2012-07-04 07:16:24
Φωτογραφία για ΑΡΧΙΣΑΝ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΤΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ
Εξονυχιστικό έλεγχο έχουν ξεκινήσει ήδη τα κλιμάκια της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών. Οι επικεφαλής φτάνουν την Πέμπτη στη χώρα μας, οι οποίοι θα παραμείνουν στην Αθήνα έως το Σάββατο.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος αναμένεται να ορκισθεί την Πέμπτη, θα συναντηθεί με τα υψηλόβαθμα στελέχη της την ίδια ημέρα, ενώ στη συνέχεια θα έχουν επαφές με άλλους υπουργούς για την εφαρμογή του Μνημονίου.

Παράλληλα, αναμένεται και συνάντηση της τρόικας με τους ηγέτες των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Πάντως, τουλάχιστον 5% επιπλέον θα ζητήσει να μειωθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα η τρόικα, στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν με το υπουργείο Εργασίας τα επόμενα 24ωρα. Αυτό σημαίνει ότι οι μειώσεις μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεπεράσουν το 30%.

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα έλαβε τελικά το 1 δισ. ευρώ της προηγούμενης δόσης του δανείου, που είχε παρακρατηθεί από τους δανειστές και από το ποσό αυτό δόθηκαν ήδη 450 εκατ. ευρώ ως πρώτη δόση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης και τα υπόλοιπα 450 εκατ. ευρώ θα δοθούν τον Οκτώβριο. Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι «λογικά», ανέφεραν τα κυβερνητικά στελέχη.


«Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες για να βελτιωθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας, αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση για το υπουργείο Οικονομικών», δήλωσε ο επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» Χόρστ Ράιχενμπαχ, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Συνέδριο του Economist, ανέφερε ότι το κλίμα για τροποποιήσεις του προγράμματος, που έχει διαμορφωθεί μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, είναι πιο ευνοϊκό για τη χώρα μας, αρκεί να εφαρμόσουμε με συνέπεια της υποχρεώσεις μας και να προχωρήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Την πεποίθηση ότι ο τουρισμός μπορεί να καταστεί ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της χώρας και κύριος μοχλός εξόδου από την κρίση, επανέλαβε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Κώστας Μητρόπουλος, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο του Εconomist, επεσήμανε ότι δεν έχουμε άλλο χρόνο, απαιτούνται άμεσες δράσεις και ενέργειες.

«Αν συνεχιστεί η εφαρμογή του μνημονίου όχι μόνο θα απομακρυνθεί  η χώρα μας από τη ζώνη του ευρώ, αλλά και από την ίδια τη ζωή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Πάνος Σκουρλέτης, με αφορμή δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και της στάσης της κυβέρνησης και τόνισε ότι αποδειγμένα πλέον η πολιτική του μνημονίου είναι «άκρως καταστροφική και επικίνδυνη και τυχόν παράτασή της οδηγεί στον όλεθρο».

Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι η τρόικα καταφθάνει στη χώρα εν μέσω δηλώσεων εκ μέρους Ευρωπαίων αξιωματούχων, «κάνοντας σαφές πως δεν συζητάει κανενός είδους επαναδιαπραγμάτευση», καθώς είναι «ενθαρρυμένη από την παθητική στάση της συγκυβέρνησης στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, την επιστολή του πρωθυπουργού, αλλά και τις δηλώσεις των λοιπών μνημονιακών εταίρων θέτει ζήτημα περαιτέρω μείωσης των μισθών και προετοιμάζει τους όρους λεηλασίας του δημόσιου πλούτου».

Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι «το βασικό χαρακτηριστικό της μέχρι τώρα μνημονιακής συγκυβέρνησης είναι η σθεναρή αντιπολιτευτική της στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ» και πως «άλλωστε, τα ζητήματα του κυβερνητικού προγράμματος τα έχει ήδη απαντήσει μέσω της απαρέγκλιτης εφαρμογής του μνημονίου».

Εν τω μεταξύ, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως «δεν έχει καμία διάθεση» να επαναδιαπραγματευθεί το δάνειο που έχει χορηγηθεί στην Ελλάδα από το Ταμείο, την ΕΕ και την ΕΚΤ.

«Ουδεμία διάθεση έχω να διαπραγματευθώ και να αναδιαπραγματευθώ. Διάθεση έχουμε να βρούμε τα δεδομένα», τόνισε η Λαγκάρντ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

«Είμαι βεβαία πως η ελληνική κυβέρνηση θα έχει λαμπρά αριθμητικά στοιχεία να μας παρουσιάσει. Ανυπομονώ να δω τι έχει πράξει τους τελευταίους μήνες για να προσαρμοσθεί στο πρόγραμμα» που έχουν καταρτίσει οι τρεις διεθνείς δανειστές της, τόνισε η Λαγκάρντ.

Ωστόσο, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι οι συζητήσεις των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα θα καταγράψουν τι έγινε και τι δεν υλοποιήθηκε τους προηγούμενους μήνες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον για την έκθεση του ΔΝΤ όσον αφορά την αμερικανική οικονομία.

Η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι θα δούμε τι έχει γίνει τους προηγούμενους μήνες και πως μπορούμε να προχωρήσουμε σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.

Αναφερόμενη στο γενικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ευρωζώνη, η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους παραμένει ένας «παράγοντας αστάθειας» που επιδρά αρνητικά στις προσπάθειες ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα επωφεληθεί όταν η ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα ενωμένη.

Σύμφωνα με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ η ΕΚΤ έχει μεν "ένα περιθώριο να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου που θα γίνει μεθαύριο Πέμπτη", όμως "αυτή δεν θα είναι, με την τωρινή συγκυρία, η καλύτερη πολιτική", δεδομένου ότι "μέλη της ευρωζώνης, παραδείγματος χάρη η Γερμανία, δεν χρειάζεται να μειώσουν με τη σειρά τους τα επιτόκιά τους".

"Απλά, δεν μπορείτε να κάνετε κανέναν διαχωρισμό, όταν χρησιμοποιείτε το εργαλείο αυτό νομισματικής πολιτικής, το επιτόκιο", δήλωσε η Λαγκάρντ μιλώντας στο οικονομικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC και αναφερόμενη στο επιτόκιο δανεισμού της ΕΚΤ και το αντίστοιχο γερμανικό.

"Την ίδια ώρα, το πρόγραμμα αγορών κρατικών χρεογράφων, που υιοθετεί η ΕΚΤ, οφείλει να είναι πιο επιλεκτικό, αλλά και να εφαρμόζεται με τρόπο νουνεχή", υπογράμμισε περαιτέρω η κα Λαγκάρντ.
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σύγκρουση φορτηγού με μηχανή
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σύγκρουση φορτηγού με μηχανή
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ