2012-07-05 19:36:03
Φωτογραφία για Που οφείλεται το χαμηλό ζάχαρο; Είναι ανησυχητικό;
Οι περισσότεροι γνωρίζουμε και ανησυχούμε όταν αυξάνεται το ζάχαρο στο αίμα μας, όμως τι συμβαίνει όταν τα επίπεδα του είναι πολύ χαμηλά; Ερώτηση αναγνώστριας: Πριν ένα έτος έκανα αιματολογικές εξετάσεις και οι τιμές του σακχάρου βρέθηκαν χαμηλές. Επανέλαβα την εξέταση πριν από λίγους μήνες και ήταν πάλι χαμηλό δηλαδή περίπου 60. Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό; Είναι ανησυχητικό ;

ΥΓ: Ο γιατρός μου είπε ότι δεν χρειάζεται περεταίρω έλεγχο και να μην ανησυχώ.

Ευχαριστώ , Καλλιόπη

Απάντηση: Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να ανησυχείτε από τις χαμηλές τιμές του σακχάρου, αφού μάλιστα ο γιατρός που σας παρακολουθεί σας διαβεβαίωσε για αυτό.

Υπογλυκαιμία παρουσιάζουν όσοι έχουν διαβήτη και λαμβάνουν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή. Ακόμη χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να οφείλονται σε αυστηρές δίαιτες ή νηστεία. Εκτός από την κακή διατροφή οι χαμηλές τιμές ζαχάρου πιο σπάνια οφείλονται και σε υπερβολική άσκηση. Αν το χαμηλό ζάχαρο οφείλεται σε διατροφικούς παράγοντες μια τροποποίηση στο διαιτολόγιο μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα.


Μερικές φορές όσοι έχουν διαταραχές των επινεφριδίων έχουν χαμηλά επίπεδα ζαχάρου. Επίσης και όσοι καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες οινοπνεύματος.

Αν δεν λαμβάνετε φάρμακα για το διαβήτη και εφόσον δεν οφείλεται σε κάποιο παθολογικό παράγοντα όπως οι διαταραχές των επινεφριδίων, οι χαμηλές τιμές μπορεί να οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες. Στην περίπτωση, πάντως, που το ζάχαρο μας είναι χαμηλό χωρίς αυτό να οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα, αλλά σε διατροφικούς παράγοντες, οι ειδικοί συμβουλεύουν να τρώμε μικρά και πολλά γεύματα μέσα στην ημέρα. Αν τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας είναι έντονα, μπορούμε να φάμε ένα υγιεινό γλυκό σνακ (λ.χ. μια φρυγανιά με μέλι ή μια καραμέλα) για να αυξήσουμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Αν υπάρχουν και συμπτώματα λ.χ. εφίδρωση με κρύο ιδρώτα, αδικαιολόγητη κόπωση, αδυναμία, ζαλάδες από τις υπογλυκαιμικές κρίσεις σκόπιμη είναι η επίσκεψη σε ενδοκρινολόγο.
lifezone.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ