2012-07-04 12:42:03
Φωτογραφία για Περού: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω βίαιων διαδηλώσεων
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε σήμερα η κυβέρνηση του Περού στην περιοχή Καχαμάρκα μετά το θάνατο τριών διαδηλωτών και τον τραυματισμό ακόμη είκοσι σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για σχέδιο κατασκευής ορυχείου χρυσού της εταιρίας Conga, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χουάν Χιμένες.

«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε στις βόρειες επαρχίες Σελεντίν, Χουαλγκαγιόκ και Καχαμάρκα», τόνισε.

Τουλάχιστον 1.000 διαδηλωτές στην πόλη Σελεντίν πέταξαν πέτρες σε δημοτικά κτίρια, καταγγέλλοντας τον δήμαρχο Μάουρο Αερτέγκα ότι εγκρίνει τη δημιουργία του ορυχείου. Οι δυνάμεις της τάξης απάντησαν ρίχνοντας δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος.

Στα τέλη του 2011, υπενθυμίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επαρχία είχε παραλύσει μερικώς από σειρά διαδηλώσεων και αποκλεισμούς δρόμων μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων στo σχέδιο δημιουργίας του ορυχείου από την εταιρία Conga, το μεγαλύτερο επενδυτή σε πηγές μεταλλευμάτων στη χώρα (4,8 δισεκατομμύρια δολάρια), της οποίας την πλειοψηφία των μετοχών έχει ο αμερικανικός όμιλος Newmont Mining. Το ορυχείο αναμένεται να λειτουργήσει το 2015. Η κυβέρνηση είχε κηρύξει τότε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.


Οι αντιδράσεις των κατοίκων οφείλονται στις ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει στο περιβάλλον και στο δίκτυο ύδρευσης η κατασκευή ενός ορυχείου στην περιοχή.

Το σχέδιο είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Άλαν Γκαρσία το 2010. Ο διάδοχός του, ο πρόεδρος Ογιάντα Ουμάλα, είχε επίσης υποστηρίξει το σχέδιο αυτό τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος.

defencenet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ