2012-07-06 01:32:03
Φωτογραφία για «Πράσινο» νηπιαγωγείο στο χωριό Μερκοβούνι της Τρίπολης
Το πρώτο «πράσινο» νηπιαγωγείο στη χώρα θα λειτουργήσει από τη νέα σχολική χρονιά στο δήμο Τρίπολης και συγκεκριμένα στο Μερκοβούνι... χωριό που βρίσκεται στις παρυφές της πόλης κι απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αρκαδικής πρωτεύουσας.

Το νηπιαγωγείο με οικολογικό προσανατολισμό, θα λειτουργήσει σε ένα παλαιό πέτρινο δημοτικό σχολείο που οικοδομήθηκε με χρήματα ομογενών και είχε κλείσει πριν από 25 χρόνια.

Το κτίριο αυτό ανακαινίστηκε από το δήμο Τρίπολης κι αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο, προκειμένου όλα να είναι έτοιμα για να ξαναχτυπήσει το κουδούνι, μετά δυόμιση δεκαετίες και να υποδεχτεί τους πρώτους μικρούς μαθητές τον Σεπτέμβριο.

Ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Τρίπολης Πέτρος Καλτεζιώτης μιλώντας στο ΑΜΠΕ, εξήγησε πως πρόκειται για την υλοποίηση μιας πρωτοποριακής ιδέας, που έχει αγκαλιαστεί πολύ, τόσο από τους κατοίκους της μικρής κοινότητας του Μερκοβουνίου, οι οποίοι έχουν ενθουσιαστεί από το γεγονός ότι το σχολείο θα ξαναβρεί ζωή, όσο και από τους γονείς για να φοιτήσουν τα παιδιά τους στο «πράσινο» νηπιαγωγείο. Ήδη ανέφερε, για τις 50 θέσεις παιδιών που θα φοιτήσουν στο νέο νηπιαγωγείο έχουν υποβληθεί 100 αιτήσεις.


Ο κ. Καλτεζιώτης σημείωσε ότι η μέχρι τώρα κατάσταση της κτιριακής υποδομής των νηπιαγωγείων ήταν αποκαρδιωτική και δεν προσέφερε κανένα ερέθισμα στα νήπια. Έτσι κρίθηκε αναγκαία η μετακόμιση των νηπιαγωγείων σε άλλα κτίρια και την προηγούμενη χρονιά είπε, ξεκίνησε η μεταστέγασή τους με πολλά νηπιαγωγεία να συστεγάζονται με δημοτικά σχολεία, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε η ανέγερση 2 νέων νηπιαγωγείων που θα

χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, αλλά και η δημιουργία του «πράσινου» νηπιαγωγείου στο Μερκοβούνι.

Στον προαύλιο χώρο του «πράσινου» νηπιαγωγείου, εκτάσεως 2 στρεμμάτων θα λειτουργεί κήπος και μικρό θερμοκήπιο, όπου τα παιδιά θα καλλιεργούν τα δικά τους φυτά, θα φιλοξενούν αρχικά και 6 φασιανούς που θα τους περιποιούνται, προκειμένου να εξοικειωθούν με τα ζώα, ενώ κατασκευάζεται μικρό θέατρο και ξύλινες παιδικές χαρές, δίνοντας στα παιδιά φοβερά ερεθίσματα και φέρνοντας τα σε συνεχή επαφή με τη φύση.

Ο Πέτρος Καλτεζιώτης ανέφερε ότι το πρόγραμμα του σχολείου που θα ακολουθήσουν οι τρεις νηπιαγωγοί, θα είναι προσαρμοσμένο στον πράσινο - οικολογικό προσανατολισμό του κι ευχαρίστησε τον προϊστάμενο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Αρκαδίας και τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Πελοποννήσου, που στηρίζουν την πρωτοποριακή αυτή ιδέα του δήμου Τρίπολης.

Παράλληλα, τόνισε ότι το μεγάλο ενδιαφέρον για την εγγραφή παιδιών στο «πράσινο» νηπιαγωγείο, έχει δώσει ερέθισμα στο δήμο να επαναλειτουργήσει και άλλα παλιά πέτρινα δημοτικά σχολεία που έχουν κλείσει, σε κοινότητες που βρίσκονται στις παρυφές της Τρίπολης αξιοποιώντας τα κατάλληλα, αν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών.

Τέλος, ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Τρίπολης, υπογράμμισε ότι λόγω καθυστερήσεων από το υπουργείο στην καταβολή των δόσεων, για την αντιμετώπιση των λειτουργικών αναγκών των σχολείων, οι σχολικές επιτροπές έχουν λάβει εσωτερικό δάνειο από το δήμο Τρίπολης, προκειμένου να ανταποκριθούν. Επιπλέον πρόσθεσε πως αν τελικά εξομοιωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης, ειδικά στην Αρκαδία λόγω των καιρικών συνθηκών, οι προϋπολογισμοί των σχολικών επιτροπών θα εκτροχιαστούν και οι μαθητές θα παγώσουν.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ