2025-06-22 22:22:34
Φωτογραφία για Ν. Χαραλαμπίδης: Ακριβή και επικίνδυνη η πυρηνική ενέργεια



Ν. Χαραλαμπίδης Καθημερινή

Παρά τις περί του αντιθέτου αιτιάσεις του Ελληνα πρωθυπουργού, όποια και αν είναι η ερώτηση, η πυρηνική ενέργεια ΔΕΝ είναι η λύση. Οχι, δεν είμαι αφοριστικός, απλώς ομιλώ με δεδομένα.

Κόστος; Το υψηλότερο κόστος παραγόμενης κιλοβατώρας. Πριν καν προσθέσουμε το κόστος διαχείρισης των ραδιενεργών αποβλήτων.

Ευελιξία; Η ίδια που έχουν οι σταθμοί βάσης. Επιπλέον (σε αντίθεση π.χ. με τους σταθμούς ορυκτού αερίου) οι πυρηνικοί σταθμοί δεν μπορούν να ανοιγοκλείνουν κατά βούληση με το πάτημα ενός κουμπιού.

Χρόνος κατασκευής; Σε μια χώρα που χρειάστηκε πάνω από 17 χρόνια για να κατασκευάσει λιγνιτική μονάδα, απλώς σκεφτείτε πόσα θα χρειαστούν για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού.


Ενεργειακή ασφάλεια; Εισαγόμενη τεχνολογία, εισαγόμενο καύσιμο, εξαγωγή των ραδιενεργών αποβλήτων για διαχείριση. 100% εξάρτηση.

Συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής λειτουργώντας επικουρικά στις ΑΠΕ;

Oπως έδειξε και η εμπειρία της Ισπανίας από το πρόσφατο μπλακ άουτ, η λύση είναι συστήματα αυτοματισμού, διασυνδέσεις, αποθήκευση ενέργειας και όχι άλλες μονάδες βάσης.

Εν ολίγοις, η πυρηνική ενέργεια απαντά μόνο την ερώτηση «επιχειρηματικά συμφέροντα και ενίσχυση του Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία».

Μια τελευταία υπενθύμιση: σε περιόδους καύσωνα, οι πυρηνικοί σταθμοί κλείνουν. Μας μένει ευτυχώς ο αέρας, ο ήλιος και η αποθήκευση. Οσο για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών, τα ατυχήματα είναι σπάνια αλλά οι επιπτώσεις σε βάθος πολλών ετών επηρεάζουν μεγάλες εκτάσεις.

Σε περιόδους καύσωνα, οι πυρηνικοί σταθμοί κλείνουν. Τα ατυχήματα είναι σπάνια αλλά οι επιπτώσεις είναι σε βάθος πολλών ετών και επηρεάζουν μεγάλες εκτάσεις.

Τα ραδιενεργά νερά ψύξης του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, μετά το ατύχημα του 2011, ακόμα ανιχνεύονται στις απέναντι ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού, πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

*Ο κ. Νίκος Χαραλαμπίδης είναι γενικός διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace.
tinanantsou.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Βρέθηκε σώος ο 91χρονος
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Βρέθηκε σώος ο 91χρονος
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ