2012-07-03 14:07:02
Φωτογραφία για Ενιαίο κυβερνητικό μέτωπο απέναντι στην τρόικα
του Πάνου Ρασσιά

Τη δύσκολη εξίσωση τήρησης των δεσμεύσεών της τόσο έναντι της τρόικας, όσο και έναντι των πολιτών, καλείται να λύσει η κυβέρνηση, η οποία αρχίζει από αύριο να δίνει τη μάχη της με  τα ελεγκτικά κλιμάκια, οι επικεφαλής των οποίων φτάνουν στην Αθήνα.

Τούτου δοθέντος πυκνώνουν οι επαφές του πρωθυπουργού με στελέχη της κυβέρνησής του καθώς επίσης και οι συσκέψεις του κ. Σαμαρά με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς –κ. Βενιζέλο και Κουβέλη- των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του.

Η χθεσινή, διευρυμένη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, παρουσία των δύο πολιτικών αρχηγών, του οικονομικού επιτελείου αλλά και των στελεχών από τα τρία κόμματα που συνδιαμόρφωσαν την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων, προσδιόρισε σε πρώτο στάδιο την ελληνική στάση απέναντι στους επικεφαλής των ελεγκτικών κλιμακίων της τρόικας.

Στην κατεύθυνση αυτή, εξετάστηκαν σε βάθος τα δεδομένα της οικονομίας της χώρας, συμφωνήθηκαν τα σημεία τα οποία θα διεκδικήσει να πετύχει σε πρώτη φάση η ελληνική πλευρά και συναποφασίστηκαν οι άμεσες δράσεις που θα πρέπει να αναληφθούν από την κυβέρνηση, στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των δεσμεύσεών μας απέναντι στους δανειστές.


Γι’ αυτό το λόγο και εξειδικεύτηκαν πολλά σημεία κυρίως οικονομικού περιεχομένου, της προγραμματικής συμφωνίας, με γενική κατεύθυνση τη διατύπωσή τους στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ώστε να εκπέμπεται το μήνυμα της σταδιακής υλοποίησης τους σε ορίζοντα τετραετίας.

Κρίσιμο τεστ για την πορεία της ελληνικής ανάπτυξης θεωρείται και η σημερινή συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος αναμένεται να ορκιστεί υπουργός Οικονομικών την Πέμπτη, με τον επικεφαλής της ομάδας, Τask Force στην χώρας μας, Χορστ Ράιχενμπαχ.

Αρχική επιδίωξη της ελληνική πλευράς στις διαβουλεύσεις με την τρόικα είναι να διεκδικήσει την εξαίρεση των ειδικών μισθολογίων από τη λίστα περικοπών, τη μη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, τη μη επιβολή του τέλους στα ακίνητα με τη σημερινή του μορφή και –πιθανώς- τη ρύθμιση για την καταβολή του χρέους των νοικοκυριών μέχρι του 25% του μηνιαίου εισοδήματός τους.

Προκειμένου να μπορέσει να εγείρει διεκδικητικές αξιώσεις η Ελλάδα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δέσμευση απέναντι στους δανειστές για ταχείες αποκρατικοποιήσεις, όχι μόνον των εταιρειών του δημοσίου που προβλέπονται από το μνημόνιο αλλα και κάποιων επιπλέον, οι οποίες δεν αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση.

Δεν αποκλείεται πάντως, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, στην παρούσα φάση να προχωρήσουν σε ακτινόγράφηση της ελληνικής οικονομίας – η επαφή τους με την οποία έχει διακοπεί για σχεδόν τρεις μήνες - και η τελική μάχη να δοθεί κατά την επόμενη επίσκεψή τους περί τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ