2012-07-05 20:49:02
Φωτογραφία για Δημοσίευση 2.000.000 μηνυμάτων Σύρων αξιωματούχων από το Wikileaks
Ενοχλητικά για τη Συρία, αλλά και για τους αντιπολιτευόμενους που βρίσκονται έξω από τη Συρία, χαρακτήρισε ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ τα περισσότερα από... δύο εκατομμύρια μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας πολιτικών προσωπικοτήτων και κρατικών αξιωματούχων της Συρίας που άρχισε να δημοσιεύει ο ιστότοπος.

«Ο WikiLeaks άρχισε να δημοσιεύει τους φακέλους της Συρίας, περισσότερα από δύο εκατομμύρια ηλεκτρονικά μηνύματα πολιτικών προσωπικοτήτων, υπουργείων και επιχειρήσεων της Συρίας, που χρονολογούνται από τον Αύγουστο του 2006 ως το Μάρτιο του 2012», δήλωσε η εκπρόσωπος του ιστότοπου Σάρα Χάρισον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο.

«Τα έγγραφα αυτά είναι ενοχλητικά για τη Συρία, αλλά είναι επίσης ενοχλητικά για τους αντιπολιτευόμενους που βρίσκονται έξω από τη Συρία», σχολίασε ο ιδρυτής του WikiLeaks σε δήλωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει βρει καταφύγιο από τις 19 Ιουνίου.


«Μας βοηθούν όχι μονον να ασκήσουμε κριτική στην μία ομάδα ή την άλλη, αλλά να καταλάβουμε τα συμφέροντά τους, τις ενέργειές τους και τις σκέψεις τους. Μόνον μέσω της κατανόησης αυτής της σύγκρουσης μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να την επιλύσουμε», σημείωσε ο ίδιος, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Η εκπρόσωπος του WikiLeaks αρνήθηκε και αυτή να διευκρινίσει περαιτέρω όσον αφορά το περιεχόμενο των μηνυμάτων που άρχισε να δημοσιοποιεί ο ιστότοπος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του WikiLeaks, τα email αυτά, τα οποία ονομάζει «Οι Φάκελοι της Συρίας», θα φωτίσουν τις εσωτερικές πτυχές της συριακής κυβέρνησης και της οικονομίας και «θα αποκαλύψουν επίσης πως η Δύση και οι δυτικές εταιρείες λένε το ένα και κάνουν το άλλο».

Το εύρος των πληροφοριών που περιλαμβάνουν αυτά τα ηλεκτρονικά μηνύματα εκτείνεται από την προσωπική αλληλογραφία των περισσότερων ανώτερων στελεχών του κόμματος Μπάαθ έως τα αρχεία των χρηματοπιστωτικών μεταβιβάσεων που έγιναν από συριακά υπουργεία σε άλλα κράτη, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του WikiLeaks.

Ο 41χρονος Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού σε μια προσπάθεια να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου κατηγορείται στο πλαίσιο υπόθεσης βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης. Ο ιδρυτής του WikiLeaks περιμένει τώρα την απάντηση του Κίτο στο αίτημά του για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Ο Ασάνζ φοβάται μια ενδεχόμενη έκδοσή του στη συνέχεια στις ΗΠΑ, για να δικαστεί εκεί για κατασκοπεία, μετά την αποκάλυψη από τον ιστότοπό του περισσότερων από 250.000 αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ