2012-07-05 18:30:04
Φωτογραφία για Ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για την έρευνα του σκανδάλου της Barclays
Τον τρόπο που θα διερευνηθεί το σκάνδαλο της Barclays αποφασίζουν την Πέμπτη οι Βρετανοί βουλευτές. Η αντιπολίτευση ζητά δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ η κυβέρνηση... έχει ταχθεί υπέρ της σύστασης κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής. Την ίδια ώρα, η Barclays δέχθηκε ένα πλήγμα από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moodys, καθώς υποβάθμισε σε αρνητικές τις προοπτικές outlook της τράπεζας.

Η Moodys επικαλείται την ανησυχία που έχουν προκαλέσει οι παραιτήσεις κορυφαίων στελεχών της τράπεζας και την αβεβαιότητα που έχουν δημιουργήσει για την πορεία της. Ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί πως ενδέχεται να υπάρξουν και περαιτέρω υποβαθμίσεις εάν αποδειχθεί ότι η τράπεζα δεν μπορεί να αποκαταστήσει την σταθερότητα στην δομή της διοίκησής της τους επόμενους μήνες.

Εν τω μεταξύ, στο βρετανικό κοινοβούλιο αναμένεται σύγκρουση μεταξύ Ντέιβιντ Κάμερον και Εντ Μίλιμπαντ για τον τρόπο και την έκταση της έρευνας της υπόθεσης.Στον απόηχο της κοινοβουλευτικής «ανάκρισης» του παραιτηθέντως διευθύνοντως συμβούλου της Barclays Μπομπ Ντάιαμοντ -που πάντως δεν απέφερε και πολλά- διεξάγεται ψηφοφορία για το εάν η έρευνα θα πρέπει να γίνει από κοινοβουλευτική επιτροπή, όπως προτείνει ο πρωθυπουργός, ή αν θα πρέπει να ασχοληθεί με την Barclays η Δικαιοσύνη, όπως ζητούν οι Εργατικοί.

Κατά την εμφάνισή του ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής την Τετάρτη, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Barclays Μπομπ Ντάιαμοντ απέφυγε να εμπλέξει την Τράπεζα της Αγγλίας -και κυρίως τον αναπληρωτή διοικητή της Πολ Τάκερ- στην υπόθεση για τη χειραγώγηση επιτοκίων
. Υποστήριξε, δε, ότι και ο ίδιος δεν γνώριζε για τη χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου Libor έως ότου αποκαλύφθηκε η υπόθεση και αναφέρθηκε στην Barclays πολλές φορές ως «αγαπημένη».

Σε κάθε περίπτωση, οι αποκαλύψεις για την υπόθεση αναμένεται να συνεχιστούν, καθώς η Barclays είναι η πρώτη τράπεζα που έχει παραδεχθεί συμμετοχή στη χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, δε, υπάρχουν υποψίες και για άλλες ευρωπαϊκές και αμερικάνικες τράπεζες -μεταξύ αυτών, η γερμανική Deutsche Bank και η Ελβετική UBS- και οι σχετικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

sofokleous10.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ