2012-07-07 21:36:06
Φωτογραφία για Άνεργη πέτυχε κούρεμα χρεών, αναγκάζεται να ζει με 196 ευρώ!
Μπορεί ο νόμος για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων καταναλωτών να έχει βγάλει αρκετούς από το αδιέξοδο της υπερχρέωσης, σε αρκετές περιπτώσεις όμως οι δανειολήπτες που προσφεύγουν στα ειρηνοδικεία για «κούρεμα» οφειλών βγαίνουν...

κουρεμένοι, καθώς δικαστές τούς αφήνουν να ζουν με ασήμαντα ποσά προκειμένου να πληρωθούν οι τράπεζες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που αποκαλύπτει σήμερα η «Espresso»: Ανεργη γυναίκα σε διάσταση από τον σύζυγό της, με δύο γιους φοιτητές και μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας, «πέτυχε» να «κουρευτεί» το χρέος της σε τρεις τράπεζες σχεδόν κατά 60%, αλλά αυτή η επιτυχία ήταν μάλλον εξοντωτική για την ίδια, αφού καλείται, βάσει της δικαστικής απόφασης, να ζήσει με 196 ευρώ τον μήνα!

Η απόφαση, που εκδόθηκε πέρυσι από το Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου και βρίσκεται στη διάθεση της «Espresso», δείχνει πώς η προβλεπόμενη από τον νόμο 3869/2010 διαδικασία δικαστικής ρύθμισης χρεών προς τις τράπεζες μπορεί να μετατραπεί σε παγίδα για τον δανειολήπτη, αν ο δικαστής που θα κρίνει την υπόθεση ρίξει το βάρος του περισσότερο στην ικανοποίηση των πιστωτριών τραπεζών, παρά στη διασφάλιση προϋποθέσεων στοιχειώδους κάλυψης των βιοτικών αναγκών του δανειολήπτη.


Ο νόμος για τους υπερχρεωμένους προβλέπει ότι ο δανειολήπτης που θα ζητήσει ρύθμιση των οφειλών του, ευρισκόμενος σε πλήρη αδυναμία να τις εξυπηρετήσει, θα πρέπει να διαθέσει ένα μέρος των εισοδημάτων του για μια τετραετία προκειμένου να εξοφληθούν, έστω μερικώς, οι οφειλές του. Οι ειρηνοδίκες καλούνται να προσδιορίσουν ένα ελάχιστο εισόδημα που θα πρέπει να μένει στον οφειλέτη για τις ανάγκες του και ό,τι περισσεύει να του επιβάλλουν να το πληρώνει στις τράπεζες για τέσσερα χρόνια.

Το μεγάλο ερώτημα, που ώς τώρα τα ειρηνοδικεία με τις αποφάσεις τους δεν απαντούν πάντα με τρόπο που ευνοεί τον δανειολήπτη, είναι τι γίνεται στην περίπτωση που αυτός έχει ένα εξαιρετικά χαμηλό μηνιαίο εισόδημα, το οποίο με την κοινή λογική δεν επαρκεί για να πληρώνονται οι τράπεζες και να ζει αξιοπρεπώς. Σε μια τέτοια περίπτωση, χήρας με μοναδικό εισόδημα μια μικρή σύνταξη από τον άντρα της, δικαστής στην Καβάλα αποφάσισε πρόσφατα να μηδενίσει τις καταβολές στις τράπεζες, δηλαδή επέτρεψε στη γυναίκα να κρατήσει τη σύνταξή της για να ζει αξιοπρεπώς.

Ομως στην περίπτωση της άνεργης γυναίκας στο Χαλάνδρι ο δικαστής άφησε την πλάστιγγα να γείρει στην πλευρά των τραπεζών: Η γυναίκα είχε οφειλές από καταναλωτικά δάνεια σε τρεις τράπεζες, συνολικού ύψους 19.827 ευρώ, ζούσε με επίδομα ανεργίας, ύψους 376 ευρώ, και είχε στην κατοχή της ένα μόνο περιουσιακό στοιχείο αμελητέας αξίας (ένα μικρό αυτοκίνητο του 2003, που ο δικαστής έκρινε ότι δεν άξιζε καν τον κόπο να πουληθεί για να πληρωθούν οι τράπεζες).

Στην αίτησή της η γυναίκα έλεγε ότι χρειαζόταν τουλάχιστον 700 ευρώ για τα βασικά έξοδα διαβίωσης της ίδιας και των δύο γιων της που σπουδάζουν. Δεν είχε προσδιορίσει πόσα χρειάζεται η ίδια για τα ατομικά της έξοδα διαβίωσης. Ο δικαστής όμως δεν δέχτηκε ότι απαιτούνται 700 ευρώ, με το επιχείρημα ότι οι δύο γιοι μπορούν να δουλέψουν για να καλύψουν τα έξοδά τους ή να απευθυνθούν στον πατέρα τους.

Επειδή η αιτούσα δεν ανέφερε πόσα χρειάζεται η ίδια για τις ανάγκες της, ο δικαστής έκρινε ότι μπορεί να πληρώνει 180 ευρώ τον μήνα στις τράπεζες για τέσσερα χρόνια και να ζήσει με τα 196 ευρώ που της απομένουν από το επίδομα ανεργίας των 376 ευρώ! Ετσι η χωρισμένη γυναίκα κατάφερε να «κουρέψει» το χρέος της σχεδόν κατά 60% (είναι υποχρεωμένη να πληρώσει στις τράπεζες μόνο 8.640 ευρώ από τα 19.827 ευρώ της συνολικής οφειλής), αλλά αν δεν βρει γρήγορα δουλειά, θα οδηγηθεί στην εξαθλίωση, αφού είναι προφανώς αδύνατον να ζήσει με 196 ευρώ τον μήνα.

Και άλλες σκληρές αποφάσεις

Δυστυχώς, όπως αναφέρουν στελέχη καταναλωτικών οργανώσεων, αυτή η εξαιρετικά σκληρή για τον δανειολήπτη απόφαση δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι με άλλη απόφαση, του Ειρηνοδικείου Μαραθώνα, προσδιορίζεται δόση 200 ευρώ μηνιαίως για δύο άνεργους συζύγους με οικογενειακό μηνιαίο εισόδημα 400 ευρώ.

Αλλη απόφαση, του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης, προσδιορίζει το κόστος διαβίωσης δύο ενηλίκων στο ποσό των 570 ευρώ μηνιαίως (λιγότερα από 300 ευρώ τον μήνα για τον καθένα) και ορίζει δόση 150 ευρώ μηνιαίως για την εξυπηρέτηση των οφειλών.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ