2012-07-03 12:29:03
Φωτογραφία για Oταν οι Λύκοι φυλάνε τα Πρόβατα
To 1929 αυτοκτονούσαν τραπεζίτες. Τώρα δανειολήπτες

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης

Την ημέρα που ανακοινώθηκε το όνομα του νέου Υπουργού Οικονομικών, κ. Στουρνάρα, η Γερμανική οικονομική εφημερίδα “Handelsblatt” έγραφε: «έβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα», υπονοώντας, πως δεν μπορεί να εγγυηθεί κάτι καλύτερο για τον ελληνικό λαό, εκείνος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις εισόδου της χώρας μας στην Ευρωζώνη ως άνθρωπος των τραπεζών με παραπλανητικές στατιστικές. «Ολα έγιναν για τη σωτηρία των τραπεζών και όχι για της σωτηρία των Ελλήνων», είχε πει πριν δυο χρόνια ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ και η άποψη αυτή κερδίζει ολοένα και.... περισσότερους.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι, ότι εκείνοι που δημιούργησαν την κρίση, οι τράπεζες, αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους, όπως έγινε το 1929, μετατόπισαν τις ευθύνες και τα βάρη στα κράτη, δηλαδή στους φορολογούμενους. Ετσι, δανειζόμαστε και εγγυόμαστε εμείς σαν κράτος, δηλαδή οι φορολογούμενοι (χαμηλόμισθοι, συνταξιούχοι και άνεργοι) για να διοχετεύουμε χρήμα στις τράπεζες, ώστε να καλύψουν τις ζημιές από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος μας, τα οποία «δεν τους βγήκαν».


Το 1929, δεκάδες τραπεζίτες σ’ ολόκληρο τον κόσμο αυτοκτόνησαν, την ίδια ημέρα που εκδηλώθηκε η κατάρρευση των χρηματιστηρίων . Ο Αμερικανός οικονομολόγος John Kenneth Galbraith, αναφέρει, πως «οι υπάλληλοι των ξενοδοχείων γύρω απ’ τη Wallstreet ρωτούσαν τους επισκέπτες τραπεζίτες αν ήθελαν ένα δωμάτιο για ύπνο ή για να πηδήξουν απ’ το παράθυρο. Στο ξενοδοχείο Ritz  της Νέας Υόρκης, δύο άντρες πήδηξαν απ’ το μπαλκόνι πιασμένοι απ’ το χέρι, διότι όπως είπαν κάποιοι, είχαν κοινό λογαριασμό». Πολλοί τραπεζίτες στις ΗΠΑ εξαφανίστηκαν αφήνοντας αποχαιρετιστήριες επιστολές αυτοκτονίας για να γλιτώσουν απ’ το κυνηγητό και τις ανακρίσεις του FBI, καθότι τραπεζίτες και χρηματιστές θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για την κρίση. Το 1929 λειτουργούσε πράγματι η ελευθερία των αγορών καθώς και η ευθύνη των υπεύθυνων για την κρίση κερδοσκόπων. Σήμερα συμβαίνει το αντίθετο. Σήμερα, όπου αγορές και πολιτικοί κατευθύνονται από τους τραπεζίτες, αυτοκτονούν χρεωμένοι δανειολήπτες οι οποίοι χρωστούν σε τραπεζίτες που θα έπρεπε να είναι στη φυλακή όπως το 1929. Μάταια λοιπόν ρωτάει ο σημερινός βρετανικός Independent  “Will we see bankers behind bars” (θα δούμε τραπεζίτες πίσω απ’ τα κάγκελα).
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ