2024-03-01 09:50:49
Φωτογραφία για Η σύμβαση 717  που δεν ολοκληρώθηκε οδήγησε στο δυστύχημα των Τεμπών
Ένας χρόνος πέρασε από την πολύνεκρη τραγωδία που σημειώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2023 στα Τέμπη και οι συγγενείς δεν σταμάτησαν έκτοτε να «φωνάζουν» για απονομή δικαιοσύνης.

megatv

Μία σειρά από παραλείψεις και ανθρώπινα λάθη οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών, σημείωσε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Ιωάννης Χαλκιάς, επίτιμος πρόεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

«Το συμπέρασμα στο οποίο φτάσαμε είναι ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση υπήρχαν εγκληματικές ανθρώπινες παραλείψεις, ανθρώπινα λάθη, οι γνωστές παθογένειες και δυσλειτουργίες που υπάρχουν στους δημόσιους οργανισμούς και μία δυσμενής συγκυρία παραγόντων. Όλα αυτά συντέλεσαν στο να έχουμε αυτή την εθνική τραγωδία».

«Η σύμβαση 717 εάν είχε ολοκληρωθεί δεν θα συνέβαινε το ατύχημα αυτό. Θα υπήρχε το ETCS, το οποίο όταν θα διαπίστωνε ότι τα τρένα κινούνταν στην ίδια γραμμή αυτομάτως θα τα ακινητοποιούσε».


«Παράνομη η μετάταξη του σταθμάρχη»

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η μετάταξη του σταθμάρχη ήταν παράνομη, ωστόσο από τις έρευνες δεν προκύπτει ότι μπήκε στην υπηρεσία με πολιτικό μέσο.

«Κατά τη γνώμη της επιτροπής, η μετάταξη του σταθμάρχη ήταν παράνομη. Η υπηρεσία υποδοχής κάποιων υπαλλήλων σε κάποιες μετατάξεις μπορεί να βάλει πρόσθετα προσόντα στο τι ακριβώς πρέπει να έχει ο υπάλληλος που θα έρθει. O ΟΣΕ σε 3-4 κατηγορίες υπαλλήλων που ήθελε έβαλε όριο ηλικίας και για τους σταθμάρχες έβαλε το 48ο έτος, γιατί διαπίστωσε ότι πολλοί σταθμάρχες θα συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια. Δεν ήθελε να πάρει σταθμάρχες 60-65 ετών. Έβαλε όριο και με βάση αυτό το όριο ο σταθμάρχης έπρεπε να κοπεί εξ αρχής».

Επιπλέον, συμπλήρωσε πως ο σταθμάρχης είχε προσκομίσει βεβαίωση πως είχε παρακολουθήσει σεμινάριο υπολογιστών πριν από 30 χρόνια, ωστόσο μετά από έλεγχο της βεβαιότητας της πιστοποίησης η νομαρχία Λάρισας σημείωσε πως δεν κρατούσε αρχεία από εκείνα τα χρόνια.

«Όσοι σταθμάρχες εμφανίστηκαν στις εξετάσεις πέρασαν», ανέφερε με τη σειρά του ο ειδικός πραγματογνώμονας Κώστας Λακαφώσης.

«Αυτοί που περνούν από εσωτερική αξιολόγηση του ΟΣΕ υποτίθεται ότι την βλέπει η ΡΑΣ. Υποτίθεται, γιατί η ΡΑΣ σε όλες τις ερωτήσεις μας λέει ότι δεν έχουν τη δυνατότητα και το προσωπικό. Η ΡΑΣ έχει την ευθύνη να ελέγχει την ασφάλεια του σιδηροδρόμου, αλλά στην πράξη δέχεται ότι της λένε οι υπηρεσίες», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια ο κ. Λακαφώσης αναφέρθηκε στο μπάζωμα, τις επεμβάσεις δηλαδή, που έγινε στο χώρο του δυστυχήματος.

«Ήδη από τις 3 Μαρτίου είχαν μπει μπουλντόζες και καθάριζαν τον χώρο. Πατούσαν γερανοί, έφευγαν τα βαγόνια και το χώμα από το επίκεντρο φορτωνόταν με μεγάλους φορτωτές και έφευγε. Δεν θέλω να σας πω τι περιείχε το χώμα που ανακατεμένο φορτώθηκε και πετάχτηκε».

«Εδώ πρέπει να σεβαστούμε την ανθρώπινη ζωή και να κηδέψουμε τους ανθρώπους όπως πρέπει. Να πενθήσουν οι οικογένειες όπως πρέπει και να μην αφήσουμε περιθώριο σε ανθρώπους να περνάνε πράγματα που δεν πρέπει. Έπρεπε οι γονείς να ξέρουν ότι κήδεψαν τα παιδιά τους σωστά και να πενθήσουν. Δεν γίνεται στις 30 Μαΐου να πηγαίνουμε για τυχαία πραγματογνωμοσύνη στο σημείο στο Κουλούρι, να ψάχνουμε αποκαΐδια στα βαγόνια και να βρίσκουμε κάτι που έπρεπε να βρεθεί νωρίτερα», κατέληξε ο κ. Λακαφώσης.

Τέμπη: Χωρίς τηλεδιοίκηση το τμήμα Λιανοκλάδι – Λάρισα

Η τραγωδία των Τεμπών άφησε πίσω της ένα συλλογικό τραύμα, τόνισε στο MEGA ο μηχανοδηγός Γιώργος Μανώλης, συμπληρώνοντας πως οι πολίτες ένα χρόνο μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα αποφεύγουν να κάθονται στα πρώτα βαγόνια των αμαξοστοιχιών.

Ως προς τα επίπεδα ασφαλείας ανέφερε πως έγιναν προσπάθειες για να ενεργοποιηθεί η τηλεδιοίκηση της Λάρισας, ενώ έγιναν έργα και στον υπόλοιπο άξονα του σιδηροδρόμου. Η κακοκαιρία Ντάνιελ ωστόσο προκάλεσε μεγάλη καταστροφή και έκτοτε δεν υπάρχει τηλεδιοίκηση στο τμήμα Λιανοκλάδι – Λάρισα.

«Ο Ντάνιελ έφερε πισωγύρισμα. Ως ένα βαθμό υπάρχει βελτίωση τις επικοινωνίες. Μπαίνοντας στο τούνελ των Τεμπών επιστρέφοντας από τη Θεσσαλονίκη μας φωνάζει η τηλεδιοίκηση της Λάρισας για το πως θα συνεχίσουμε. Πριν από ένα χρόνο δεν υπήρχε», είπε.

«Ο χώρος της τηλεδιοίκησης της Λάρισας πέρυσι ήταν ένα γιαπί, σήμερα υπάρχει και είναι λειτουργικός. Μετά τον Ντάνιελ δεν υπάρχει η κάλυψή της μέχρι και το σημείο του Ευαγγελισμού, όπου περνάμε με αριθμό που δίνει η τηλεδιοίκηση. Η τηλεδιοίκηση καλύπτει από τον Ευαγγελισμό και πάνω μέχρι τη Θεσσαλονίκη».

Όπως ανέφερε ο ίδιος, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Μανώλης, στις 26 Μαρτίου 2021 είχε αποσταλεί έγγραφο σχετικά με τα ζητήματα ασφαλείας και επικοινωνίας στον σιδηρόδρομο, όπου γίνεται λόγος για ζητήματα που είχαν προκύψει στην καθημερινή κυκλοφορία και αφορούσαν ασαφείς εντολές προς τους μηχανοδηγούς από τον διαχειριστή της δομής.

«Υπήρχε ασάφεια στις εντολές εκείνο το βράδυ. Οι μηχανοδηγοί ρώτησαν για δεύτερη φορά και μετά έγινε ότι έγινε», είπε.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ