2012-07-07 18:51:41
Φωτογραφία για Η Ουάσινγκτον καλεί το Βελιγράδι να αποδεχτεί την «πραγματικότητα» της ανεξαρτησίας του Κοσόβου
Ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος κάλεσε σήμερα τη Σερβία να αποδεχτεί την «πραγματικότητα» της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, που κηρύχθηκε μονομερώς το 2008 από την αλβανική πλειοψηφία της περιοχής, και κάλεσε Βελιγράδι και Πρίστινα να συνεργαστούν για την εξομάλυνση των σχέσεών τους.

«Δεν περιμένουμε, ούτε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αυτό το στάδιο η Σερβία να αναγνωρίσει το Κόσοβο, δεν θα κάνει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Φίλιπ Γκόρντον υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, στη διάρκεια συνόδου των ηγετών της νοτιανατολικής Ευρώπης στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.

«Όμως η Σερβία θα πρέπει να συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα ενός δημοκρατικού, κυρίαρχου, ανεξάρτητου και πολυεθνικού Κοσόβου, στα σημερινά του σύνορα», επισήμανε ο Γκόρντον.

Διαβάστε περισσότερα Ο αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε πως «το Βελιγράδι πρέπει να σταματήσει να στηρίζει παράνομες και παράλληλες δομές στο βόρειο Κόσοβο και να διασφαλίσει για όλους την ελευθερία μετακίνησης».

Από τους 120.000 Σέρβους που ζουν στο Κόσοβο, οι 40.000 κατοικούν στις βόρειες περιοχές.

Ο Γκόρντον, που θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα σε Βελιγράδι και Πρίστινα, προειδοποίησε κατά της διαίρεσης του Κοσόβου, λέγοντας πως δεν αποτελεί εναλλακτική λύση για καμιά από τις δύο πλευρές.

Πηγή: ΑΜΠΕ
GeopoliticsDailyNews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ