2024-03-20 08:08:19
Φωτογραφία για Ο «πόλεμος» για τα ταλέντα της τεχνητής νοημοσύνης παίρνει φωτιά στην Ευρώπη

 



Και ξαφνικά η Ευρώπη γέμισε με startups τεχνητής νοημοσύνης, που είτε παρουσιάζουν νέες εφαρμογές είτε θέλουν να τα «βάλουν» με το δημοφιλές chatbot, ChatGPT της OpenAΙ στο πεδίο της generative AI. Η μάχη κινείται σε δύο επίπεδα: προσέλκυση κεφαλαίων και προσέλκυση ταλέντων. Και το δεύτερο πολλές φορές αποδεικνύεται ακόμη πιο δύσκολο, αλλά και καθοριστικό από το πρώτο.

Με επενδυτές και startuppers να ζουν στον πυρετό των νέων project, οι παραδοσιακοί παίχτες, όπως η DeepMind της Google, καλούνται να αποφασίσουν αν θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις αμοιβές των ταλέντων ή θα μείνουν εκτός της ευρωπαϊκής κούρσας.

Η καναδική Cohere και οι αμερικανικές Anthropic και OpenAΙ έχον ανοίξει από πέρυσι γραφεία στην Ευρώπη, ενισχύοντας έτι περαιτέρω τον ανταγωνισμό

. Η DeepMind, που ιδρύθηκε το 2010 και πέρασε στον έλεγχο της Google το 2014, απέκτησε έτσι νέους ανταγωνιστές. Πρόκειται για μία εταιρεία της οποίας τα εργαλεία AI χρησιμοποιούνται σε μία ευρεία γκάμα πεδίων, από παιχνίδια έως τη βιολογία. Η εταιρεία ήδη έρχεται αντιμέτωπη με «εκροές» ταλέντων, καθώς στελέχη της παραιτούνται για να μεταπηδήσουν σε άλλες startups που προσφέρουν υψηλότερες αποδοχές ή και να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση.

Μεταξύ αυτών που εγκατέλειψαν  την εταιρεία είναι και ο συνιδρυτής Μουσταφά Σουλεϊμάν, ο οποίος «έστησε» την Infection AI μαζί με τον δισεκατομμυριούχο του LinkedIn, Ράιντ Χόφμαν και τον ερευνητή Άρθουρ Μενς, CEO της Mistral ΑΙ. Και οι δύο εταιρείες έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση εκατοντάδων εκατομμυρίων, όπως και σημαντικές προσθήκες ταλέντων στο δυναμικό τους, τους λίγους μήνες που δραστηριοποιούνται.

Σε μία εμφανή προσπάθεια να φρενάρει το κύμα φυγής, η DeepMind έδωσε σε ερευνητές της πρόσβαση σε μετοχές αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές. «Είναι ένας άκρως ανταγωνιστικός χώρος. Συνεχίζουμε να προσελκύουμε και να “αναθρέφουμε” ταλέντα» δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο εκπρόσωπος της Deep Mind.

Κλείνοντας την ψαλίδα

Σύμφωνα με την εταιρεία στελέχωσης προσωπικού Avery Fairbank, καταγράφεται το τελευταίο διάστημα «αισθητή αύξηση» στους μισθούς των υψηλόβαθμων στελεχών, εκείνων δηλαδή της κατηγορίας που είναι γνωστή στον χώρο του επιχειρείν ως C-suite – CEO (διευθύνων σύμβουλος), CFO (οικονομικός διευθυντής), COO (γενικός διευθυντής επιχειρήσεων) κτλ.

Η είσοδος ξένων γιγάντων της AI, όπως είναι οι Anthropic και Cohere στην αγορά του Λονδίνου, θα έρθει να οξύνει ακόμη περισσότερο τον ανταγωνισμό για ταλαντούχα στελέχη του τομέα, εκτιμά ο Τσάρλι Φέαρμπανκ, γενικός διευθυντής της Fairbank. Στελέχη που ελάμβαναν ετήσιο μισθό 350.000 λιρών έχουν δει τα πακέτα των απολαβών τους να αυξάνονται κατά 50.000 έως 100.000 λίρες, τους τελευταίους μήνες. 

Η Cohere, η οποία σχεδιάζει in-house chatbots και άλλα εργαλεία για τους πελάτες της, προσέλαβε τον Φιλ Μπλάνσομ, εκ των κορυφαίων ερευνητών της DeepMind επί επτά χρόνια, ως επικεφαλής της επιστημονικής της ομάδας το 2022. Ο Σεμπάστιαν Ρούντερ επίσης έφυγε από την DeepMind για να ενταχθεί στην καναδική εταιρεία τον Ιανουάριο. «Είναι σπάνιο να βρίσκεις μία εταιρεία που χτίζει κάτι τεράστιο από την αρχή, συγκεντρώνοντας τα καλύτερα μυαλά της επιστημονικής κοινότητας. Όταν το βρίσκεις, δεν χάνεις την ευκαιρία» δήλωσε ο ίδιος στο Reuters.

Ο νέος παίχτης εκ Γαλλίας με στήριξη εξ Αμερικής

Δυναμικά στον χώρο μπαίνει και η γαλλική startup Mistral AI, με την οποία ανακοίνωσε πρόσφατα στρατηγική συνεργασία η Microsoft. Mία νέα στρατηγική συνεργασία με τη γαλλική Mistral AI ανακοίνωσε η Microsoft. Πρόκειται για μία startup που θεωρείται η ευρωπαϊκή απάντηση στην OpenAI, τη δημιουργό του ChatGPT. Και η κίνηση αυτή αποκαλύπτει ότι ο αμερικανικός κολοσσός λογισμού θέλει να επεκταθεί πέρα από το δημοφιλές chatbot, αφήνοντας ισχυρό αποτύπωμα στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης και την Ευρώπη.

Σε ανακοίνωσή της η Microsoft αναφέρει ότι επενδύει στην μόλις 10 μηνών εταιρεία για να τη βοηθήσει να «ξεκλειδώσει» νέες εμπορικές ευκαιρίες και να επεκταθεί στις διεθνείς αγορές, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την οικονομική συναλλαγή. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία είναι ήδη ο μεγαλύτερος μέτοχος της αμερικανικής OpenAI. Πρόκειται όπως σχολιάζουν διεθνείς αναλυτές για μία ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή τεχνολογία και τα ταλέντα της ηπείρου.

Βάσει της συμφωνίας τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) της Mistral – η τεχνολογία πίσω από τα προϊόντα της generative ΑΙ – θα είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους (cloud computing), Azure, της Microsoft. Μέχρι στιγμής μόνο τα LLM της OpenAI φιλοξενούνται στην πλατφόρμα.

Δείτε όλο το αφιέρωμα Digital Transformation 



Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ζεστό vintage στυλ σε 64τμ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ζεστό vintage στυλ σε 64τμ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ