2012-07-07 05:58:04
Φωτογραφία για Βαριές «καμπάνες» στην Ιταλική αστυνομία
Ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε χρόνια επέβαλε τελικά το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρώμης σε 25 από τους αστυνομικούς που είχαν συμμετάσχει στην έφοδο στο Ντίατζ της Γένοβας, στις 21 Ιουλίου του 2001, μετά τη διάσκεψη των G8. Οι αξιωματικοί χάνουν αυτόματα κάθε αξίωμα.

Πρωτόδικα είχαν αθωωθεί όλοι οι αξιωματικοί της ιταλικής αστυνομίας που είχαν πάρει μέρος στην επιχείρηση. Κατά την δευτεροβάθμια δικαστική κρίση όλοι σχεδόν οι κατηγορούμενοι, είχαν κριθεί ένοχοι (είκοσι πέντε σε σύνολο είκοσι οκτώ) ενώ ο τότε αρχηγός της ιταλικής αστυνομίας, Τζάνι Ντε Τζενάρο τελικώς αθωώθηκε διότι αποφασίσθηκε ότι «οι κατηγορίες σε βάρος του ήταν ανυπόστατες».

Παράλληλα οι Ιταλοί ανώτατοι δικαστές αποφάσισαν ότι έχουν παραγραφεί οι κατηγορίες πρόκλησης σοβαρής σωματικής βλάβης που είχαν απαγγελθεί σε εννέα αστυνομικούς.

Μετά την λήξη της συνόδου των G8, σχεδόν τετρακόσιοι αστυνομικοί είχαν πραγματοποιήσει έφοδο την νύχτα στο σχολείο Ντίατζ της Γένοβας, όπου φιλοξενούνταν εκατοντάδες διαδηλωτές, μέλη του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης. Δεκάδες άνθρωποι ξυλοκοπήθηκαν και μεταφέρθηκαν στον στρατώνα Μπολτσανέτο όπου υπέστησαν έντονη ψυχολογική πίεση, κακοποιήσεις και ταπεινώσεις.


Την ίδια μέρα είχε συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη η δολοφονία του νεαρού διαδηλωτή Κάρλο Τζουλιάνι, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην ίδια πόλη.

Τα περίπου εξήντα θύματα των βιαιοτήτων εκείνης της νύχτας έχουν πλέον έννομο δικαίωμα να κάνουν αγωγές, αξιώνοντας χρηματική αποζημίωση.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ