2012-07-04 15:38:13
Φωτογραφία για Στις 17:00 «κλειδώνει» το κείμενο των προγραμματικών
Η προγραμματισμένη για το απόγευμα συνάντηση Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη δε θα γίνει και τις τελευταίες «πινελιές» στο κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων θα τις βάλουν τα επιτελεία των τριών κομμάτων. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί ήταν προγραμματισμένο να έχουν την τελευταία τους συνάντηση πριν την τρόικα, το απόγευμα, στο σπίτι του πρωθυπουργού στην Κηφισιά. Αλλά νωρίς το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να γίνει το ραντεβού.

Οι τρεις τους βρίσκονται σε συνεχή τηλεφωνική επαφή και από τη στιγμή που έχουν συμφωνήσει επί των προγραμματικών δηλώσεων, τις «τελευταίες πινελιές» μπορούν να τις βάλουν οι εκπρόσωποί τους.

Έτσι, στις 17:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Χρύσανθος Λαζάριδης από πλευράς ΝΔ, ο Κώστας Σκανδαλίδης από το ΠΑΣΟΚ και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης από τη ΔΗΜΑΡ θα τακτοποιήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες των προγραμματικών δηλώσεων που ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει ουσιαστικά στην τρόικα, στη συνάντηση της Πέμπτης και θα αναγνώσει την Παρασκευή στη Βουλή.


Η συμφωνία των τριών εταίρων της κυβέρνησης Σαμαρά έχει 16 σημεία και διαμορφώθηκε στην τελευταία συνάντηση που είχαν, τη Δεύτερα, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αλλά και στις συνεχείς τηλεφωνικές επαφές που είχαν.

Στο κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων θα υπάρχει αναφορά στις αποκρατικοποιήσεις, «όπλο» της κυβέρνησης για να πείσει την τρόικα ότι μπορεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Σύμφωνα με Το Βήμα, οι ιδιωτικοποιήσεις αφορούν το λειτουργικό τμήμα του ΟΣΕ και κυρίως την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και το παραγωγικό επενδυτικό κομμάτι της ΔΕΗ.

Οι τρεις αρχηγοί έχουν συμφωνήσει επίσης για τις συγχωνεύσεις οργανισμών του δημοσίου, όπως και για την εφεδρεία.

Γίνεται αναφορά και στην άρση των εμποδίων που υπάρχουν για να επιστρέφουν οι καταθέσεις από το εξωτερικό. Μοναδικός όρος θα είναι η αναδρομική φορολόγησή τους και θα διευκρινίζεται ότι πρόκειται για «καθαρές» κινήσεις κεφαλαίων.

Η μετενέργεια, ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» ανάμεσα στα τρία κόμματα, θα... απουσιάσει από το κείμενο των προγραμματικών.

Το ίδιο και θέματα εργασιακά, εξωτερικής πολιτικής, ο νόμος Ραγκούση για το μεταναστευτικό.

Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης έχουν επίσης συμφωνήσει στη βασική διαπραγματευτική γραμμή ενόψει των συναντήσεων με την τρόικα. Σύμφωνα με Το Βήμα, θα είναι:

* Όχι άλλες περικοπές μισθών, περικοπές συντάξεων, αυξήσεις φόρων και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων για να επιτευχθεί η απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή.

*Υιοθέτηση άμεσων ενεργειών για την τόνωση της ρευστότητας της οικονομίας και την αποκλιμάκωση των δυσβάστακτων φορολογικών επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί.

*Άμεση και ταχεία προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με τις αποκρατικοποιήσεις, την απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων, την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

*Μείωση του δημόσιου τομέα μέσω καταργήσεων και συγχωνεύσεων μεγάλου αριθμού φορέων που είναι ανενεργοί ή επικαλύπτονται, μέσω της εφαρμογής εκτεταμένων προγραμμάτων εργασιακής εφεδρείας και μέσω περαιτέρω περιορισμών στις προσλήψεις.
newsit
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ