2012-07-05 15:41:03
Φωτογραφία για Kύπρος: Έργο εμπρηστών η πυρκαγιά στον Ακάμα
Εντοπίστηκε εύφλεκτη ύλη, που καταμαρτυρεί πως τέθηκε κακόβουλα. Ο Αστυνομικός Σταθμός Πόλεως Χρυσοχούς συνεχίζει εντατικά τις έρευνες, ενώ έχουν σταλεί για εξειδικευμένες εξετάσεις στο Αρχηγείο Αστυνομίας... τεκμήρια που περισυνελέγησαν από την περιοχή

Έργο εμπρηστών φαίνεται πως ήταν η προχθεσινή τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά που κατέκαψε δύο τετραγωνικά χιλιόμετρα άγριας βλάστησης, κρατικού και ιδιωτικού δάσους στην περιοχή του Ακάμα. Ο Αστυνομικός Σταθμός Πόλεως Χρυσοχούς συνεχίζει εντατικά τις έρευνες, ενώ από χθες έχουν σταλεί για εξειδικευμένες εξετάσεις στο Αρχηγείο Αστυνομίας τεκμήρια που περισυνελέγησαν από την περιοχή. Ταυτοχρόνως, η Αστυνομία εξετάζει και κάποια μαρτυρία, η οποία, ωστόσο, δεν φαίνεται να οδηγεί στον δράστη ή στους δράστες, μιας και δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες που να οδηγούν σε κάτι συγκεκριμένο. Την ίδια ώρα, ο κίνδυνος πρόκλησης μεγάλων διαστάσεων πυρκαγιών, παρόμοιας με αυτή της περασμένης Τρίτης στην περιοχή του Ακάμα είναι ορατός, αφού η αύξηση της θερμοκρασίας συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση.


Μιλώντας στη «Σ» ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών Ανδρέας Χρίστου, είπε πως προκαταρκτικά η πυρκαγιά στον Ακάμα άφησε πίσω της καμένη γη δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων από το σημείο της πρώτης εστίας και πενήντα εκταρίων από τη δεύτερη. Το ακριβές μέγεθος της καταστροφής, όπως ανέφερε, αναμενόταν να ολοκληρωθεί χθες το απόγευμα, μιας και υπήρχε στην περιοχή κλιμάκιο του Τμήματος Δασών για να διαφανεί η ακριβής έκταση της ζημιάς. Σύμφωνα με τον κ. Χρίστου, η κατάσβεση της πυρκαγιάς κράτησε εννέα ώρες και σε αυτήν εργάστηκαν 120 άνδρες του Τμήματος Δασών και 130 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Ταμείου Θήρας, της Πολιτικής Άμυνας, της Εθνικής Φρουράς, της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου, των Κοινοτικών Συμβουλίων της περιοχής, καθώς και εθελοντές κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής Ακάμα.

Χρησιμοποιήθηκαν, επίσης, 34 πυροσβεστικά οχήματα του Τμήματος Δασών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Ταμείου Θήρας και των Κοινοτικών Συμβουλίων της περιοχής, έξι προωθητές γαιών, επτά γεωργικά τρακτέρ και δύο ντίκερ. Για την κατάσβεση, χρησιμοποιήθηκαν ακόμη τα δύο αεροπλάνα του Τμήματος Δασών, τα δύο ελικόπτερα που ενοικιάζονται από τη Δημοκρατία, δύο ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων και δύο της Αστυνομίας.

Σε πλήρη ετοιμότητα

Ερωτηθείς κατά πόσο το Τμήμα Δασών, δεδομένης και της καλοκαιρινής περιόδου που διανύουμε, αντιμετωπίζει πρόβλημα υποστελέχωσης, ο κ. Χρίστου ανέφερε πως όπως και κάθε χρόνο έχουν προσληφθεί 400 δασοπυροσβέστες, οι οποίοι ενίσχυσαν τους διάφορους σταθμούς του Τμήματος. «Πέραν τούτου», πρόσθεσε, «σε διάφορα σημεία των δασών υπάρχουν τα λεγόμενα πυροφυλάκια τα οποία στελεχώνονται με ανθρώπινο δυναμικό, που διενεργεί ελέγχους για πιθανή πρόκληση φωτιάς και εντοπίζει εύκολα τον καπνό. Επίσης, σε κάποια σημεία υπάρχουν και αυτόματα συστήματα εντοπισμού καπνού, τα οποία λειτουργούν με κάμερες, οι οποίες με το που εντοπίζουν καπνό στέλνουν μήνυμα και κινούνται οι διαδικασίες για κατάσβεση πιθανής φωτιά στην περιοχή όπου ανιχνεύθηκε ο καπνός».

Επιπλέον, το Τμήμα Δασών έχει τοποθετήσει σε όλες τις ορεινές περιοχές της Κύπρου ντεπόζιτα χωρητικότητας 100 κυβικών μέτρων νερού, τα οποία γεμίζουν από φυσικές πηγές που υπάρχουν στην περιοχή ή με βυτιοφόρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ώστε να ανεφοδιάζονται εύκολα τα πυροσβεστικά οχήματα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών σημείωσε πως, τόσο το Τμήμα του όσο και η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ συνέστησε στο κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό. «Απευθύνουμε έκκληση προς το κοινό να είναι προσεκτικό όταν βγαίνουν στην ύπαιθρο ή το δάσος για σκοπούς αναψυχής ή εργασίας. Αυτοί που χρησιμοποιούν σμυρίλιο ή οξυγονοκόλληση ιδιαίτερα, καλό θα ήταν να ενημερώνουν το Τμήμα Δασών, το οποίο μπορεί να τους συμβουλέψει και λειτουργοί του να βρεθούν κοντά τους για αποτροπή δυσάρεστων εξελίξεων», κατέληξε.

Αξιολογείται μαρτυρία

Μιλώντας επίσης στη «Σ» η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λίζα Κεμιτζή ανέφερε πως η Πυροσβεστική συνέβαλε στην κατάσβεση της φωτιάς στον Ακάμα με 12 οχήματα και τα δύο ελικόπτερα της Δημοκρατίας. «Πέραν τούτου», συνέχισε, «στην περιοχή έσπευσε και αξιωματικός της Υπηρεσίας, που είναι εκπαιδευμένος σε θέματα διερεύνησης αιτιών πυρκαγιών υπαίθρου και δασών στην Ολλανδία, και ο οποίος ανεύρε κάποια τεκμήρια τα οποία πλέον βρίσκονται στην κατοχή της Αστυνομίας για διενέργεια περαιτέρω ελέγχων». Όλες οι ενδείξεις, όπως είπε η κ. Κεμιτζή, καταμαρτυρούν πως η πυρκαγιά τέθηκε κακόβουλα, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί ακόμη ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε και ποιος ήταν ο λόγος για τον οποίο πήγαν οι δράστες στη συγκεκριμένη περιοχή για να βάλουν φωτιά. «Σε ένα από τα τρία σημεία πρόκλησης της φωτιάς έχει εντοπιστεί εύφλεκτη ύλη που καταμαρτυρεί πως τέθηκε κακόβουλα, ενώ υπάρχει και μαρτυρία η οποία αξιολογείται», συμπλήρωσε.

Τα μέτρα πρόληψης

Η ΛΙΖΑ Κεμιτζή, με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά της περασμένης Τρίτης, επανέλαβε τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και που πρέπει να ακολουθήσουν και οι πολίτες, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών. Όπως είπε, πέραν από τη στενή παρακολούθηση των δασωδών περιοχών από την Πυροσβεστική και το Τμήμα Δασών, επιβάλλεται:

1. Να έχουμε όλοι παρατηρητικότητα και αν αντιληφθούμε κάποια ύποπτη κίνηση, να την καταγγείλουμε.

2. Κατά την περίοδο του καλοκαιριού να αποφεύγουμε το καψάλισμα, καθώς και εργασίες με εργαλεία που βγάζουν σπινθήρες.

3. Να μην πετάμε αποτσίγαρα στον δρόμο.

4. Όταν πηγαίνουμε στην ύπαιθρο, να μην αφήνουμε σκύβαλα γύρω μας και να ανάβουμε φωτιές για σούβλα σε συγκεκριμένα σημεία που έχουν καθοριστεί.

«Πιθανές ενέργειες εχθρών της Κύπρου»

ΟΙ ΔΥΟ πυρκαγιές στον Ακάμα, η μία της Τρεμιθούσας και αυτή στην Πάχνα, πρέπει να μας ανησυχούν, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, το οποίο κάνει λόγο για πιθανές ενέργειες εχθρών της Κύπρου για να εκθέσουν τη χώρα λόγω της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Κίνημα αναφέρει ότι με πόνο ψυχής αντίκρισε το θέαμα του Ακάμα να καίγεται, όταν επισκέφτηκε την περιοχή του Νέου Χωριού νωρίς το απόγευμα και σε συνεννόηση με τους επιτόπου αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, πρόσφερε τις υπηρεσίες του όπου του ζητήθηκε. Προσθέτει ότι ενώ η πρώτη πυρκαγιά ετίθετο υπό έλεγχο, ξέσπασε δεύτερη στην περιοχή της Λάρας, γεγονός που γεννά σοβαρές υπόνοιες ότι πρόκειται καθαρά για κακόβουλη ενέργεια.

«Είχαμε πληροφορίες ότι λόγω της ανάληψης της Προεδρίας θα επιχειρούντο κακόβουλες πράξεις για να εκθέσουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Ζητούμε τη συντομότερη διερεύνηση των συνθηκών των δύο πυρκαγιών και της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων. Καλούμε τους κατοίκους, τόσο της περιοχής του Ακάμα αλλά και όλων των άλλοτε αγροτικών και κυρίως δασικών περιοχών να επαγρυπνούν και να αναφέρουν άμεσα όποιες ύποπτες κινήσεις στην περιοχή τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Κίνημα συγχαίρει το προσωπικό της Πυροσβεστικής, Τμήματος Δασών, Ταμείου Θήρας, Επαρχιακής Διοίκησης, αλλά ξεχωριστά στους κατοίκους της περιοχής που προσέτρεξαν άμεσα στις περιοχές των πυρκαγιών και η βοήθειά τους ήταν ουσιαστική.

«Στην πρώτη πυρκαγιά οι ενδείξεις λένε ότι ξεκίνησε από σπινθήρες δίσκου κοπής μετάλλων (κλεξ). Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και καλούμε τις Αρχές να επαγρυπνούν και να εφαρμόζουν τους νόμους για να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα όταν χρησιμοποιούνται τέτοιες συσκευές και η εφαρμογή του νόμου της απαγόρευσης του καψαλίσματος ή του υπαίθριου καψίματος κλαδεμάτων που με μαθηματική ακρίβεια προκαλούν πυρκαγιές», αναφέρεται. Προστίθεται ότι η επέκταση της πυρκαγιάς σε πολλά σημεία γεννά υποψίες που χρήζουν διερεύνησης και ότι δεύτερη πυρκαγιά όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός.

Πηγή: ΣΗΜΕΡΙΝΗ
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ