού προβλέπεται να αυξηθεί τα επόμενα δύο χρόνια, οι σιδηροδρομικοί φορείς ανησυχούν ότι η κλοπή χαλκού θα γίνει ακόμη πιο δημοφιλής.

Επιδιώκουν να αυξήσουν την άμυνά τους και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν ακόμη και τεχνολογία DNA για να νικήσουν τους κλέφτες.

Πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι λοιπόν η κλοπή χαλκού στους σιδηροδρόμους της Ευρώπης και τι ακριβώς μπορούμε να κάνουμε για να την σταματήσουμε;

]Οι κλέφτες κλέβουν τον χαλκό για να τον πουλήσουν για κέρδος. Canva

Πού στην Ευρώπη είναι μεγάλο πρόβλημα η κλοπή χαλκού;

Το μέγεθος του προβλήματος αποκαλύπτεται από τα δεδομένα από μερικούς από τους μεγαλύτερους φορείς εκμετάλλευσης τρένων της ηπείρου.

Η όρεξη για χαλκό οδήγησε τα βρετανικά τρένα να καθυστερήσουν για 84.390 λεπτά το οικονομικό έτος 2022/23 με κόστος 12,24 εκατ. £ (14,33 εκατ. ευρώ), στοιχεία που δόθηκαν στο Euronews Travel by Network Rail.

Στη Γερμανία , υπήρξαν 450 περιπτώσεις κλοπής μετάλλων στους σιδηροδρόμους της Deutsche Bahn, μας είπε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας τρένων. Αυτό επηρέασε 3.200 τρένα που καθυστέρησαν συνολικά για 40.000 λεπτά και κόστισαν στην Deutsche Bahn 7 εκατομμύρια ευρώ.

Η γαλλική εταιρεία SNCF μας είπε ότι περισσότερα από 40.000 τρένα επηρεάστηκαν από κλοπή μετάλλων στα πιο πρόσφατα στοιχεία τους από το 2022, προκαλώντας ζημίες άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι σιδηρόδρομοι του Βελγίου επηρεάστηκαν επίσης και είδαν 466 πράξεις κλοπής χαλκού το 2022, που ήταν μια αύξηση 300 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2021 και οδήγησε σε 33.000 λεπτά καθυστερήσεων.

Αλλά δεν παλεύουν όλες οι χώρες με αυτό το πρόβλημα. Εκπρόσωπος της αυστριακής εταιρείας ÖBB δήλωσε στο Euronews: «Πέρυσι, καταγράψαμε κλοπές χαλκού σε χαμηλό μονοψήφιο εύρος σε ολόκληρη την Αυστρία, κάτι που δεν προκάλεσε καμία διακοπή στις σιδηροδρομικές υπηρεσίες».

Τι κάνουν οι εταιρείες τρένων για να αντιμετωπίσουν την κλοπή χαλκού;

Αν και οι σχετικοί αριθμοί είναι σημαντικοί, έχουν μειωθεί μαζικά τα τελευταία 10-15 χρόνια. Η Deutsche Bahn λέει ότι τα κρούσματα έχουν μειωθεί κατά περίπου 85 τοις εκατό στη Γερμανία από 3.200 το 2013 σε 450 το 2023.

Αλλά η αντιμετώπιση του εγκλήματος έχει τις προκλήσεις της.

Οι σιδηροδρομικές γραμμές και οι υποδομές είναι φυσικά απλωμένες σε όλες τις χώρες και περνούν από απομακρυσμένες περιοχές. Αυτό καθιστά δύσκολη την παρακολούθηση και τη σύλληψη των κλεφτών στη δράση.

Τα τελευταία χρόνια, οι εταιρείες έχουν αυξήσει τη συνεργασία με την αστυνομία και χρησιμοποίησαν CCTV και drones για να βελτιώσουν την ασφάλεια.

Αρκετοί φορείς, συμπεριλαμβανομένων των Network Rail , SNCF και Deutsche Bahn, έχουν στραφεί ακόμη και στην τεχνολογία DNA για να σταματήσουν τους κλέφτες.

«Μιλάμε πάντα για τον παράγοντα φόβου DNA», λέει ο James Brown, διευθύνων σύμβουλος της Selectamark, της εταιρείας που παρέχει την τεχνολογία. «Οι εγκληματίες γνωρίζουν ότι το DNA τους συνδέει με εγκλήματα. Οτιδήποτε είναι επισημασμένο ή προστατευμένο με DNA γίνεται αμέσως πιο δύσκολος στόχος στο μυαλό του εγκληματία. Επομένως, λειτουργεί πολύ καλά ως αποτρεπτικός παράγοντας».

Το Selectamark τοποθετεί ένα συνθετικό δείκτη DNA στο καλώδιο που καθιστά δυνατή την αναγνώριση. Αυτό μπορεί να βοηθήσει την αστυνομία να συνδέσει άμεσα έναν κλέφτη με μια συγκεκριμένη κλοπή. Χρησιμοποιεί επίσης γράσο με δείκτη DNA που μπορεί να μεταφερθεί σε ένα άτομο εάν το αγγίξει, το οποίο διαρκεί για εβδομάδες στο δέρμα του, δεν μπορεί να ξεπλυθεί και μπορεί να δει κάτω από το υπεριώδες φως. Στη συνέχεια, οι σιδηροδρομικές εταιρείες ανεβάζουν διαφημίσεις σήμανσης ότι τα προϊόντα DNA χρησιμοποιούνται, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει τυχόν πιθανούς κλέφτες.

Ανεβαίνουν οι τιμές του χαλκού;

Παρά αυτές τις πιο μακροπρόθεσμες αποχωρήσεις, οι σιδηροδρομικές εταιρείες ανησυχούν για μια πρόσφατη άνοδο που λένε ότι συμπίπτει με τις αυξημένες τιμές του χαλκού. Τιμές που δεν δείχνουν σημάδια επιβράδυνσης.

Αναλυτές της BMI, μια μονάδα της Fitch Solutions, προβλέπουν ότι οι τιμές του χαλκού θα αυξηθούν φέτος καθώς και το 2025.

Είναι ένα συναίσθημα που επαναλαμβάνεται από μια πρόσφατη έκθεση της Economist Intelligence Unit, η οποία έθεσε την άνοδο των τιμών το 2025 ως «απότομη» αύξηση.

Ένας από τους λόγους για αυτό είναι η παγκόσμια στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση για το μέταλλο.

Ο χαλκός χρησιμοποιείται σε τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως τα ηλιακά πάνελ, γεγονός που προβλέπεται ότι θα αυξήσει τις τιμές του μετάλλου. Canva

Ο χαλκός είναι ζωτικής σημασίας για τεχνολογίες που σχετίζονται με την ηλεκτρική ενέργεια. Τις επόμενες δύο δεκαετίες ο ενεργειακός τομέας θα αποτελεί το 40 τοις εκατό της παγκόσμιας ζήτησης για χαλκό, προβλέπει η Διεθνής Ένωση Ενέργειας.

Όπως έχουν τα πράγματα αυτές οι κλοπές κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ. Πολλοί από τους μεταφορείς τρένων της Ευρώπης είναι κρατικοί ή εξαρτώνται από κρατικά χρήματα, επομένως οι φορολογούμενοι πληρώνουν μέρος του λογαριασμού.

Η κλοπή χαλκού είναι ένα περίπλοκο έγκλημα που πρέπει να σταματήσει και με την αύξηση της τιμής του χαλκού είναι απίθανο να εξαφανιστεί. Αλλά οι σιδηροδρομικές εταιρείες έχουν κάνει βήματα για την αντιμετώπισή του τα τελευταία χρόνια και ελπίζουν ότι με αποτρεπτικά μέτρα και άλλες στρατηγικές μπορούν να κρατήσουν υπό έλεγχο τις κλοπές και τον αριθμό των διακοπών για τους επιβάτες χαμηλό.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ