2024-03-28 20:59:39
Φωτογραφία για ΛΑΡΙΣΑ: ΤΡΑΜ, ΗΧΟΠΕΤΑΣΜΑΤΑ, ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΑΛΣΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Στα 45,8 εκατ. ευρώ η πρόταση ΣΒΑΑ Λάρισας

Στα 45,8 εκατ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό ύψος της πρότασης του Δήμου Λαρισαίων για τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ), με δέσμη νέων έργων και μέτρων για την ενίσχυση των υποδομών της πόλης, αλλά και τη συνέχιση προγραμμάτων από την προηγούμενη περίοδο. Η επικαιροποιημένη πρόταση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία αργά προχθές το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τη θετική ψήφο και της μείζονος μειοψηφίας.

eleftheria.gr

Η επικαιροποιημένη πρόταση για τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου Λαρισαίων, η έγκριση της οποίας αναμένεται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, αφορά στην Προγραμματική Περίοδο 2021-2027.

Η έγκριση της συμμετοχής του Δήμου είχε ληφθεί στις 5 Σεπτεμβρίου 2023 από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης και στην πρόσφατη συνεδρίασή του, η νέα Δημοτική Αρχή προχώρησε σε διερεύνηση και εξειδίκευση συμπληρωματικών έργων και δράσεων προτεραιότητας, που θεωρεί ότι ανταποκρίνονται στις ανάγκες της πόλης και ενσωματώνονται στον γενικό σχεδιασμό και τις στοχεύσεις του προγράμματος.


Η πρόταση που θα υποβληθεί προς έγκριση, αποτελεί επικαιροποίηση της υφιστάμενης Στρατηγικής ως προς το περιεχόμενο και την περιοχή εφαρμογής, συμπληρωμένη με πρόσθετη τεκμηρίωση και στοιχεία, όπου αυτή απαιτείται.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

«Η επικαιροποίηση της πρότασης του Δήμου Λαρισαίων για τη Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης κινείται σε δύο άξονες: Ο πρώτος αφορά στον σεβασμό και τη συνέχιση των έργων και των δράσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη και ο δεύτερος στον εμπλουτισμό με καινούργιες προτάσεις που ενισχύουν τις δομές της πόλης σε όλα τα επίπεδα και οι οποίες είναι συμβατές με τις δεσμεύσεις της νέας Δημοτικής Αρχής» τονίζει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος και προσθέτει: «Άλλωστε τα πάντα είναι και θα είναι προϊόντα διαβούλευσης και συνέργειας με τους κοινωνικούς φορείς πόλης και αποτελέσματα αποφάσεων του Δημοτικού μας Συμβουλίου.

Θέλω να επισημάνω ότι η προσθήκη της συμμετοχής του Τεχνικού Επιμελητηρίου στη Χωρική Ομάδα που έχει την ευθύνη σχεδιασμού και παρακολούθησης της προσπάθειας είναι σημαντική και αποδεικνύει στην πράξη, αυτό που υποστηρίζω για την αναγκαιότητα συνεργασίας όλων για το καλό του Δήμου μας».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ

Για τις ανάγκες σχεδιασμού και αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης στον αστικό ιστό επικαιροποιήθηκαν όλα τα στοιχεία της περιοχής παρέμβασης από τις υπηρεσίες του Δήμου, σε συνεργασία με τον τεχνικό σύμβουλο. Επαναδιατυπώθηκε το όραμα και προσδιορίστηκαν ειδικοί στόχοι της Στρατηγικής ΒΑΑ σύμφωνα με τις αντίστοιχες προτεραιότητες, τους ειδικούς στόχους και τα πεδία παρέμβασης του Προγράμματος «Θεσσαλία 2021 – 2027», από τα οποία υποστηρίζονται. Το Σχέδιο είναι συμβατό και ακολουθεί τις αρχές και κατευθύνσεις του ευρύτερου εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού και των συναφών στρατηγικών όπως περιγράφεται στην σχετική πρόσκληση. Στο επικαιροποιημένο σχέδιο περιέχεται η ολοκλήρωση των δράσεων και έργων που δεν έφτασαν στη λειτουργική τους πληρότητα έως το τέλος του 2023. Διαμορφώνεται με αυτόν τον τρόπο η συνέχεια των προγραμμάτων και επιδιώξεων της προηγούμενης περιόδου.

ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτά είναι και η δέσμη νέων έργων και μέτρων που ενισχύουν πολλαπλασιαστικά τις υποδομές της πόλης στον χώρο του πολιτισμού και του δημιουργικού τομέα, αλλά και της επιχειρηματικότητας και αξιοποίησης όλου του διαθεσίμου και αξιόλογου κτιριακού εξοπλισμού της πόλης με την ανάλογη διασπορά ως προς την έκταση της πόλης.

Ενδεικτικά στη νέα πρόταση περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

* Η ανάπτυξη Δικτύου παρακολούθησης ποιότητας αέρα στο εσωτερικό δημοσίων κτιρίων με έμφαση στις σχολικές μονάδες

* Η αναβάθμιση υποδομών φιλοξενίας κοινού στο Αισθητικό Άλσος

* Η τοποθέτηση ηχοπετασμάτων κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών εντός της πόλης της Λάρισας, στον Ειδικό Στόχο (1) που αφορά στη «Λειτουργική και Αισθητική Αναβάθμιση Αστικού Περιβάλλοντος, Υποδομών και Βελτίωση Ποιότητας Ζωής»

* Η υλοποίηση του προγράμματος «Σταθμεύω Πολιτισμένα»

* Η μελέτη για την υλοποίηση του έργου «Τραμ Στάση Λάρισα», στον ειδικό στόχο (2) που αφορά στη «Βελτίωση της Αστικής Κινητικότητας και της Προσβασιμότητας»

* Η ολοκληρωμένη ψηφιακή πλατφόρμα για την προβολή και προώθηση του πολιτιστικού αποθέματος του Δήμου Λαρισαίων, στον Ειδικό Στόχο (3) που αφορά στην «Προστασία και ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομίας, αναβάθμιση υπηρεσιών τουρισμού»

* Η ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας για την ενίσχυση της απασχόλησης, την επιστροφή νέων επιστημόνων στη Λάρισα και την κάλυψη των αναγκών των τοπικών επιχειρήσεων και του πρωτογενούς τομέα

* Η δημιουργία θερμοκοιτίδας επιχειρηματικότητας για την ενίσχυση του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα

* Η παροχή υπηρεσιών ιχνηλάτησης και τεκμηρίωσης της αυθεντικότητας των τροφίμων της θεσσαλικής γης, στον Ειδικό Στόχο (4) που αφορά στην «Υποστήριξη Επιχειρηματικότητας και Κοινωνικοοικονομικής Ένταξης».

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Νωρίτερα, το πρωί, παρουσία του δημάρχου Λαρισαίων Θανάση Μαμάκου, πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική συνάντηση των φορέων-μελών της Χωρικής (Αστικής) Αρχής για την επικαιροποίηση της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου Λαρισαίων.

Στη συνάντηση μετείχαν οι κ.κ. Δημήτρης Παπαλέξης (Επιμελητήριο Λάρισας), Νικόλαος Παπαγεωργίου (ΤΕΕ-Τμήμα Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας), Σταυρούλα Σδρόλια (Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας), Μιχαήλ Σακελλαρίου (Αστικό ΚΤΕΛ Λάρισας ΑΕ), Στέφανος Πάικος (Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας - ΠΟΑΜΕΑ), Χαράλαμπος Γιοντζής (Αναπτυξιακός Οργανισμός του Δήμου Λαρισαίων «ΟΛΟΝ Α.Ε.»), Ιωάννης Σάπκας (Σωματείο «Διάζωμα»), υπηρεσιακά στελέχη και ο τεχνικός σύμβουλος για τη ΣΒΑΑ.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ