2024-04-02 10:00:04
Φωτογραφία για «Διάσωση» των καθημερινών σειρών με τη… βούλα του ΕΚΟΜΕ
Στο… παρά πέντε ευνοϊκότερες διατάξεις στο νέο νομοσχέδιο. Στα 35.000 ευρώ ανά επεισόδιο το όριο υπαγωγής, στα 120.000 για τις μίνι σειρές, εκτός επιδότησης μετά τη δεύτερη σεζόν.

Πιο κοντά στα αιτήματα των τηλεοπτικών σταθμών οι τελικές διατάξεις του ΕΚΟΜΕ για την επιδότηση οπτικοακουστικών προγραμμάτων που εντάσσονται στο νομοσχέδιο, ενώ την ίδια στιγμή όλα τα κανάλια τρέχουν για να προλάβουν το deadline για την κατάθεση αιτήσεων υπαγωγής των σειρών στο… προηγούμενο καθεστώς, που λήγει στις 5 Μαΐου. Όπως αναφέρει η Reallife, οι ριζικές αλλαγές που σχεδίαζε το ΕΚΟΜΕ, βάζοντας φωτιά στον σχεδιασμό των καναλιών και θέτοντας υπό αμφισβήτηση το μέλλον των σειρών μυθοπλασίας, δεν περνούν στο τελικό νομοσχέδιο. Μετά από διαβουλεύσεις μηνών και πιέσεις από κανάλια και παραγωγούς, το ΕΚΟΜΕ προσάρμοσε τα όρια επιδότησης σε πιο βιώσιμο για τις τηλεοπτικές παραγωγές πλαίσιο. Οι καθημερινές ή πολλών επεισοδίων σειρές, που αποτελούν τον βασικό κορμό στην prime time των καναλιών, διασώζονται από του ΕΚΟΜΕ τα… δόντια, με ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.


Από την πλήρη εξαίρεση που εξετάστηκε αρχικά μέχρι και τον τετραπλασιασμό του ελάχιστου κόστους ανά επεισόδιο στα 60.000 ευρώ, τελικά οι καθημερινές σειρές θα περνούν τον πήχυ του ΕΚΟΜΕ με κόστος 35.000 ανά επεισόδιο, έναντι 15.000 που ισχύει σήμερα. Το ποσοστό επιδότησης επί των επιλέξιμων δαπανών παραμένει στο 40%, ενώ μπαίνει ανώτατο όριο στα 150 επεισόδια. Για τους ευνοϊκότερους όρους που πέτυχαν τα κανάλια στα σίριαλ πολλών επεισοδίων την… πληρώνουν οι μίνι σειρές.

Για τα mini series έως 16 επεισόδια, το ελάχιστο κόστος υπαγωγής στο σχέδιο επιδότησης ανεβαίνει στα 120.000 ευρώ ανά επεισόδιο. Την ίδια στιγμή, οριστικά εκτός επιδότησης μένουν οι σειρές μετά τον δεύτερο κύκλο επεισοδίων, ενώ το ανώτατο ποσό επιδότησης ανά project (σειρά ή ταινία, εγχώρια ή ξένη) θα οριστεί στα 8 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να επιτευχθεί κατανομή σε περισσότερες παραγωγές. Και ενώ ο όλεθρος των σειρών φαίνεται να έχει αποφευχθεί, όλα αυτά θα τεθούν σε εφαρμογή τον… Οκτώβριο.

Τι θα γίνει με τις σειρές της νέας σεζόν που πρέπει να πραγματοποιήσουν γυρίσματα μέσα στο καλοκαίρι;

Το ΕΚΟΜΕ βάζει… νέφτι στα κανάλια, που καλούνται έως τις 5 Μαΐου να καταθέσουν τις αιτήσεις υπαγωγής για τις νέες σειρές, οι οποίες θα ενταχθούν στο ισχύον μέχρι σήμερα καθεστώς. Στη συνέχεια, η πλατφόρμα για την κατάθεση αιτήσεων θα κλείσει και θα ξανανοίξει στις 30 Σεπτεμβρίου. Πηγές από τον ΕΚΟΜΕ αναφέρουν ότι θα χρειαστεί να περάσουν αρκετές υπουργικές αποφάσεις για να τεθεί σε εφαρμογή το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις επιδοτήσεις οπτικοακουστικών έργων

Πηγή: tvnea.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ