2012-07-06 08:44:11
Φωτογραφία για ΠΡΟΣΟΧΗ: Το Junk Food σκοτώνει!
Καμπανάκι κινδύνου για την κατανάλωση τροφίμων που όχι άδικα χαρακτηρίζονται junk food σημαίνουν οι ειδικοί, αυτή τη φορά μάλιστα μιλώντας με αριθμούς που προκαλούν δέος....

Οσοι τρώνε φαγητό από καταστήματα fast food μία φορά την εβδομάδα αυξάνουν κατά 20% τις πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη και καρδιολογικά προβλήματα. Αν οι επισκέψεις σε τέτοια εστιατόρια φτάνουν τις τέσσερις την εβδομάδα, τότε οι πιθανότητες αυξάνονται κατά 80%.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα σε συνεργασία με συναδέλφους τους στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης αξιολόγησαν σε μελέτη τους τον μεταβολικό κίνδυνο που προκύπτει από την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων, πλούσιων σε λίπος και αλάτι, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα Espresso.

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά σε δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Circulation», η κατανάλωση μία φορά την εβδομάδα πρόχειρου φαγητού αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιακών προβλημάτων κατά 20%, ενώ το ποσοστό αυτό φτάνει στο 50%, αν τα γεύματα είναι τρία εβδομαδιαίως και αγγίζει το 80%, αν κάποιος τρώει περισσότερες από τέσσερις φορές junk food.


Γνωρίζοντας ότι άλλες μελέτες είχαν ήδη δείξει σχέση μεταξύ πρόχειρου φαγητού και καρδιαγγειακών νοσημάτων ή διαβήτη στη Δύση, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν τις επιπτώσεις του fast food σε «αγνούς» πληθυσμούς, όπως οι κάτοικοι της νοτιοανατολικής Ασίας, όπου μόλις τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα κρούσματα διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.

«Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ο δραματικός αντίκτυπος στη δημόσια υγεία των εστιατορίων fast food, που έφτασαν από τη Δύση και αποτελούν μία εντελώς νέα αγορά» εξηγεί ο δρ Αντριου Οντεγκααρντ, εκ των συντακτών της μελέτης.

Οι ερευνητές, που χρησιμοποίησαν δεδομένα 52.000 κατοίκων της Σιγκαπούρης, σημειώνουν ακόμα: «Ενα ενδιαφέρον γεγονός που προέκυψε από τα αποτελέσματα είναι ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη, που ανέφεραν ότι έτρωγαν junk food πιο συχνά είναι νέοι, με ανώτερη ή ανώτατη μόρφωση και μη καπνιστές.

Ενα τέτοιο προφίλ συνήθως σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιομεταβολικών νοσημάτων, αν φυσικά κάποιος τρώει υγιεινά». Μόνο που με την εισβολή του junk food τα προβλήματα που φέρνει μαζί του έφτασαν και σ’ αυτούς.
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
e-Επιλογές (5-7-2012)
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
e-Επιλογές (5-7-2012)
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ