2012-07-05 20:31:57
Φωτογραφία για Έλληνες επιχειρηματίες δημιούργησαν 100.000 θέσεις εργασίας... στη Βουλγαρία
Για ποιοτικό άλμα στις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά την ομιλία του στο πρόγευμα που παρέθεσε η βουλγαρική πρεσβεία και το Ελληνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο στη Βουλγαρία προς τιμήν των προέδρων των δύο χωρών. Ταυτόχρονα, ο κ. Παπούλιας επεσήμανε ότι περισσότερες από 1.500 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα και έχουν δημιουργήσει 100.000 θέσεις εργασίας.

newpost.gr

«Η κοινή ευρωπαϊκή μας πορεία διασφαλίζει νέες δυνατότητες ενίσχυσης των διμερών οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων», εκτίμησε ο κ. Παπούλιας τονίζοντας πως στη Βουλγαρία και το βουλγαρικό λαό η Ελλάδα έχει βρει έναν καλό εταίρο.

Όπως είπε, τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας έχουν κάνει ένα θετικό και παράλληλα ποιοτικό άλμα και «μέσα από κοινές επιλογές, από κοινές πρωτοβουλίες και προσπάθειες, ισχυροποιήσαμε τους δεσμούς μας και δημιουργήσαμε ένα σημαντικό προηγούμενο στα Βαλκάνια, ένα πολύτιμο παράδειγμα καλής γειτονίας και αμοιβαίας εκτίμησης».


Η πολυεπίπεδη αυτή συνεργασία επισφραγίστηκε τον Ιούλιο του 2010, με την 1η Ιδρυτική Σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου των δύο χωρών, στο πλαίσιο του οποίου υπεγράφησαν 14 συμφωνίες, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να προσθέσει:

Όπως επεσήμανε ο κ. Παπούλιας, η σημαντική συμβολή της Ελλάδας στην οικονομική ανάπτυξη της Βουλγαρίας αποτυπώνεται και στην παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στη χώρα, με το συνολικό ελληνικό επενδεδυμένο κεφάλαιο να υπερβαίνει τα 3,1 δισ. ευρώ, τις ελληνικές επενδύσεις να καταλαμβάνουν την 3η θέση στο σύνολο των ξένων επενδύσεων στη Βουλγαρία και περισσότερες από 1.500 ελληνικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται στη χώρα, συνεισφέροντας δημιουργία άνω των 100.000 θέσεων εργασίας.

Ο όγκος του διμερούς εμπορίου καταγράφει διαρκή αύξηση και η Βουλγαρία αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς εταίρους της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια του 2011, οι ελληνικές εξαγωγές παρουσίασαν αύξηση κατά 16,9%, έναντι του 2010 και οι βουλγαρικές εξαγωγές προς την χώρα μας, αύξηση κατά 19,27%. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου προσέγγισε τα 2,5 δις ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει την ιδιαίτερη δυναμική ανάπτυξης των εμπορικών μας συναλλαγών. Η Βουλγαρία καταλαμβάνει την 4η θέση στην κατάταξη αγοραστών ελληνικών προϊόντων, ενώ η χώρα μου είναι η 2η κατά σειρά πελάτης της, απορροφώντας το 9,4% των βουλγαρικών εξαγωγών.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο του ΕΣΟΑΒ έχουν διατεθεί στη Βουλγαρία 54,29 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 79% αφορά σε Δημόσιες Επενδύσεις/Μεγάλα Έργα, το 20% σε ιδιωτικές παραγωγικές επενδύσεις και το 1% σε μικρά έργα.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Χρυσή κομπίνα στα σύνορα
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
"Χρυσή" κομπίνα στα σύνορα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ