2012-07-03 12:18:12
Φωτογραφία για ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΡΡΑΞΗΣ Ρουκέτα από τον Λίβανο έπληξε τη Συρία
Και στα σύνορα με την Τουρκία το κλίμα παραμένει τεταμένο

Σύρος αντικαθεστωτικός στην πόλη Χομς

Ενισχύονται οι φόβοι περί διάχυσης της συριακής σύρραξης στις γειτονικές χώρες, κυρίως στον Λίβανο, καθώς χθες το πρωί τραυματίστηκαν δύο μέλη της συριακής συνοριοφυλακής από ρουκέτα η οποία εκτοξεύτηκε από λιβανέζικο έδαφος.

Είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται πυρά από το έδαφος του Λιβάνου εναντίον του εδάφους της Συρίας, ωστόσο, από την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ τον Μάρτιο, αρκετά επεισόδια, ανάμεσά τους διεισδύσεις και πυρά από Σύρους στρατιώτες, έχουν προκαλέσει θανάτους και τραυματισμούς στον Λίβανο.

Ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί περί εξάπλωσης της κρίσης είναι και η ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, ζητώντας από τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο, χώρα που αποτελεί έναν από τους κύριους προορισμούς τους για διακοπές.


Αλλά και στα σύνορα με την Τουρκία το κλίμα εξακολουθεί να είναι τεταμένο. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το τουρκικό Γενικό Επιτελείο αναφέρεται ότι συνολικά έξι μαχητικά F-16 απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ την Κυριακή σε τρία περιστατικά, αφού εντόπισαν συριακά ελικόπτερα να πετούν κοντά στα σύνορα, στην περιοχή της Αλεξανδρέττας, χωρίς να υπάρξει παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου.

 

Σύνοδος στο Κάιρο

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας στην έναρξη συνόδου της συριακής αντιπολίτευσης στο Κάιρο, δήλωσε ότι η Αγκυρα είναι ανοιχτή σε διάλογο με όλα τα στοιχεία της συριακής αντιπολίτευσης.

Στόχος της συνόδου, που ολοκληρώνεται σήμερα και στην οποία συμμετέχουν 250 περίπου εκπρόσωποι διαφόρων αντιπολιτευόμενων ομάδων και ανεξάρτητοι παράγοντες, είναι να καθοριστεί μια κοινή στάση για τη μετάβαση και το μέλλον της Συρίας. Κάτι που όμως δεν είναι εύκολο, καθώς ήδη οι αντικαθεστωτικοί στη Συρία μποϊκοτάρισαν τη συνάντηση, χαρακτηρίζοντάς την ως «συνωμοσία» και κατηγορώντας τους συμμετέχοντες ότι υποχωρούν μπροστά σε ένα «ρωσοϊρανικό πρόγραμμα».

Μιλώντας γι' αυτές τις διαφορές, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Νάμπιλ αλ Αράμπι, δήλωσε ότι «οι θυσίες του συριακού λαού είναι μεγαλύτερες από τις όποιες διαφορές των παρατάξεων της αντιπολίτευσης» και κάλεσε κατά την έναρξη της συνόδου τις συριακές παρατάξεις της αντιπολίτευσης να ενωθούν και τις διεθνείς δυνάμεις να ορίσουν ένα σαφές, δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

http://www.ethnos.gr/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ