2024-03-01 07:14:57
Φωτογραφία για Λάθη, πρόστιμα, συμβουλές ασφαλούς διέλευσης στις σιδηροδρομικές διαβάσεις
Όταν ο δρόμος διασταυρώνεται με ράγες, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για να διασχίσουμε με ασφάλεια με το αυτοκίνητο μας τη διάβαση.

Τροχαία ατυχήματα και συγκρούσεις τρένων με μηχανοκίνητα οχήματα δεν γίνονται φυσικά σε καθημερινή βάση, ωστόσο τέτοιου είδους συμβάντα έχουν συχνά τραγική κατάληξη με τραυματίες και νεκρούς.

 ieidiseis.gr

Είναι ξεκάθαρο, ότι σε όλες τις διαβάσεις, το τρένο έχει πάντα απόλυτη προτεραιότητα, ενώ σε οργανωμένα κράτη ευθύνεται σε περιστατικά σύγκρουσης αμαξοστοιχιών με αυτοκίνητα κατά 95% ο οδηγός. Αρκεί φυσικά να δουλεύουν ρολόι τα συστήματα σηματοδότησης και οι κινητές μπάρες, κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει πάντα στην Ελλάδα. Οι σιδηροδρομικές διαβάσεις απαιτούν σε κάθε περίπτωση απόλυτη αυτοσυγκέντρωση και προσοχή, όταν τις προσεγγίζουμε με αυτοκίνητο είτε είναι φυλασσόμενες είτε μη φυλασσόμενες, επειδή ένας συρμός διανύει εκατοντάδες μέτρα μέχρι να ακινητοποιηθεί φρενάροντας.


Τα οδηγικά λάθη που κάνουμε, όταν πλησιάζουμε με όχημα μια διάβαση τρένων οφείλονται συνήθως στους εξής λόγους:

Aγνοούμε τους βασικούς κανόνες ασφαλούς διέλευσης.

Είμαστε απλά απρόσεκτοι.

Συμπεριφερόμαστε με επιπολαιότητα, επειδή δεν κατανοούμε τις συνέπειες.

Βιαζόμαστε, οπότε παίρνουμε υπερβολικά ρίσκα.

Μας έχει γίνει συνήθεια να παραβιάζουμε τους κανόνες οδικής ασφάλειας.

Εκτιμούμε λάθος την κατάσταση.

Η σωστή συμπεριφορά

Για να περάσουμε με ασφάλεια με το αυτοκίνητο μας μια σιδηροδρομική διάβαση, πρέπει να τηρούμε ευλαβικά τους εξής κανόνες:

Κόβουμε ταχύτητα πλησιάζοντας στη διάβαση, δεν προσπερνάμε στα τελευταία μέτρα και είμαστε έτοιμοι να πατήσουμε, αν χρειαστεί, το φρένο.

Διασχίζουμε χωρίς καθυστέρηση τη διάβαση, όταν βεβαιωθούμε, ότι δεν πλησιάζει τρένο.

Αν δεν είναι φυλασσόμενη η διάβαση, τότε σταματάμε οπωσδήποτε πριν από αυτήν και την περνάμε μόνο όταν ελέγξουμε καλά, ότι δεν έρχεται τρένο.

Δεν μπαίνουμε στη διάβαση με το όχημα, αν υπάρχει κίνδυνος να μπλοκαριστούμε μέσα σε αυτήν εξαιτίας άλλων οχημάτων, που έχουν ακινητοποιηθεί μπροστά μας.

Κλείνουμε τη μουσική και ανοίγουμε τα παράθυρα, για να μπορούμε να ακούσουμε καλύτερα τον ήχο και το σφύριγμα του επερχόμενου τρένου.

Σταματάμε ήδη όταν αρχίσει και αναβοσβήνει το κόκκινο φανάρι και δεν περνάμε στο τσακ.

Ξεκινάμε μόνον, όταν έχει σβήσει το κόκκινο φανάρι και έχουν ανέβει οι μπάρες φύλαξης της διάβασης.

Δεν περνάμε ποτέ ως πεζοί και δικυκλιστές ανάμεσα στις κατεβασμένες μπάρες, επειδή βιαζόμαστε.

Τα πρόστιμα

Όποιοι οδηγοί δεν σταματούν έγκαιρα μπροστά στα κόκκινα φανάρια και στα κινητά φράγματα και όσοι εισέρχονται σε ισόπεδη σιδηροδρομική διάβαση, όταν έχουν κλείσει οι κινητές μπάρες τον δρόμο και κατά τον χρόνο που ανεβαίνουν ή κατεβαίνουν, τιμωρούνται με 700 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για εξήντα ημέρες.

Όσοι καθυστερούν να περάσουν, δεν μειώνουν έγκαιρα ταχύτητα ή μπλοκάρεται το όχημα τους και ακινητοποιείται πάνω στις ράγες, τιμωρούνται με 80 ευρώ πρόστιμο.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ