2024-02-22 17:27:44
Φωτογραφία για Πορτουλάκα. Έντονο χρώμα σε γλάστρες και παρτέρια με ελάχιστη φροντίδα
Το φυτό που θα προσφέρει χρώμα στο μπαλκόνι ή στον κήπο σας από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τον Οκτώβρη αφού η Πορτουλάκα  δεν θα καταπονηθεί ακόμη και από τις πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού.

Γενικά χαρακτηριστικά

Portulaca grandiflora η βοτανολογική ονομασία του πιο συνηθισμένου είδους της οικογένειας  Portulacaceae και πρόκειται για ετήσιο ανθοφόρο με καταγωγή από την Λατινική Αμερική. 

Στη χώρα μας συχνά αποκαλείται και "Μεταξάκι" και είναι είδος συγγενές με την Γλυστρίδα.

Η καλλωπιστική αξία της οφείλεται στην πολυχρωμία των λουλουδιών που μπορεί να έχουν λευκό, κόκκινο, ροζ, μωβ, πορτοκαλί ή κίτρινο χρώμα και δημιουργούν ένα χρωματιστό ...χαλί στα σημεία που θα φυτευτεί. 

Το ύψος του φυτού δεν ξεπερνά τα 15-25cm με ελαφρά μεγαλύτερη παράπλευρη ανάπτυξη, ενώ τα μικρά, λογχοειδή και σαρκώδη φύλλα της προσομοιάζουν πολύ με παχύφυτα.


Τα μονά ή διπλά άνθη  έχουν διάμετρο 3-6cm, διαθέτουν έντονους κίτρινους στήμονες και αποτελούνται από πέταλα πολύ λεπτής "μεταξένιας" υφής. Τις ώρες που δεν επικρατεί ηλιοφάνεια τα πέταλα των λουλουδιών κλείνουν, ενώ ανοιγμένα στο σύνολό τους είναι τις ώρες του μεσημεριού.  

Φυτό κατάλληλο τόσο για μαζικές φυτεύσεις σε παρτέρια, μπορντούρες, βραχόκηπους  αλλά και για καλλιέργεια σε δοχεία φύτευσης όπως και κρεμαστές γλάστρες - καλάθια. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως είδος εδαφοκάλυψης. 

Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε για την Πορτουλάκα ένα κοινό φυτόχωμα εξωτερικού χώρου με πολύ καλή αποστράγγιση. 

Θέση: Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστα σημεία και είναι ιδιαίτερη ανθεκτική τόσο στις υψηλές θερμοκρασίες όσο και στον έντονο αέρα. 

Εξίσου ικανοποιητικά αναπτύσσεται και σε ημισκιερές θέσεις όπου όμως η ανθοφορία της είναι μειωμένη. 

Πότισμα: Έχει αυξημένες ανάγκες σε υγρασία όμως το χώμα της θα πρέπει να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση ώστε να αποφευχθεί το σάπισμα του ριζικού της συστήματος που είναι επιφανειακό. Αποφύγεται την φύτευση σε σημεία που παρακρατούν νερό από οποιαδήποτε αιτία.

Στην διάρκεια της άνοιξης θα πρέπει να ποτίζεται 2-3 φορές την εβδομάδα ενώ τα ζεστά διαστήματα του καλοκαιριού συχνότερα, κάθε 2-3 ημέρες ανάλογα και με τις συνθήκες θερμοκρασίας που επικρατούν και εφ΄όσον το χώμα έχει στεγνώσει. 

Την ευνοούν ιδιαίτερα τα πιο συχνά ποτίσματα με μικρές ποσότητες νερού (ιδανικά με αυτόματο πότισμα) ενώ το νερό του ποτίσματος θα πρέπει να κατευθύνεται αποκλειστικά στις ρίζες χωρίς να βρέχονται φύλλωμα και άνθη. 

Κλάδεμα: Δεν απαιτεί κλάδεμα. 

Λίπανση: Ένα πλήρες ενισχυτικό για ανθοφόρα καλλωπιστικά  κάθε 3-4 εβδομάδες στην διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού βοηθά στην εντονότερη ανθοφορία.   

Αποφεύγετε, γενικά, τις λιπάνσεις όταν επικρατούν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. 

Πολλαπλασιασμός

Η Πορτουλάκα πολλαπλασιάζεται με σπόρους που φυτεύονται αρχές της άνοιξης.  

Συχνά και οι σπόροι που πέφτουν στο έδαφος μετά το τέλος της ανθοφορίας δημιουργούν νέα φυτά. 

Ανθοφορεί από τις αρχές του καλοκαιριού έως τα μέσα του φθινοπώρου και το κάθε λουλούδι διατηρείται πάνω στο φυτό για αρκετές εβδομάδες. 

Από τις αρχές της άνοιξης σχεδόν σε όλα τα φυτώρια θα βρείτε τόσο έτοιμα φυτά Πορτουλάκας όσο και σπόρους για να προσθέσετε στον κήπο ή το μπαλκόνι σας έντονο χρώμα με ένα ιδιαίτερα μειωμένων απαιτήσεων φυτό.  
 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ