2012-07-04 21:06:03
Φωτογραφία για Ένα βήμα πιο κοντά στο συνθετικό ήπαρ
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) έκαναν ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία... συνθετικού ήπατος δημιουργώντας μια πρότυπη τρισδιάστατη δομή μέσα στην οποία μπορούν να αναπτυχθούν αιμοφόρα αγγεία. Και όλα αυτά με τη βοήθεια ζάχαρης. O στόχος των ερευνητών είναι να δείξουν ότι είναι εφικτό να παρασκευαστεί ένα τεχνητό όργανο, στη συγκεκριμένη περίπτωση επέλεξαν να πειραματιστούν με κύτταρα ήπατος, αλλά επισημαίνουν ότι είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν και άλλοι ιστοί.

Το πρώτο βήμα της μεθόδου είναι να διαμορφώσουν ένα συνθετικό πλέγμα με το κατάλληλο υλικό που θα επιτρέψει την ανάπτυξη τεχνητών αιμοφόρων αγγείων. Οι ερευνητές του MIT εξηγούν ότι το εγχείρημά τους μοιάζει με την προσπάθεια να δημιουργήσουν το σχήμα ενός βάζου από κερί, να το περιβάλλουν με λιωμένο μέταλλο και μετά να λιώσουν το κερί ώστε να φύγει. Στο πείραμά τους το ρόλο του κεριού παίζει η ζάχαρη.

Οι ερευνητές δηλαδή, δημιούργησαν ένα τρισδιάστατο δίκτυο από ζάχαρη το οποίο επένδυσαν με κύτταρα ήπατος από τα οποία θα τραφούν τα αιμοφόρα αγγεία του ηπατικού ιστού και όταν διαμορφωθεί ο επιθυμητός ιστός, η ζάχαρη ξεπλένεται με νερό. Οι ερευνητές δεν έφτασαν έως το σημείο να δημιουργήσουν τεχνητό ήπαρ, αλλά κατάφεραν να δείξουν ότι αυτό είναι εφικτό με τη συγκεκριμένη τεχνική. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Materials.

medicalnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ