2024-03-05 10:32:03
Φωτογραφία για Τέλος εποχής για τις σειρές… εποχής
Δραματικές εξελίξεις στον χώρο της μυθοπλασίας φέρνουν οι αλλαγές στο πλαίσιο επιδότησης του ΕΚΟΜΕ για τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Οι σειρές εποχής με καθημερινή μετάδοση μπήκαν δυναμικά στο τηλεοπτικό μενού το 2019 με τις «Αγριες μέλισσες», εξελίχθηκαν στην πορεία σε σαρωτικό trend, με αποκορύφωμα την τρέχουσα σεζόν που αριθμεί συνολικά έντεκα σίριαλ.

Ενα trend, όμως, που φαίνεται ότι οδεύει προς το τέλος του. Η επόμενη ημέρα με τις μεγάλες αλλαγές στο πλαίσιο επιδότησης που προωθεί το ΕΚΟΜΕ και η ανάγκη των καναλιών να περιορίσουν το κόστος παραγωγής της μυθοπλασίας κατά 30% οδηγούν σε σημαντική μείωση των σειρών εποχής, που παραδοσιακά είναι υψηλότερου κόστους. Πηγές της τηλεοπτικής αγοράς εκτιμούν ότι την προσεχή σεζόν τα λεγόμενα period drama θα μειωθούν δραματικά, ενώ, από τις έντεκα σειρές εποχής που κατακλύζουν φέτος την prime time σε όλα τα κανάλια, πιθανόν θα υπάρχουν συνολικά το πολύ τέσσερις.


Χωρίς την έρευνα για τη σωστή αποτύπωση κάθε χρονικής περιόδου, που φέτος εκτείνεται από το 1818 έως και κάθε δεκαετία από το 1940 έως το 1970, τα κοστούμια εποχής, την κατασκευή σκηνικών και τα πολύωρα γυρίσματα για να μην περνά… αεροπλάνο, θα επιτευχθεί σημαντική μείωση στο κόστος ανά επεισόδιο. Πέραν των οικονομικών στοιχείων, ωστόσο, τηλεοπτικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η υπερβολή κατά τη φετινή σεζόν έφερε την κόπωση του τηλεοπτικού κοινού, που ζητά πιο σύγχρονες ιστορίες.

Τα σίριαλ που κατεβάζουν αυλαία τον Ιούνιο, μεταξύ των οποίων ο «Παράδεισος των κυριών», το «Ναυάγιο», το «Προξενιό της Ιουλίας» και οι «Πανθέοι», θα σηματοδοτήσουν την τελευταία σεζόν της απόλυτης κυριαρχίας των σειρών εποχής. Μέχρι αυτή τη στιγμή και ενώ τα κανάλια κρατούν καλά κρυμμένα τα σχέδιά τους για την προσεχή σεζόν, αναμένοντας το τελικό σχέδιο του ΕΚΟΜΕ, σοβαρές πιθανότητες να βγει στον αέρα συγκεντρώνει μόνο μία νέα σειρά εποχής πολλών επεισοδίων, ενώ αναμένεται και η ανανέωση για τον νέο κύκλο της «Μάγισσας», που θα κάνει τη βαθύτερη βουτιά στον χρόνο και θα μας μεταφέρει στο 1715, την εποχή της Ενετοκρατίας στη Μάνη. Στο τραπέζι των συζητήσεων ανάμεσα στα κανάλια και στις εταιρείες παραγωγής πέφτουν περισσότερες μίνι σειρές (από 10 έως 30 επεισόδια), ενώ μεγαλύτερη είναι η στροφή σε πρωτότυπα σενάρια έναντι των ξένων φορμάτ.

Πηγή: Realnews

Πηγή: tvnea.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ