2024-03-04 21:06:47
Φωτογραφία για Τέμπη: Νέα ηχητικά ντοκουμέντα από τη νύχτα της τραγωδίας - Τα τηλέφωνα δείχνουν χάος
Associated Press

Πλήρες χάος επικρατούσε στον ΟΣΕ τη μοιραία νύχτα της τραγωδίας στα Τέμπη, γεγονός που αποκαλύπτεται για ακόμα μία φορά από νέα ηχητικά ντοκουμέντα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και φέρνουν στο φως συνομιλίες του σταθμάρχη Λάρισας με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική.

ethnos.gr

Οι συνομιλίες ανάμεσα στον σταθμάρχη της Λάρισας και αστυνομικούς, που φέρνει στο φως το ΜEGA, δείχνουν την πλήρη άγνοια του σταθμάρχη Λάρισας για τα όσα τραγικά έχουν συμβεί. Χωρίς την τηλεδιοιήκηση να λειτουργεί και αγνοώντας τι πρέπει να κάνει, δεν ενημερώνει κανέναν και προσπαθεί να πάρει τους μηχανοδηγούς στου τηλέφωνο.

Οι συνομιλίες

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη μοιραία νύχτα, με τόσους νεκρούς και τραυματίες, ακόμα και το αν το έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση στην διαδρομή είναι ζητούμενο.

Σταθμάρχης: Παρακαλώ.Αστυνομικός: Έχω και αρκετό κόσμο που πρέπει να απομακρυνθεί από το σημείο
. Έχουνε πέσει, με ενημερώνουν και για καλώδια της ΔΕΗ.Σταθμάρχης: Έχουμε κόψει το ρεύμα.Αστυνομικός: Ωραία, ωραία… Θέλω να στείλεις λεωφορεία.Σταθμάρχης: Ναι, ναι τώρα… θα μιλήσουμε, μισό λεπτό.Αστυνομικός: Στείλε γιατί έχει πάρα πολύ κόσμο και είναι όλοι πάνω στις γραμμές και έχουνε πέσει και καλώδια της ΔΕΗ.Σταθμάρχης: Καλώς, έγινε.Αστυνομικός: Ντάξει; Άντε.Δεν ήξεραν τον αριθμό επιβατώνΌσο για τον αριθμό των επιβατών…πλήρης άγνοια.

Σταθμάρχης: ΠαρακαλώΑστυνομικός: κ. Σταθμάρχα;Σταθμάρχης: ΝαιΑστυνομικός: Από το 100Σταθμάρχης: ΝαιΑστυνομικός: Για πείτε μου λίγο… Έχουμε στοιχεία από τους μηχανοδηγούς;Σταθμάρχης: Το 63503 όχι. Η Θεσσαλονίκη θα ξέρει. Το από δω πέρα μόνο τον έναν, κάποιον κύριο Κουτσούμπα.Αστυνομικός: Ο κύριος Κουτσούμπας μας το σήκωσε το τηλέφωνο; Μιλήσαμε;Σταθμάρχης: Όχι, όχι δε…Αστυνομικός: Όχι έ; Έχουμε στείλει λεωφορεία απάνω; Να τους παραλάβουμε;Σταθμάρχης: Έχω ειδοποιήσει. Έχουμε πει και τα εισιτήρια μέσα, εδώ πέρα που είναι.Αστυνομικός: Ναι, ναιΣταθμάρχης: Για να στείλουνεΑστυνομικός: ΝαιΣταθμάρχης: Τώρα τι, από κάτω από την Αθήνα, τα κεντρικά, δεν ξέρω τι έγινε. Τι κάνουν αυτοί.Αστυνομικός: Και αν ξέρουμε αριθμό επιβαινόντων στην…Σταθμάρχης: Αυτά η Hellenic Train τα ξέρει, δεν τα ξέρω εγώ.Αστυνομικός: Τα λεωφορεία η Αθήνα θα τα στείλει;Σταθμάρχης: Όχι. Από εδώ, από εδώ, από εδώ…Αστυνομικός: ΝαιΚανείς δεν ήξερε πού θα πάνε οι τραυματίεςΣταθμάρχης: ΝαιΑστυνομικός: Πες μου λίγο. Αυτοί τυχόν που θα παραληφθούν με λεωφορεία πού θα τους πάτε. Έχω κόσμο που με παίρνει, εγώ έχω και τη γραμμή 112 που βαράει συνέχεια, έχω γονείς από παιδάκια που είναι μέσα. Πού θα πάνε όλοι αυτοί, όλος αυτός ο κόσμος; Που θα τους πας, ένα αυτό. Έχει πολλούς τραυματίες επάνω.Σταθμάρχης: Ναι, ναι, ναιΑστυνομικός: Έχω ενημερώσει ΕΚΑΒ, έχω ενημερώσει τους πάντες.Σταθμάρχης: ΈγινεΑστυνομικός: Θέλω να ξέρω όμως, που θα πάνε. Συν, αν στείλεις λεωφορείο, κουβέρτες, νερά.Σταθμάρχης: Έγινε, εντάξει, ναι, ναιΑστυνομικός: ΆντεΣυνεχίζεται το χάοςΣταθμάρχης: ΝαιΑστυνομικός: Ορίστε. Από τον ΟΣΕ δεν είστε;Σταθμάρχης: Ναι, ναιΑστυνομικός: Για πείτε μου, μαζί μιλήσαμεΣταθμάρχης: Μίλησα εγώ τώρα. Λίστα επιβατών έχουμε μόνο ηλεκτρονικά λέει… τα εισιτήριαΑστυνομικός: Καλώς, αφήστε το, θα μιλήσω εγώ κατευθείανΣταθμάρχης: ΈγινεΑστυνομικός: Ευχαριστώ, γειαΣε αναμονή το τηλεφώνημα

Το τηλέφωνο που έχουν δώσει στην αστυνομία….απλά βουίζει.

Αστυνομικός: Κ. σταθμάρχα;Σταθμάρχης: ΝαιΑστυνομικός: Τι λεωφορεία φύγανε τελικά και για πού;Σταθμάρχης: Δεν ξέρω ποια λεωφορεία. Δεν ξέρω, αυτά μήπως τα ξέρει αυτοί από Αθήνα;Αστυνομικός: Ναι, το τηλέφωνο όμως που μου δίνετε από την Αθήνα με βγάζει σε αναμονή. Δώστε μου μια γραμμή να μιλήσωΣταθμάρχης: Αυτό είναι. Ποια αναμονή, μήπως μιλάνε;Αστυνομικός: «Πατήστε το ένα και πατήστε το δύο»Σταθμάρχης: Σίγουρα;Αστυνομικός: Ναι μου δώσατε τηλεφωνικό κέντρο. Το κέντρο επιχειρήσεων της Αθήνας, με αυτό το τηλέφωνο μιλάτε;Σταθμάρχης: Όχι επιχειρήσεων, εκεί που είναι για τα εισιτήρια, για τους επιβάτες, κατάλαβες;Αστυνομικός: Ο δικός σας ο Γενικός είναι εκεί στο συμβάν και ρωτάει «πού πήγανε τα άτομα». Εγώ δεν μπορώ να ξέρω που πάνε τα λεωφορεία τα δικά σας. Μάθετε λίγο σας παρακαλώ.Σταθμάρχης: Εντάξει, εντάξει. Θα καλέσω εγώ σε αυτό το νούμερο.

Αστυνομικός: Καλέστε με όμως…Ad 

 

Unmute

Κανείς δεν απαντάΌσο αδιανόητο και αν φαίνεται ψάχνουν τηλέφωνο, ψάχνουν κάποιον να απαντήσει σε απλά ερωτήματα αλλά ουδείς.

Αστυνομικός: Πες μου λιγάκι, από την Τροχαία παίρνω τηλέφωνο, από το 100. Τα λεωφορεία που φύγαν για Θεσσαλονίκη, είναι τουριστικά και πού θα φτάσουν;Σταθμάρχης: Δεν έχω καμία ενημέρωση γι’ αυτά τα λεωφορεία τίποταΑστυνομικός: Ποιος τα κινητοποίησε αυτά;Σταθμάρχης: Η Hellenic TrainΑστυνομικός: Που μπορούμε να απευθυνθούμε;Σταθμάρχης: Έδωσα και πριν ένα τηλέφωνοΑστυνομικός: Μου το δίνετε και εμένα σας παρακαλώ;Σταθμάρχης: Μισό λεπτό να το ξανά κοιτάξω λιγάκιΈψαχναν τη λίστα επιβατώνΑστυνομικός: Πείτε μου λίγο ένα τηλέφωνο, με ποιον θα επικοινωνήσω στην Αθήνα για μια λίστα επιβατών, έχετε εσείς εικόνα;Σταθμάρχης: ΑαααΑστυνομικός: Έκανε στάση η αμαξοστοιχία εδώ στη Λάρισα;Σταθμάρχης: Λίστα επιβατών ε; Αυτά τώρα μάλλον από το RT. 2…2 Κάτσε να το βρω… 213Αστυνομικός: Ξεκίνησε από Αθήνα- ΛαμίαΣταθμάρχης: Λαμία- Παλαιοφάρσαλο- ΛάρισαΗ συνομιλία με τη Πυροσβεστική στις 23:41

Ο σταθμάρχης γνωρίζει ήδη τι έχει συμβεί όταν λαμβάνει τηλεφώνημα από την Πυροσβεστική και την αστυνομία.

Σταθμάρχης Λάρισας: ΝαιΠυροσβεστική: Ναι, γεια σας, από την πυροσβεστικήΣταθμάρχης Λάρισας: Μ χμ…Πυροσβεστική: Το γνωρίζετε; Έχουμε εκτροχιασμό τρένου, κοντά στο μνημείο του ΠΑΟΚ.Σταθμάρχης Λάρισας: Αμάν…Πυροσβεστική: Ναι. Πρέπει να κλείσετε ρεύματα… ρεύμα… αυτά… ο,τιδήποτε, δε ξέρω κι εσείς τι πρέπει να κάνετε… Στέλνω δυνάμεις εγώ.Σταθμάρχης Λάρισας: Έχει κι εκτροχιασμό τρένου εκεί;Πυροσβεστική: ΝαιΣταθμάρχης Λάρισας: Καλώς.Πυροσβεστική: Είναι το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη αλλά και τ’ άλλα τα δρομολόγια λίγο δείτε τα λίγο, εντάξει;Σταθμάρχης Λάρισας: Ναι, ναι, ναι, έγινε. Εντάξει.Πυροσβεστική: Ευχαριστώ πολύΣταθμάρχης Λάρισας: Ευχαριστώ πολύ κι εγώ, γεια σας.Η συνομιλία με την αστυνομία στις 23: 46Σταθμάρχης Λάρισας: Ναι.Αστυνομία: Ναι. Από το 100. Έχετε εικόνα τι ακριβώς συμβαίνει; Τι ακριβώς έχει συμβεί στο σημείο;Σταθμάρχης Λάρισας: Δε ξέρω τι… Ό,τι και να σας πω δε ξέρω. Τώρα με πήρε και η πυροσβεστική τηλέφωνο ότι έγινε εκτροχιασμός… Τώρα ήταν ένα τρένο που ανέβαινε επάνω κι ένα που κατέβαινε. Τώρα ποιο από τα δυο, δε ξέρω κι εγώ τίποτα. Δε ξέρω τίποτα ακόμα. Ούτε… Γιατί τους φωνάζουμε στο ραδιοτηλέφωνο και δεν ακούγονται. Και τώρα προσπαθούμε να μάθουμε τα τηλέφωνα από τους μηχανοδηγούς για να δούμε τι γίνεται.Αστυνομία: Υπάρχει περίπτωση να είναι τρένο με τρένο δηλαδή;Σταθμάρχης Λάρισας: Λογικά δε ξε… Όχι. Λογικά όχι.Αστυνομία: Α… καλώς. Μόλις έχετε μια εικόνα παρ’ τε μας ένα τηλέφωνο.Σταθμάρχης Λάρισας: Μάλιστα. Μάλιστα. Έγινε.Η ενημέρωση για τη σύγκρουση στις 23:57Σταθμάρχης Λάρισας: Παρακαλώ.Αστυνομία: Καλησπέρα. Από το 100.Σταθμάρχης Λάρισας: Ναι.Αστυνομία: Το πιο πιθανό είναι ότι έχουν συγκρουστεί δύο αμαξοστοιχίες…Σταθμάρχης Λάρισας: Αυτό. Αυτό μου λένε κι εμένα τώρα. Δε ξέρω ακόμα τίποτα. Τι έγινε…Αστυνομία: Ναι. Κλείστε να μην κατέβει, να μην ανέβει άλλο τρένο.Σταθμάρχης Λάρισας: Τίποτα. Όχι. Όχι. Έγινε.Αστυνομία: Εντάξει;Σταθμάρχης Λάρισας: Ναι, ναι.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ