2024-02-12 21:54:02
Φωτογραφία για Βαριά πρόστιμα σε παρόχους ταμειακών και POS για μη αναβάθμιση λογισμικών – Έρχεται τροπολογία



 Ακόμα και τις 300.000 ευρώ θα φθάνει το πρόστιμο για τους παρόχους ταμειακών μηχανών και τερματικών POS αν δεν αναβαθμίσουν έως τις 29 Φεβρουαρίου τα λογισμικά τους, με τις προδιαγραφές που θέτει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Το πρόστιμο θα ξεκινά από 200.000 ευρώ και θα κλιμακώνεται σε 300.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής ενώ ρητά θα προβλέπεται η υποχρέωση απόσυρσης ταμειακών μηχανών και POS που δεν πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές από την αγορά.

Μέχρι τώρα, μεταξύ των 35 παρόχων POS υπάρχουν πολλοί που έχουν προχωρήσει το έργο της αναβάθμισης, όμως είναι αρκετοί αυτοί που έχουν καθυστερήσει με αποτέλεσμα να …κινδυνεύει η προθεσμία της 29ης Φεβρουαρίου και κατ’ επέκταση ο συνολικός σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών.





Η τροπολογία με τις προβλεπόμενες κυρώσεις πρόκειται να κατατεθεί εντός των ημερών στη Βουλή, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στους παρόχους που καθυστερούν να συμμορφωθούν με τα συμφωνηθέντα.

Η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει κυρώσεις και για όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες δεν διασυνδέσουν ταμειακές μηχανές και POS εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών. Οι 35 νέοι κλάδοι έχουν περιθώριο έως τις 29 Φεβρουαρίου να προμηθευτούν τα POS και με βάση την τελευταία παράταση δεν θα έχουν πρόστιμο 1.500 ευρώ και τον Μάρτιο.

Ωστόσο για τους κλάδους στους οποίους υπάρχει ήδη υποχρέωση χρήσης POS αν δεν τα διασυνδέσουν με βάση τις τρέχουσες προθεσμίες έως τις 29 Φεβρουαρίου, από την 1η Μαρτίου θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχουν οριστεί στις 10.000 ευρώ.

Προ ημερών, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, διεμήνυσε ότι  δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην υλοποίηση «της εμβληματικής αυτής μεταρρύθμισης καθώς πέραν του ότι συμβάλει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αποτελεί και έργο ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και η μη υλοποίηση του θα οδηγήσει σε απώλεια κοινοτικών πόρων».

Σύμφωνα με το ΥΠOIK ήδη η πρόοδος είναι σημαντική, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2023 θεσπίστηκε το μητρώο POS και ολοκληρώθηκε η πρώτη διαβίβαση στοιχείων από τους παρόχους. Τον Οκτώβριο του 2023 εκδόθηκαν όλες οι σχετικές αποφάσεις αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία διασύνδεσης. Τον Νοέμβριο έληξε η προθεσμία υποβολής δήλωσης στο Μητρώο POS (1.032.000 POS είναι καταγεγραμμένα), που αφορά ενεργά POS έως και τις 30.09.2023, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου οι πάροχοι είχαν το χρονικό περιθώριο να συμμορφωθούν με τους κανόνες του νέου πλαισίου δήλωσης και λειτουργίας τόσο των ενσύρματων όσο και των ασύρματων POS.

www.newsit.gr 


farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εξαφάνιση στη Λευκάδα
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Εξαφάνιση στη Λευκάδα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ