2024-04-14 10:37:28
Φωτογραφία για Η εξαμηνιαία σιδηροδρομική έκθεση Σεπτέμβριος 2023 - Μάρτιος 2024
Γράφει ο Σωτήρης Βενέτης

Εξαμηνιαία έκθεση των σιδηροδρομικών πραγμάτων στη Χώρα μας, με καθυστέρηση 30 ημερών εξαιτίας των τραγικών εξελίξεων στην υπόθεση των Τεμπών.

Σύσσωμη η ελληνική κοινωνία ζητά δικαίωση και όχι "εξιλαστήρια θύματα" και "κουκούλωμα". Μετά από 43 χρόνια στην Ε.Ε. και έπειτα από ποτάμια χρηματοδοτήσεων στους ελληνικούς σιδηροδρόμους είναι ντροπή να αναφερόμαστε ακόμα σε θέματα ασφαλείας.

Αν και τίποτα δεν μαρτυρά ότι τα σιδηροδρομικά πράγματα θα ανακάμψουν στη Χώρα μας, ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι το κλίμα έχει πιθανότητες να αντιστραφεί, με σημείο εκκίνησης μια δίκαιη απόδοση ευθυνών σε όλους εκείνους οι οποίοι θα έπρεπε να είχαν διασφαλίσει σε πολλά επίπεδα την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μετακινήσεων και διαχρονικά δεν το έπραξαν.

14 Σεπτεμβρίου 2017 – 14 Μαρτίου 2024:

Έξι  χρόνια και έξι μήνες πέρασαν από την ημερομηνία που ανέλαβε τα «ηνία» της Τρενοσέ η Φερροβίε ντέλλο Στάτο Ιταλιάνε.

Με αφορμή τη 14η Σεπτεμβρίου 2017, ημέρα κατά την οποία παραδόθηκαν τα «κλειδιά» της έως και τότε υπό κρατική ιδιοκτησία Τρενοσέ στη Φερροβίε ντέλλο Στάτο Ιταλιάνε και η διοίκηση της σιδηροδρομικής εκμετάλλευσης στο νέο, ιδιωτικό πλέον, ιδιωτικό φορέα, η ημερομηνία αυτή είθισται να αποτελεί την ημερομηνία – αφετηρία ώστε ανά εξάμηνο να παρατίθεται ένας απολογισμός των σιδηροδρομικών πεπραγμένων, ο οποίος μπορεί να φανεί χρήσιμος σε όσους σχεδιάζουν πολιτικές και λαμβάνουν αποφάσεις για τον σιδηρόδρομο στην Ελλάδα, αποτελώντας ένα άτυπο 6μηνιαίο «σιδηροδρομικό παρατηρητήριο», το οποίο στοχεύει και μόνον στη βελτίωση των σιδηροδρομικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.

         Επιχειρώντας λοιπόν την «ιχνηλάτηση» στις αλλαγές οι οποίες που προέκυψαν στο διάστημα που μεσολάβησε από τις 14 Σεπτεμβρίου 2023 έως και τις 14 Μαρτίου 2024, γίνεται μια προσπάθεια παράθεσης των «αρνητικών» ειδήσεων, που προέκυψαν στα ελληνικά σιδηροδρομικά πράγματα, οι οποίες σημαίνονται με «κίτρινο», των «θετικών», οι οποίες σημαίνονται με «πράσινο», ενώ όσες ειδήσεις κρίνονται ότι δεν αξιολογούνται ούτε αρνητικές ούτε θετικές, δηλαδή είναι μάλλον «ουδέτερες», σημαίνονται με «γαλάζιο»:

Εν τέλει, στο εξάμηνο Σεπτέμβριος 2023 – Μάρτιος 2024 τα ελληνικά σιδηροδρομικά πράγματα έχουν ως εξής:

1Α. Μετά από αλλεπάλληλες φωτιές σε… «παλιά βαγόνια» στον ευρύτερο χώρο των σιδ/κών σταθμών Θεσσαλονίκης, Κορίνθου, Βαρθολομιού, Βόλου και Λάρισας, σειρά είχε η Αλεξανδρούπολη! Η απομείωση της αξίας του σιδ/κού τροχαίου υλικού και η καταστροφή ιστορικών, μοναδικών αρχιτεκτονημάτων, ιστορικών σιδ/κών κτηρίων (σιδ/κοί σταθμοί Μεγαλόπολης, Κρυονερίου, εκείνων της σιδ/κής γραμμής Καλαμπάκας – Κοζάνης, του Φαναρίου, του Δροσερού κ.α.) προχωρά με γοργά βήματα μέχρι, μάλλον, να φτάσει έως σημείου απόλυτης καταστροφής:

Σιδηροδρομικά Νέα: Αλεξανδρούπολη: Kαίγονται παλιά βαγόνια του ΟΣΕ και ξερά χόρτα κοντά στο νέο Κλειστό Γυμναστήριο (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Παρακμάζουν σιδηροδρομικοί σταθμοί με ιστορία 100 ετών (sidirodromikanea.blogspot.com)

2Α. Καθώς αναμέναμε νέα για τη λειτουργία του υπό μεταστέγαση σιδηροδρομικού μουσείου Αθήνας από τα Σεπόλια στη Λεύκα του Πειραιά προέκυψε και η επ’ αόριστον αναβολή των εγκαινίων του σιδηροδρομικού μουσείου Δράμας «ο Ήφαιστος» εξαιτίας των πλημμυρών που προκάλεσε στη Θεσσαλία η θεομηνία «Ντάνιελ»:

Σιδηροδρομικά Νέα: Δράμα: Αναβολή εγκαινίων του Μουσείου Τρένων ανακοίνωσε ο "ΗΦΑΙΣΤΟΣ" (sidirodromikanea.blogspot.com)

3Α. Το σαθρό οικοδόμημα πάνω στο χτίστηκε η λειτουργία και ο έλεγχος του ελληνικού σιδηροδρόμου με τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνώντων, επισημαίνει η έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων (ERA) που κλήθηκε να αξιολογήσει την κατάσταση του δικτύου μετά τα τραγικά συμβάντα στα Τέμπη:

Σιδηροδρομικά Νέα: Έκθεση του ERA για τον ελληνικό σιδηρόδρομο (sidirodromikanea.blogspot.com)

 

4Α. Διαλύθηκαν οι σιδηροδρομικές υποδομές στη Θεσσαλία σε συνολικά 180 χιλιόμετρα του σιδηροδρομικού δικτύου και συγκεκριμένα σε: 50 χλμ της διπλής γραμμής στον άξονα Αθήνας – Θεσ/κης, 80 χλμ στον άξονα Παλ/φάρσαλου – Καλαμπάκας και 50 χλμ στον άξονα Λάρισας – Βόλου, ενώ επιπροσθέτως έχουν καταστραφεί πλήρως δύο κέντρα interlocking: το υπερσύγχρονο κέντρο στο Δομοκό, που παραδόθηκε μόλις πριν από 15 μέρες και το κέντρο στα Παλαιοφάρσαλα, που έλεγχε την περιοχή μέχρι τη Λάρισα. Χωρίς τραίνα θα μείνουν για καιρό οι δύο μεγάλοι, κομβικοί σιδ/κοί σταθμοί Λάρισας και Παλαιοφαρσάλου… Μπορεί και δύο χρόνια να πάρει η αποκατάσταση:

Σιδηροδρομικά Νέα: Παναγιώτης Τερεζάκης: Πρωτόγνωρες οι ζημιές στο σιδηρόδρομο από την κακοκαιρία Daniel - Σε δύο χρόνια η αποκατάσταση (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Χωρίς τρένα η Λάρισα (sidirodromikanea.blogspot.com)

5A. Εάν δεν τους δούμε στο «σκαμνί» κρατάμε μικρό καλάθι (ή και δεν κρατάμε καθόλου): Οι ύποπτοι σε ευρωπαϊκή έρευνα για σιδηροδρομικές εποπτείες καλούνται να δώσουν εξηγήσεις:

 Σιδηροδρομικά Νέα: Οι ύποπτοι σε ευρωπαϊκή έρευνα για σιδηροδρομικές εποπτείες καλούνται να δώσουν εξηγήσεις (sidirodromikanea.blogspot.com)

6Α. Το ισχυριζόμουν για δεκαετίες, ήρθε και η έρευνα για να το επιβεβαιώσει: δεν είναι «ισόρροπη» η ανάπτυξη σιδηροδρόμων και αυτοκινητοδρόμων στην Ελλάδα. Παρόλο που τα τρένα είναι ο πιο φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος μεταφοράς, η Ελλάδα επένδυσε πάνω από τριπλάσια στους δρόμους από ό,τι στους σιδηροδρόμους από το 1995 έως το 2021, σύμφωνα με έρευνα της Greenpeace που διεξήχθη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Ελλάδα δαπάνησε 41,1 δισεκατομμύρια ευρώ στους αυτοκινητοδρόμους και 12,6 δισεκατομμύρια ευρώ στους σιδηροδρόμους. Σύμφωνα με την έκθεση, το δίκτυο αυτοκινητοδρόμων της Ελλάδας έχει αυξηθεί κατά 410%, ενώ το σιδηροδρομικό δίκτυο έχει συρρικνωθεί κατά 5%. Τέσσερις μεγάλες επιβατικές σιδηροδρομικές γραμμές συνολικού μήκους 389 km, καθώς και 97 σιδηροδρομικοί σταθμοί, έχουν κλείσει προσωρινά ή οριστικά. Ως αποτέλεσμα, οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες έχουν διακοπεί για χιλιάδες ανθρώπους:

Σιδηροδρομικά Νέα: Δραματική υποβάθμιση των σιδηροδρόμων σε σύγκριση με τους δρόμους (sidirodromikanea.blogspot.com)

1θ. Η είδηση αυτή καταχρηστικά καταχωρείται στις «θετικές»: Μετά από την επανέναρξη μικτών δρομολογίων τραίνου – λεωφορείου για τον Προαστιακό Λάρισας – Θεσσαλονίκης η Χελλενικτρέιν ξεκινά αντίστοιχα μικτά δρομολόγια Αθήνας – Λάρισας:

Σιδηροδρομικά Νέα: Δρομολόγια Αθήνα-Λειανοκλάδι-Λάρισα-Θεσσαλονίκη από Παρασκευή (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Από σήμερα επανέρχονται τα δρομολόγια Αθήνα-Λειανοκλάδι-Λάρισα-Θεσσαλονίκη (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Hellenic Train: Με τρένο και λεωφορείο η σύνδεση Θεσσαλονίκη -Λάρισα (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Δρομολόγια του Προαστιακού στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Ραψάνη – Θεσσαλονίκη από 07/10/2023 (sidirodromikanea.blogspot.com)

7Α. «Τα μαύρα μας τα χάλια» σε ότι αφορά την πυκνότητα σιδηροδρομικού δικτύου και τη χρήση του σιδηροδρόμου από τους επιβάτες στην Ελλάδα, σε σχέση με τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά κανέναν από τους αρμοδίους δεν φαίνεται ότι απασχολεί η είδηση:

Σιδηροδρομικά Νέα: Έρευνα: Ποια χώρα ταξιδεύει περισσότερο με τρένο στην Ευρώπη; (sidirodromikanea.blogspot.com)

8Α. «Βροχή» οι ακυρώσεις σιδηροδρομικών δρομολογίων της Χελλενικτρέιν και η αντικατάστασή τους από λεωφορειακά δρομολόγια, «συνήθεια» η συναγωνίζεται άνετα τις βροχοπτώσεις από τις κακοκαιρίες / θεομηνίες που πλήττουν τελευταία τη Χώρα μας:

Σιδηροδρομικά Νέα: Hellenic Train: Διακοπή ηλεκτροδότησης μεταξύ Αυλώνα - Οινόη - καταργείται το δρομολόγιο της 882 (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Hellenic Train: Καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων. Το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας IC50 καταργείται. (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Hellenic Train: Διακοπή κυκλοφορίας στη γραμμή Διακοπτό - Καλάβρυτα λόγω κατολίσθησης. (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Hellenic Train: ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Hellenic Train: ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Hellenic Train: Ακυρώνονται δρομολόγια Διακοπτό-Καλάβρυτα λόγω κακοκαιρίας (sidirodromikanea.blogspot.com)

9Α. Το πιο «σύνηθες να συμβεί» στους ελληνικούς σιδηροδρόμους είναι η «απρόσμενη» βλάβη στο σύστημα τηλεδιοίκησης και η ματαίωση ή αντικατάσταση σιδηροδρομικών δρομολογίων από λεωφορειακά:

Σιδηροδρομικά Νέα: Προβλήματα στον προαστιακό της Αθήνας από έναν κεραυνό (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Hellenic Train: Καταργούνται μερικώς δρομολόγια λόγω βλάβης στην τηλεδιοίκηση στο ΣΚΑ (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Hellenic Train: Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα τηλεδιοίκησης στο ΣΚΑ (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Hellenic Train: Μόνο μεταξύ Κάντζας- Μεταμόρφωσης τα δρομολόγια της γραμμής Αεροδρομίου (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Hellenic Trai: Τα δρομολόγια 4245 και 4244 δεν πραγματοποιούνται μεταξύ Κάντζα-Α. Λιόσια- Κάντζα (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Hellenic Train: Τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 2215 και 2214 του Προαστιακού Αθήνας καταργούνται (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Hellenic Train: Καταργήσεις δρομολογίων προαστιακού Αθήνας (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Hellenic Train: Νέες καταργήσεις δρομολογίων Προαστιακού Αθήνας (sidirodromikanea.blogspot.com)

10Α. Καταστράφηκαν οι σιδ/κές γραμμές από θεομηνία/φυσικές καταστροφές; Κανένα πρόβλημα για τους Ιταλούς της Χελλενικτρέιν! Θα πληρώσει τη «χασούρα» το ελληνικό δημόσιο:

Σιδηροδρομικά Νέα: Αποζημιώσεις θα διεκδικήσει η Hellenic Train (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Η Hellenic Train θέλει αποζημίωση για τα διαφυγόντα έσοδα, ενώ ο ΟΣΕ θα επισκευάσει την κατεστραμμένη γραμμή (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: SOS εκπέμπτει η Hellenic Train- Το ελληνικό κράτος της χρωστάει πάνω από 100 εκατ. ευρώ (sidirodromikanea.blogspot.com)

11Α. Αδιανόητη «σιδηροδρομική» είδηση, μαρτυρά γιατί στην Ελλάδα δεν αναπτύσσεται ο σιδηρόδρομος: Πηγές από την (ελληνική) Εθνική Αρχή Διαφάνειας, είχαν ερωτηθεί σχετικά και δήλωσαν ότι η Ευρωπαία Επιθεωρήτρια η οποία ερευνούσε την λεγόμενη «αμαρτωλή σύμβαση 717» απαλλάχθηκε από την έρευνα λόγω… φόρτου εργασίας, καθώς χειριζόταν μία ακόμη ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση! Είχε προηγηθεί η απόφαση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) να αντικαταστήσει την επιθεωρήτρια Μάγδα Γεροντίδου με αιφνιδιαστική απόφαση της τότε διοίκησης. Ο φάκελος της έρευνας της αφαιρέθηκε, με την ίδια (την επιθεωρήτρια) να υποβάλλει λίγο αργότερα την παραίτησή της και να αποχωρεί από την ΕΑΔ μέσα σε αρνητικό κλίμα! Απίστευτα πράγματα σε ποιον να τα διηγηθείς και ποιος να σε πιστέψει:

Σιδηροδρομικά Νέα: Η μαρτυρία – κλειδί για την ΕΡΓΟΣΕ (sidirodromikanea.blogspot.com)

12Α. Η είδηση είναι «παρασιδηροδρομική» αλλά τα ίδια περίπου ισχύουν και για τα σιδηροδρομικά έργα: Περίπου 34% περισσότερο – αντιστοιχεί σε περισσότερα από 390 εκατομμύρια ευρώ – έχει κοστίσει το μετρό της Θεσσαλονίκης. Και όλα αυτά μέχρι στιγμής, καθώς ο «λογαριασμός» συνεχώς ανεβαίνει, μέσα από την κατάθεση νέων αιτημάτων από την κοινοπραξία που έχει αναλάβει το έργο. Μετά αναρωτιόμαστε γιατί βγαίνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι:

Σιδηροδρομικά Νέα: Μετρό Θεσσαλονίκης: Είμαστε στο 1,5 δισ. κι ακόμα μετράμε (sidirodromikanea.blogspot.com)

13A. Όλοι «τζάμπα» θέλουν να την περάσουν:

Σιδηροδρομικά Νέα: ΟΣΕ: Στα 100 εκατ. οι οφειλές των Hellenic Train και ΣΤΑΣΥ (sidirodromikanea.blogspot.com)

14Α. Η Χελλενικτρέιν στα όρια της απόλυτης κατάρρευσης: Ακινητοποιήθηκε λόγω βλάβης αμαξοστοιχία του προαστιακού Πάτρας στα Βραχνέικα! Ματαιώνονται τα επόμενα δρομολόγια:

Σιδηροδρομικά Νέα: Hellenic Train: Ακινητοποιημένη αμαξοστοιχία του προαστιακού Πάτρας στα Βραχνέικα (sidirodromikanea.blogspot.com)

15Α. Επιτέλους! Η στιγμή που όλοι περιμέναμε, έφτασε! Η Αλβανία, η πλέον φτωχή χώρα της Ευρώπης εκσυγχρονίζει τους σιδηροδρόμους της και σύντομα θα έχει ξεπεράσει εκείνους της Ελλάδας, μιας χώρας που μετρά ήδη 42 χρόνια στην Ε.Ε. / Ε.Ο.Κ.! Έτσι, μετά από λίγα χρόνια θα στρογγυλοκαθίσουμε επιτέλους στην τελευταία θέση της Ευρώπης, στην παροχή σιδηροδρομικών υπηρεσιών! Είναι να μην νοιώθεις… «περήφανος» για μια τέτοια είδηση;

Σιδηροδρομικά Νέα: Ανοικοδόμηση των αλβανικών σιδηροδρόμων με την υποστήριξη της EBRD και της ΕΕ (sidirodromikanea.blogspot.com)

16A. Αν κάθε εβδομάδα έχουμε και από μια κατολίσθηση, «καλά θα πάει» όλο αυτό:

Σιδηροδρομικά Νέα: Hellenic Train: Τα δρομολόγια στη γραμμή Διακοπτό- Καλάβρυτα καταργούνται. (sidirodromikanea.blogspot.com)

2θ. Οι «θετικές» ειδήσεις για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους είναι πιο σπάνιες από τα… μανιτάρια τρούφας αυτό το εξάμηνο, αλλά αισίως φτάσαμε στη 2η θετική είδηση: Επανεκκινούν σήμερα, Δευτέρα 05 Νοεμβρίου 2023 τα δρομολόγια των τρένων Θεσσαλονίκη – Λάρισα – Θεσσαλονίκη, έπειτα από τις καταστροφές που προκάλεσαν στο θεσσαλικό σιδηροδρομικό δίκτυο οι θεομηνίες «Δανιήλ» και «Ηλίας»:

Σιδηροδρομικά Νέα: Επανεκκινούν σήμερα τα δρομολόγια των τρένων Θεσσαλονίκη - Λάρισα - Θεσσαλονίκη (sidirodromikanea.blogspot.com)

17A. Τα γεγονότα δεν χρήζουν ερμηνείας διότι ομιλούν από μόνα τους: κατ’ ουσίαν δεν υπάρχει συντήρηση του σιδ/κού δικτύου του Προαστιακού Πάτρας…:

Σιδηροδρομικά Νέα: Τραίνο του Προαστιακού Πάτρας βγήκε από τις ράγες - Κανένας τραυματισμός επιβατών. (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Hellenic Train: Καταργήσεις δρομολογίων προαστιακού Πάτρας (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Hellenic Train: Με λεωφορεία τα δρομολόγια προαστιακού Πάτρας (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Πάτρα: Τα βαγόνια του Προαστιακού επανατοποθετήθηκαν στη γραμμή (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Προαστιακός Πάτρας: Οι στρωτήρες έχουν σαπίσει επικίνδυνα και τα τρένα κινούνται με 6 χλμ/ώρα (sidirodromikanea.blogspot.com)

18A. Βραδυπορίες ταχύτητας… «βάδισης» επιβλήθηκαν στον προαστιακό Πάτρας έπειτα από εκτροχιασμό αυτοκινητάμαξας μεταξύ Αγίου Ανδρέα – Κεντρικού Σταθμού Πάτρας. Η «συνεργασία» Χελλενικτρέιν και ΟΣΕ στα… χειρότερά της:

Σιδηροδρομικά Νέα: Προαστιακός Πάτρας: Δρομολόγια με ρυθμούς… χελώνας! Δείτε τους λόγους. Βίντεο. (sidirodromikanea.blogspot.com)

3θ. «Πλάκωσαν»… μαζεμένες οι «θετικές» ειδήσεις για το σιδηρόδρομο το 1ο 10ήμερο του Δεκεμβρίου: Η Hellenic Train ενημερώνει ότι, από αύριο Παρασκευή 8/12/2023, επανέρχονται κανονικά τα δρομολόγια του Οδοντωτού Σιδηρόδρομου, στη γραμμή Διακοπτό – Καλάβρυτα – Διακοπτό, κατόπιν αποκατάστασης της γραμμής από το Διαχειριστή Υποδομής:

Σιδηροδρομικά Νέα: Hellenic Train: Από αύριο κανονικά τα δρομολόγια του Οδοντωτού Σιδηρόδρομου (sidirodromikanea.blogspot.com)

19Α. Οι Γερμανοί / Δανοί το κατάλαβαν, οι ημέτεροι των Ελληνικών / Ιταλικών σιδηροδρόμων κάνουν… «μπούκλα το μαλλί»: υποθαλάσσια σήραγγα θα ενώσει Δανία – Γερμανία, εμείς ούτε καν σκεφτόμαστε τη σύνδεση Ηγουμενίτσας – Κέρκυρας – Χερσονήσου του Οτράντο, σύνδεση η οποία θα έφερνε αυτομάτως την Ελλάδα στο κέντρο της Ευρώπης:

Σιδηροδρομικά Νέα: Γερμανία: Σιδηροδρομική σύνδεση με την μελλοντική σήραγγα Fehmarnbelt και συντόμευση με την Δανία. (sidirodromikanea.blogspot.com)

4θ. Σε επαναλειτουργία από σήμερα, Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023, η σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Συμφώνα με δηλώσεις τόσο του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών κ. Χρήστος Σταϊκούρα όσο και της διοίκησης του ΟΣΕ, από σήμερα Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023, ξεκινούν τα εμπορικά τρένα και στις 16 Δεκεμβρίου τα επιβατικά:

Σιδηροδρομικά Νέα: Σε επαναλειτουργία από σήμερα η σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα -Θεσσαλονίκη (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Έφτασε το πρώτο εμπορικό τρένο στο Θριάσιο. Αποκαθίσταται η σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας-Θεσσαλονίκης, που είχε διακοπεί λόγω Daniel (sidirodromikanea.blogspot.com)

20Α.Σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς, η διακοπή των δρομολογίων που ξεκίνησε από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών στέρησε τουλάχιστον 50.000 επισκέπτες από το Διακοπτό και από τα Καλάβρυτα. Όπως είπε στον Peloponnisos FM 104,1 o πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Οδοντωτού Γιάννης Καραπαναγιώτης, η επαναφορά των δρομολογίων, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε αίσθηση ανακούφισης στις επιχειρήσεις του Διακοπτού και των Καλαβρύτων, καθώς το τρένο στους 11 μήνες του 2023 βρέθηκε εκτός λειτουργίας για συνολικό χρόνο 4 μηνών! Αναλογιστείτε τώρα πόσοι επισκέπτες χάνονται από τη μη λειτουργία του σιδηροδρόμου α. από την καθυστέρηση παράδοσης της σιδ/κής σύνδεσης του Λουτρακίου με τον Προαστιακό, β. από τη μη λειτουργία του σιδηροδρόμου από Κόρινθο προς Άργος – Ναύπλιο, γ. από τη μη λειτουργία του σιδηροδρόμου από Πάτρα προς Πύργο και ειδικά τη διακλάδωση από Καβάσιλα προς Κυλλήνη (λιμένας επιβίβασης για Ζάκυνθο), αλλά και Αρχαία Ολυμπία, δ. από τη μη λειτουργία του σιδηροδρόμου από Κιάτο προς Αίγιο, ειδικά το Καλοκαίρι, ε. από τη μη λειτουργία του σιδηροδρόμου από Λιανοκλάδι / Λαμία προς Στυλίδα, ειδικά το Καλοκαίρι, στ. από τη μη λειτουργία του σιδηροδρόμου από Βόλο προς Μηλιές, ζ. από τη μη λειτουργία του σιδηροδρόμου από Βόλο προς Καλαμπάκα, η. από τη μη λειτουργία του σιδηροδρόμου στον σιδ/κό σταθμό Αγίου Διονυσίου Πειραιά (Λιμάνι Πειραιά) για τα υπεραστικά δρομολόγια, θ. από τη μη λειτουργία του σιδηροδρόμου στο φαράγγι του Νέστου και σε πολλές άλλες διαδρομές υψηλού επιβατικού και τουριστικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα:

Σιδηροδρομικά Νέα: Καταστροφικό το σταμάτημα του Οδοντωτού – Χάθηκαν 50.000 επισκέπτες (sidirodromikanea.blogspot.com)

21Α. Οι Γάλλοι και Γερμανοί το κατάλαβαν, οι ημέτεροι των ελληνικών σιδηροδρόμων με τους αντίστοιχους της Βουλγαρίας και της Σερβίας δεν μπορούν να κατανοήσουν: επιστρέφει το νυχτερινό τρένο Παρισιού – Βερολίνου. Το πρώτο νυχτερινό τρένο μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού θα αναχωρήσει τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 το βράδυ, μετά από εννέα χρόνια παύσης, ενώ η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα είναι σιδηροδρομικά αποκομμένες από Σόφια και Βελιγράδι, αντίστοιχα! Για σύνδεση με Ρώμη, Τίρανα και Κωνσταντινούπολη, η σκέψη δεν υπάρχει ούτε καν σε… όνειρο!:

Σιδηροδρομικά Νέα: Η γεωγραφία της Ευρώπης «αναμορφώνεται κάπως» καθώς επιστρέφει το νυχτερινό τρένο Παρισιού-Βερολίνου (sidirodromikanea.blogspot.com)

22Α. Μικρές σε μέγεθος και σε μετακινούμενο αριθμό επιβατών (όχι όμως αργά σε ταχύτητα) επαναφορτιζόμενα τραίνα μπαταρίας για την υποστήριξη των πολλών διακλαδώσεων ανά την χώρα (λ.χ. Λιανοκλάδι – Στυλίδα, Κόρινθος – Άργος – Ναύπλιο, Πάτρα – Πύργος, Κατάκολο – Ολυμπία, Καβάσιλα – Κυλλήνη, Θεσσαλονίκη – Σέρρες, Αμύνταιο – Πτολεμαΐδα, Καλαμάτα – Μεσσήνη, Τραίνο Πηλίου, Τραίνο Φαραγγιού Νέστου κ.λπ.) αλλά η Χελλενικτρέιν και η Γαιαοσέ βρίσκονται σε απόλυτη… αφασία εδώ και χρόνια:

Σιδηροδρομικά Νέα: Νέες δοκιμές τραίνων που λειτουργούν με μπαταρίες (sidirodromikanea.blogspot.com)

23Α. Στο Παρίσι ενώνονται οι τέσσερις σιδηροδρομικοί σταθμοί και με γραμμή Μετρό και εσχάτως και με τραμ, στον Πειραιά αρνούνται πεισματικά να λειτουργήσουν τον σιδ/κό σταθμό Αγίου Διονυσίου για επιβάτες υπεραστικής μετακίνησης που έρχονται ή θέλουν να ταξιδέψουν από/προς τα νησιά. Όσο για τη σύνδεση των δύο σιδ/κών σταθμών στον Πειραιά με τραμ, εδώ δεν έχει λειτουργήσει καν ο τερματικός σταθμός στην ακτή Ποσειδώνος…:

Σιδηροδρομικά Νέα: Ένα νέο τρένο τραμ ξεκινάει τα δρομολόγια του στη Γαλλία (sidirodromikanea.blogspot.com)

24Α. Αυξημένοι οι θάνατοι σε σιδηροδρομικά δυστυχήματα και πριν τα Τέμπη - Τι δείχνει η έκθεση ασφαλείας της ΡΑΣ για το 2022:

Σιδηροδρομικά Νέα: Αυξημένοι οι θάνατοι σε σιδηροδρομικά δυστυχήματα και πριν τα Τέμπη - Τι δείχνει η έκθεση ασφαλείας της ΡΑΣ για το 2022 (sidirodromikanea.blogspot.com)

24Α. Ανατάχθηκε η σιδηροδρομική γραμμή Πάτρας – Κάτω Αχαΐας (δαπανώντας πολλά εκ €, μεταφέροντας δηζελομηχανή Alco και πολλά σκυροβάγονα και μπουρέζα από Αθήνα κ.λπ.) το 2018, λειτούργησε το 2020 και το 2023 πανηγυρίζουν για το ότι από τα Καμίνια Πάτρας προς Κάτω Αχαΐα τα δρομολόγια εκτελούνται με λεωφορεία!!! Ποιος; Η Χελλενικτρέιν; Η Γαιαοσέ; Η Εργοσέ; Ο Οσέ; η Κυβέρνηση; οι Υπουργοί; Τα Κτελ;, Ο Δήμαρχος Πατρέων; Όχι φυσικά, χάσατε! Οι «Φίλοι του Προαστιακού Πάτρας»…:

Σιδηροδρομικά Νέα: Προτεραιότητες για μια σταθερή προοπτική του Προαστιακού της Πάτρας (sidirodromikanea.blogspot.com)

5θ. Έχοντας δει πολλά τα μάτια μου, δεν πανηγυρίζω ποτέ με την υπογραφή της σύμβασης εκτέλεσης έργου, παρά μόνο με την τελική παράδοσή του, αλλά ελλείψει ικανού αριθμού «θετικών»  αυτό το εξάμηνο, καταγράφεται ως «θετική»: Στην υπογραφή Σύμβασης για την επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στην Δυτική Αττική προχώρησαν σήμερα, Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, η Διοίκηση του ΟΣΕ με την ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ, στο πλαίσιο αναβάθμισης των σιδηροδρομικών υποδομών της χώρας. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα «πέσουν και οι υπογραφές» για την αντίστοιχη επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου και προς τη Δυτική Θεσσαλονίκη:

Σιδηροδρομικά Νέα: Υπογραφή Σύμβασης για τον Προαστιακό Δυτικής Αττικής μεταξύ ΟΣΕ και ΜΕΤΚΑ (sidirodromikanea.blogspot.com)

25Α. Λέτε να μας ξεπεράσει και η Αλβανία, που βρίσκεται ακόμα εκτός Ε.Ε.; Σιδηρόδρομος Δυρράχιο - Τίρανα: Υπεγράφη η συμφωνία για τη μελέτη σκοπιμότητας με τη νικήτρια εταιρεία:

Σιδηροδρομικά Νέα: Σιδηρόδρομος Δυρράχιο - Τίρανα: Υπεγράφη η συμφωνία για τη μελέτη σκοπιμότητας με τη νικήτρια εταιρεία (sidirodromikanea.blogspot.com)

6θ. Είναι «θετικό» το μήνυμα, αλλά ακόμα αποτελεί «σταγόνα στον ωκεανό»: Περισσότερα από 250 κιλά χαλκού βρήκαν κρυμμένα στις γραμμές του ΟΣΕ, αστυνομικοί του Τμήματος Κιλελέρ:

Σιδηροδρομικά Νέα: Εκρυβαν κλεμμένο χαλκό δίπλα στις γραμμές ΟΣΕ (sidirodromikanea.blogspot.com)

26Α. Έχοντας καταγράψει στο ιστορικό το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της Χώρας, είναι να μην διεκδικεί αυξημένη κρατική χρηματοδότηση; 12 εκατ. ευρώ περισσότερα θα εισπράξει η Χελλενικτρέιν από το Δημόσιο, τα οποία προσθέτει στα 50 εκατ. ευρώ της προγραμματισμένης επιδότησης του 2022 για τις άγονες γραμμές. Τι να γράψω άλλο; Συγχαρητήρια!:

Σιδηροδρομικά Νέα: Hellenic Train: Στα 62 εκατ. ευρώ η επιδότηση της εταιρείας από το Δημόσιο (sidirodromikanea.blogspot.com)

27Α. Τα προβλήματα δεν «έφυγαν» με το 2023:

Σιδηροδρομικά Νέα: Προαστιακός: Εκτός λειτουργίας η σηματοδότηση - τηλεδιοίκηση στο Κορωπί - Ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: «Παθογένειες στον Προαστιακό Θεσσαλονίκη - Λάρισα» (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Σκύδρα: Παρ' ολίγον ατύχημα με τρένο (sidirodromikanea.blogspot.com)

7θ. Το τονίζω ιδιαιτέρως και δεν θα σταματώ να το τονίζω ότι η υπογραφή μιας σύμβασης έργου μπορεί «να λέει πολλά», μπορεί «μην λέει και τίποτα»! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επέκταση του προαστιακού από τον Ισθμό προς το Λουτράκι πάνω σε προϋπάρχων σιδ/κό διάδρομο μετρικής γραμμής. Υπογράφηκε η σύμβαση το 2018, γρήγορα εγκαταστάθηκε ο εργολάβος, η σύμβαση προέβλεπε παράδοση έργου «με το κλειδί στο χέρι» σε 18 μήνες (δηλαδή στα τέλη του 2020), αισίως έχουμε εισέλθει στο 2024, ο προϋπολογισμός του έργου έχει σχεδόν διπλασιαστεί, το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι αβέβαιο πότε ακριβώς θα παραδοθεί! Ε, τότε η είδηση γιατί περιλαμβάνεται στις «θετικές»; Διότι σημείωσε κάποια βήματα προόδου από την Άνοιξη του 2023 και ελλείψει «θετικών» σιδηροδρομικών ειδήσεων κοιτάζουμε να «βγάλουμε από τη μύγα ξύγκι»:

Σιδηροδρομικά Νέα: Πρώτη Βόλτα στις Γραμμές του Προαστιακού στο Λουτράκι. Βίντεο. (sidirodromikanea.blogspot.com)

28Α. Δεν μπορούν να επαναληφθούν σιδηροδρομικά δρομολόγια μεταξύ Ορμενίου – Αλεξανδρούπολης και Αλεξανδρούπολης – Ξάνθης διότι στον καιρό που ανεστάλησαν (αδικαιολόγητα σε αυτές τις περιοχές) τα σιδηροδρομικά δρομολόγια μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών βανδαλίστηκαν τα Αυτόματα Συστήματα Ισόπεδων Διαβάσεων και δεν υπάρχουν ανταλλακτικά! Ο Οσέ έχει προκηρύξει διαγωνισμό για διορισμό φυλάκων (και όχι αποκατάστασης των ΑΣΙΔ) αλλά δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον(!):

Σιδηροδρομικά Νέα: Σταμάτησαν δρομολόγια τρένων λόγω αφύλακτων διαβάσεων (sidirodromikanea.blogspot.com)

29Α. Πολλά τα προβλήματα στα αυτόματα συστήματα ασφαλείας του Οσέ και παρά την «επαγρύπνηση» που επέβαλε το τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών:

Σιδηροδρομικά Νέα: Mεταξουργείο: Παραλίγο σύγκρουση τρένου με ΙΧ – Οι μπάρες κατέβηκαν με καθυστέρηση (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Πρόεδρος του ΟΣΕ: Εκτός λειτουργίας τοπικοί πίνακες και τηλεδιοίκηση σε σταθμούς από Λιόσια ως Κιάτο (sidirodromikanea.blogspot.com)

30Α. Το είχα προβλέψει πριν και πρώτα από όλους. Τραίνο από Αλεξανδρούπολη έως Ουκρανίας προανήγγειλε ο Υπουργός Υπομεδί! Βέβαια, αν θα είναι επιβατικό χωρίς επιβάτες ή εμπορικό που θα μεταφέρει στρατιωτικά εφόδια για τον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας δεν διευκρινίστηκε. Τώρα μπορεί να εξηγηθεί με μια λογική σειρά γιατί η κρατική, ιταλική FSI «επένδυσε» στους «πρωτόγονους» και επιχειρηματικά αδιάφορους (ή μάλλον απεχθείς), ελληνικούς σιδηροδρόμους:

Σιδηροδρομικά Νέα: Τρένο θα συνδέει την Ουκρανία με την Αλεξανδρούπολη (sidirodromikanea.blogspot.com)

31Α. Τα «Τέμπη» «τρώνε» Καποτόρτο! Η Hellenic Train, σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου Μαουρίτσιο Καποτόρτο (Maurizio Capotorto), η μητρική εταιρεία Τrenitalia – μέλος του ομίλου FS Italiane – θα τοποθετήσει τον κ. Roberto Rinaudo. Ελπίζουμε να προσφέρει πολύ περισσότερα στους ελληνικούς σιδηροδρόμους από ότι ο προκάτοχός του, αν και δεν διαφαίνεται κανένα σημάδι αισιοδοξίας για κάτι τέτοιο:

Σιδηροδρομικά Νέα: Hellenic Train: Κοντά σε αλλαγή φρουράς - Φεύγει ο Maurizio Capotorto, επόμενος CEO o Roberto Rinaudo (sidirodromikanea.blogspot.com)

32Α. Χωρίς ηχοπροστασία η πυκνοκατοικημένη οδός Βίτσι στη Θεσσαλονίκη. Ο νέος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης «ακούει»;;;

Σιδηροδρομικά Νέα: Θεσσαλονίκη: Μαρτύριο για τους κάτοικους της οδού Βίτσι η ηχορύπανση των μηχανών του ΟΣΕ. Βίντεο. (sidirodromikanea.blogspot.com)

33Α. «Καπνοί» αναδύθηκαν στο εσωτερικό επιβατικού τραίνου, σε «εν κινήσει» συρμό προαστιακού από Θεσσαλονίκη προς Λάρισα. Τι απαντά η Χελλενικτρέιν:

Σιδηροδρομικά Νέα: Ταλαιπωρία για τους επιβάτες του προαστιακού Λάρισας – Θεσσαλονίκης -Ακινητοποιήθηκε στη Ραψάνη (sidirodromikanea.blogspot.com)Σιδηροδρομικά Νέα: Η Hellenic Train για το συμβάν με τρένο προαστιακού: Δεν υπήρξε κανένα θέμα ασφάλειας για τους επιβάτες. (sidirodromikanea.blogspot.com)

8θ. Η ομάδα «Φίλοι Προαστιακού Σιδηροδρόμου Πάτρας» εντροχιάστηκε και κινείται και πάλι προς την σωστή πορεία: παρέμβαση στην ομάδα Φίλοι Προαστιακού Σιδηροδρόμου Πάτρας, σχετικά με την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου στην Αχαΐα, προχώρησε ο υπεύθυνός της Βασίλης Γκλαβάς:

Σιδηροδρομικά Νέα: Μικρογραφία των προβλημάτων του σιδηροδρομικού δικτύου Πάτρας (sidirodromikanea.blogspot.com)

34Α. Κοινά στοιχεία στα σιδηροδρομικά δυστυχήματα Αδένδρου (05.2017) και Τεμπών (02.2023) προσπάθεια επιβίβασης λαθραίων επιβατών οι οποίοι φαίνεται να αποσυντονίζουν σημαντικά το προσωπικό αμαξοστοιχίας:

Σιδηροδρομικά Νέα: Τέμπη: Η τελευταία ευκαιρία να αποτραπεί η τραγωδία – Βίντεο ντοκουμέντο από τον σταθμό της Λάρισας (sidirodromikanea.blogspot.com)

35Α. Σιδηρόδρομος: «Δίκτυο του 1970, με ταχύτητες του 2020» – Ακόμα με «τρύπες» τα συστήματα ασφαλείας:

Σιδηροδρομικά Νέα: Σιδηρόδρομος: «Δίκτυο του 1970, με ταχύτητες του 2020» – Ακόμα με «τρύπες» τα συστήματα ασφαλείας (sidirodromikanea.blogspot.com)

36Α. Η παραμικρή κακοκαιρία διακόπτει τα δρομολόγια του «Οδοντωτού». Άμεση η ανάγκη εκπόνησης μελετών και υλοποίησης έργων:

Σιδηροδρομικά Νέα: Οδοντωτός: Το τρενάκι επέστεψε αλλά και η Περιφέρεια «επιστρέφει» ασκώντας πίεση σε ΟΣΕ – Υπουργείο Υποδομών (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Πρόταση να αναλάβει ο ΟΣΕ το τρένο του Οδοντωτού (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Hellenic Train: Κλειστός ο Οδοντωτός μέχρι νεωτέρας (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Hellenic Train: Διακόπηκαν τα δρομολόγια του Οδοντωτού λόγω κακοκαιρίας (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Hellenic Train: Επαναφορά δρομολογίων Οδοντωτού (sidirodromikanea.blogspot.com)

9θ. Ποια έργα πραγματοποίησε ο ΟΣΕ ένα χρόνο μετά τα Τέμπη

 Σιδηροδρομικά Νέα: Ποια έργα πραγματοποίησε ο ΟΣΕ ένα χρόνο μετά τα Τέμπη (sidirodromikanea.blogspot.com)

37Α. Καταρρέει εσωτερικά το κτίριο του ΟΣΕ στην Ξάνθη:

Σιδηροδρομικά Νέα: Καταρρέει εσωτερικά το κτίριο του ΟΣΕ στην Ξάνθη, ακούει κανείς; (sidirodromikanea.blogspot.com)

38Α.Τρένο περνούσε ενώ οι μπάρες στη διάβαση ήταν σηκωμένες – Τι λέει ο ΟΣΕ. Βίντεο:

Σιδηροδρομικά Νέα: Αλεξάνδρεια:Τρένο περνούσε ενώ οι μπάρες στη διάβαση ήταν σηκωμένες – Τι λέει ο ΟΣΕ. Βίντεο (sidirodromikanea.blogspot.com)

39Α. Προαστιακός Θεσσαλονίκης – Λάρισας: Μετ' εμποδίων η μετακίνηση ατόμων με αναπηρία:

Σιδηροδρομικά Νέα: Προαστιακός Θεσσαλονίκης: Μετ' εμποδίων η μετακίνηση ατόμων με αναπηρία (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Η Hellenic Train για την εξυπηρέτηση επιβατών με αναπηρικά αμαξίδια. (sidirodromikanea.blogspot.com)

40Α. «AICA Ελλάς»: Κινδυνεύουν από εργασίες της Δημοτικής αρχής Βόλου, διατηρητέα μνημεία:

Σιδηροδρομικά Νέα: «AICA Ελλάς»: Κινδυνεύουν από εργασίες της Δημοτικής αρχής Βόλου, διατηρητέα μνημεία (sidirodromikanea.blogspot.com)

41Α. Εργατικό Κέντρο Λάρισας: Άμεση λύση στις μετακινήσεις εργαζομένων με τον προαστιακό

Σιδηροδρομικά Νέα: Εργατικό Κέντρο Λάρισας: Άμεση λύση στις μετακινήσεις εργαζομένων με τον προαστιακό (sidirodromikanea.blogspot.com)

42Α. Hellenic Train: Η αμαξοστοιχία 1734 αναχώρησε από τον Σ.Σ. Αλεξάνδρειας με 55 λεπτά καθυστέρηση:

Σιδηροδρομικά Νέα: Hellenic Train: Η αμαξοστοιχία 1734 αναχώρησε από τον Σ.Σ. Αλεξάνδρειας με 55 λεπτά καθυστέρηση. (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Hellenic Train: Ακινητοποιημένη αμαξοστοιχία στον Σ.Σ. Αλεξάνδρεια, εξαιτίας πυρκαγιάς πλησίον της γραμμής (sidirodromikanea.blogspot.com)

43Α. Μάστιγα; Επιδημία; Ή «ασύμμετρη απειλή», οι πυρκαγιές πλησίον των σιδηροδρομικών γραμμών; Ακινητοποιημένη στον Σ.Σ. Γαλλικού αμαξοστοιχία λόγω πυρκαγιάς πλησίον της γραμμής:

Σιδηροδρομικά Νέα: HellenicTrain: Ακινητοποιημένη στον Σ.Σ. Γαλλικού αμαξοστοιχία λόγω πυρκαγιάς πλησίον της γραμμής (sidirodromikanea.blogspot.com)

44Α. Η μεγάλη υπογειοποίηση της Αθήνας έχει καθυστερήσει πολύ και έχει κοστίσει ακόμα περισσότερο! Πότε θα είναι έτοιμη, ποια περιοχή αλλάζει:

Σιδηροδρομικά Νέα: Η μεγάλη υπογειοποίηση της Αθήνας -Πότε θα είναι έτοιμη, ποια περιοχή αλλάζει (sidirodromikanea.blogspot.com)

45Α. Παραμένει το χάος στην παραλιακή Αγριάς -Το ΚΑΣ θα αποφανθεί (αλλά τελικώς δεν αποφάσισε) για τις γραμμές του Μουντζούρη στις 29 Φεβρουαρίου:

 

Σιδηροδρομικά Νέα: Παραμένει το χάος στην παραλιακή Αγριάς -Το ΚΑΣ θα αποφανθεί για τις γραμμές του Μουντζούρη στις 29 Φεβρουαρίου (sidirodromikanea.blogspot.com)

46Α. Hellenic Train: Καταργούνται μερικώς δρομολόγια τρένων στο τμήμα μεταξύ Σιδηροκάστρου – Σερρών:

Σιδηροδρομικά Νέα: Hellenic Train: Καταργούνται μερικώς δρομολόγια τρένων στο τμήμα μεταξύ Σιδηροκάστρου - Σερρών. (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: hellenic train: Ακινητοποιημένη αμαξοστοιχία πριν τον Σταθμό των Σερρών λόγω φωτιάς κοντά στις γραμμές (sidirodromikanea.blogspot.com)

47Α. Εκτός από τη μάστιγα των πυρκαγιών προέκυψε και η μάστιγα των προβλημάτων στα ΑΣΙΔ! ΟΣΕ: Καταγγελίες οδηγών για τις μπάρες του τρένου στο Μεταξουργείο – Τι απαντά ο οργανισμός:

sidirodromikanea

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ