2024-04-02 13:17:20
Φωτογραφία για Ανεξέλεγκτη η φωτιά στα Πιέρια Όρη για 3η μέρα  χωρίς να φαίνεται πως ενοχλεί αυτό κάποιους που αποφασίζουν για την προτεραιότητες σ αυτή τη χώρα!
Οι πυροσβεστικες δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή από την Κυριακή με επίγεια και εναέρια μέσα και σήμερα από νωρίς το πρωί συμμετέχουν στην μάχη της κατάσβεσης και 3 πυροσβεστικά ελικόπτερα.

«Η φωτιά ξεκίνησε στα Πιέρια Όρη πάνω από τον οικισμό Ρητίνη Πιερίας σε υψόμετρο 1100 μέτρων την Κυριακή το μεσημέρι, και έφτασε μέχρι την κορυφογραμμή στα 1900 μέτρα σχεδόν στα όρια του νομού Κοζάνης» ανέφερε σήμερα ο δασάρχης Πιερίας Πέτρος Παπαπέτρου για την πυρκαγιά που συνεχίζει να καίει για τρίτη μέρα στην θέση «Καρακατσάνα».

Σύμφωνα με τον δασάρχη «η πυρκαγιά είναι επί το πλείστον έρπουσα, που σημαίνει ότι είναι κάτω από τα δέντρα και καίει την παρεδάφια βλάστηση. Η φωτιά σε λίγα σημεία μετατράπηκε σε επικόρυφη, δηλαδή να καίει τις κορυφές δέντρων. Ακόμα όμως και σε αυτές τις λίγες περιπτώσεις η φωτιά επεκτάθηκε μόνο στα κωνοφόρα λόγω του ότι είναι πιο εύφλεκτα, ενώ τα πλατύφυλλα δεν υπέστησαν καμία ζημιά».


Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή από την Κυριακή με επίγεια και εναέρια μέσα και σήμερα από νωρίς το πρωί συμμετέχουν στην μάχη της κατάσβεσης και 3 πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Η φωτιά που ξεκίνησε από ανεξιχνίαστη ακόμη αιτία και άγνωστο χέρι, το πρωί της Κυριακής 31 Μαρτίου από την θέση «Μεσιά» απλώθηκε προς τα πάνω κατακαίοντας το πυκνό πευκοδάσος των Πιερίων χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει δυνατότητα και μέσα για να την σταματήσουν.

Το δυσπρόσιτο της περιοχής, η απουσία – ή για να είμαστε ακριβείς, η πλημμελής παρουσία – εναέριων μέσων πυρόσβεσης, αλλά και η έλλειψη επαρκούς συντονισμού των επίγειων δυνάμεων, άφησαν χώρο στην φωτιά να προχωρήσει στο καταστροφικό της έργο, καίγοντας μέχρι τώρα χιλιάδες στρέμματα δάσους!

Η καταστροφή είναι τεράστια, σε ένα βουνό που – όπως μαρτυρείται τουλάχιστον – δεν έχει καεί τα 120 προηγούμενα χρόνια! Ένα βουνό που φημίζεται για την πλούσια και μοναδική του χλωρίδα, που είναι συνυφασμένο με το μύθο των Πιερίδων Μουσών, αλλά και άλλους μύθους, ιστορήματα και αφηγήσεις, καθώς και γεγονότα που το συνδέουν με την μακραίωνη ιστορία της Πιερίας, της Μακεδονίας και του Ελληνισμού!

Όλα αυτά γίνονται παρανάλωμα φωτιάς – διότι ακόμη καίει ανελέητα – χωρίς να φαίνεται πως ενοχλεί αυτό κάποιους που αποφασίζουν για την προτεραιότητες σ αυτή τη χώρα!

Επιτέλους, δεν είναι Ελλάδα μόνο η Αθήνα.

Πηγή: tvnea.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ