2012-07-08 16:19:26
Φωτογραφία για Ξεπέρασαν το 1,2 δισ. € τα «φέσια» στα ενοίκια
Ενας στους δύο ενοικιαστές καθυστερεί έως 6 μήνες τα μισθώματα

Επιπλέον «φέσι» αναμένεται να βάλουν το 2012 σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι ενοικιαστές που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πληρώσουν τα μισθώματα. Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, φέτος αναμένεται να αυξηθούν κατά 20% τα μη καταβαλλόμενα ενοίκια για καταστήματα, γραφεία ή κατοικίες, ξεπερνώντας έτσι το 1,2 δισ. ευρώ.

Η κατάσταση στην αγορά είναι δραματική, είτε επειδή χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν έχουν να πληρώσουν για τα ακίνητα που νοικιάζουν είτε επειδή διάφοροι «αετονύχηδες» εκμεταλλεύονται τους ιδιοκτήτες αφήνοντάς τους απλήρωτα μισθώματα και λογαριασμούς χιλιάδων ευρώ. Αλλωστε, σχεδόν οι μισοί Ελληνες που ενοικιάζουν κάποιου είδους ακίνητο καθυστερούν να καταβάλουν τα ενοίκια από 2 έως 6 μήνες!

Την ίδια στιγμή, «έκρηξη» κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, αναμένεται στον αριθμό των αιτήσεων προς την Εφορία για την εκχώρηση των ανείσπρακτων ενοικίων. ?5


Οι ιδιοκτήτες «δωρίζουν» στο κράτος τα μισθώματα που τους οφείλονται προκειμένου να μην πληρώσουν φόρους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι αιτήσεις για εκχωρήσεις ενοικίων έχουν αυξηθεί φέτος κατά 50%.

Εκχωρήσεις Εξώσεις

Κάθε χρόνο εκδίδονται πάνω από 10.000 δικαστικές αποφάσεις για έξωση των κακοπληρωτών, ελάχιστες όμως από αυτές εκτελούνται.

Εφιάλτης για χιλιάδες ιδιοκτήτες

Αυξήθηκαν 20% τα «φέσια» από τα ενοίκια κατοικιών και επαγγελματικών χώρων

Νέο σοκ περιμένει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι ενοικιάζουν την περιουσία τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στην «Οικονομία» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς, μέσα στους πρώτους μήνες του 2012, εξαιτίας της σφοδρής οικονομικής κρίσης, τα «φέσια» στα ενοίκια φαίνεται να έχουν αυξηθεί κατά 15%-20%.

Το γεγονός αυτό αναμένεται να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στους ιδιοκτήτες οι οποίοι όχι μόνο δεν εισπράττουν τα μισθώματα αλλά πληρώνουν υπέρμετρους φόρους και χαράτσια. Αναμένεται, επίσης, να προκαλέσει νέο κύμα αιτήσεων για εκχώρηση στο Δημόσιο των ανείσπρακτων μισθωμάτων προκειμένου να μη φορολογηθούν την επόμενη χρονιά. Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρουν ειδικοί στα φορολογικά, ότι τους τελευταίους έξι μήνες οι εφορίες δέχονται έως και πέντε αιτήσεις εκχώρησης μη εισπραχθέντων ενοικίων κάθε μέρα.

Τα «φέσια» στην αγορά ακινήτων είναι δύσκολο να υπολογιστούν, αφού οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κάνουν υπομονή και διευκολύνουν τους μισθωτές ώστε να πληρώσουν σε βάθος χρόνου. Εκτιμώνται όμως ότι είναι πάνω από 1 δισ. ευρώ και ήδη έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 150-200 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ανείσπρακτα ενοίκια κυρίως από καταστήματα και γραφεία αλλά τελευταία και από κατοικίες, καθώς χιλιάδες οικογένειες αδυνατούν να πληρώσουν στην ώρα τους.

Δεν συμφέρουν

Σύμφωνα με τον κ. Παραδιά, «τα καλύτερα ακίνητα, όπως έχει διαμορφωθεί η αγορά, είναι τα ξενοίκιαστα όπου οι ιδιοκτήτες έχουν κόψει και το ρεύμα. Ετσι έχουν το κεφάλι τους ήσυχο αφού ούτε το χαράτσι θα πληρώσουν ούτε θα? κυνηγούν τα φέσια», υπογραμμίζει.

Η κατάσταση στην αγορά, πάντως, είναι απελπιστική, καθώς από τη μια υπάρχουν χιλιάδες νοικοκυριά που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση και κινδυνεύουν με έξωση κι από την άλλη αντίστοιχος αριθμός ιδιοκτητών -κατά κύριο λόγο μικρομεσαίων- που έχουν χάσει ένα σταθερό εισόδημα αν και πληρώσουν φόρους για την περιουσία που διαθέτουν.

Η εικόνα είναι ακόμη χειρότερη καθώς, εκτός από τα απλήρωτα ενοίκια, πολλοί μισθωτές δεν μπορούν να καταβάλουν ούτε τα ποσά για κοινόχρηστα και λογαριασμούς. Αποχωρούν δε από το ακίνητο αφήνοντας εκατοντάδες ευρώ «φέσι» στον ιδιοκτήτη.

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις δικαστηρίων για έξωση των κακοπληρωτών εκτιμώνται πάνω από 10.000, ωστόσο, ελάχιστες από αυτές εκτελούνται, καθώς το κόστος για τον ιδιοκτήτη είναι μεγάλο. «Προτιμούμε να πάμε σε διαπραγμάτευση με τον ενοικιαστή ώστε να πληρώσει κάποια στιγμή παρά να του κάνουμε έξωση», τονίζει ο κ. Παραδιάς.

ΑΠΟ ΔΥΟ ΕΩΣ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ

4 στους 5 αργούν να πληρώσουν

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, εκτιμάται ότι περισσότερο από το 50% των Ελλήνων που ενοικιάζουν κάποιου είδους ακίνητο καθυστερεί να πληρώσει το ενοίκιο από 2 έως και 6 μήνες.

Στην Αθήνα οι καθυστερήσεις στην πλειονότητά τους ξεπερνούν τους 2 μήνες, ενώ στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την Ενωση Ιδιοκτητών Ακινήτων της πόλης, 4 στους 5 ενοικιαστές καθυστερούν ακόμη και 5 μήνες να καταβάλουν τα ενοίκια. Οι εξώσεις που γίνονται αφορούν κατά κύριο λόγο την επαγγελματική στέγη, αφού γίνεται κάθε προσπάθεια στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά να δίνεται ένα χρονικό περιθώριο. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες εμφανίζονται σκληροί στους… κατ’ επάγγελμα «φεσατζήδες».

Πρόκειται για ενοικιαστές οι οποίοι εκμεταλλεύονται τους ιδιοκτήτες ακινήτων και δεν πληρώνουν, μένοντας έτσι χωρίς να πληρώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια μετακομίζουν σε άλλο σπίτι όπου κι εκεί δεν πληρώνουν τους ιδιοκτήτες. Κύριοι… στόχοι τους είναι οι ηλικιωμένοι ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να ελέγξουν εύκολα την περιουσία τους.

Η ρύθμιση

Στον αέρα η ταχύτερη απόδοση του ενοικίου

Παρά το γεγονός ότι από τις 2 Απριλίου έχουν τεθεί σε ισχύ οι διαδικασίες?εξπρές για την είσπραξη απλήρωτων ενοικίων ή την αποβολή του δύστροπου μισθωτή, οι ρυθμίσεις έχουν μείνει ουσιαστικά στον αέρα. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, ο ιδιοκτήτης μπορεί να πετύχει την απομάκρυνση του μισθωτή ακινήτου που αρνείται να καταβάλει τα μισθώματα, χωρίς τη διεξαγωγή δίκης, αναβολών, μαρτύρων κ.λπ. αλλά και χωρίς να χάνει και ο ενοικιαστής το δικαίωμα υπεράσπισής του με την ταχύτερη διαδικασία της έκδοσης διαταγής απόδοσης του ενοικίου.

Χωρίς να γίνονται μακροχρόνια δικαστήρια μπορεί να εκδοθεί απόφαση ?εφόσον ο ιδιοκτήτης προσκομίσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά- η οποία θα υποχρεώνει τον ενοικιαστή στην άμεση καταβολή μισθωμάτων και άλλων ποσών που βαρύνουν τον ίδιο. Ετσι μέσα σε 50 ημέρες, βάσει του νόμου, μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ο εκμισθωτής (ιδιοκτήτης) μπορεί με το ειδικό καταψηφιστικό αίτημα να υποχρεώσει τον ενοικιαστή να πληρώσει όλες τις οφειλές του. Ο ενοικιαστής έχει 15 ημέρες προθεσμία για να πληρώσει τα οφειλόμενα. Αν το κάνει «μπλοκάρεται» η διαδικασία έκδοσης της διαταγής απόδοσης του μισθίου και η αποβολή του από το ακίνητο. Αν όμως δεν καταβληθούν τα χρέη, τότε ο ιδιοκτήτης πάει σε δικηγόρο. Στη συνέχεια ο δικαστής εκδίδει διαταγή απόδοσης, ο ενοικιαστής έχει 20 εργάσιμες ημέρες για να φύγει από το ακίνητο, αλλά μπορεί να κάνει αίτηση ανακοπής της διαταγής ή και αίτηση αναστολής.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, η εμπλοκή στα δικαστήρια έχει καταστήσει δύσκολη την εφαρμογή του μέτρου. Το μόνο που έχει επιτευχθεί είναι να δίνεται το εξώδικο στον κακοπληρωτή σε 15 ημέρες αντί για 30 ημέρες, ενώ η πρώτη κοινοποίηση των απαιτήσεων γίνεται σε έναν μήνα αντί για δύο.

Εκχώρηση ενοικίων

Τα χαρίζουν στο Δημόσιο για να μην φορολογηθούν

Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις για εκχώρηση στο Δημόσιο των εισοδημάτων από ενοίκια που δεν εισπράττονται είναι η μόνη διαφυγή των ιδιοκτητών προκειμένου να μη φορολογηθούν.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν φόρους και για τους 12 μήνες που προβλέπει το μισθωτήριο συμβόλαιο, ασχέτως αν ο μισθωτής δεν έχει πληρώσει. Ετσι, οι ιδιοκτήτες είτε θα δηλώσουν στη φορολογική δήλωση ότι εισέπραξαν τα ενοίκια και θα φορολογηθούν γι’ αυτά είτε θα κάνουν αίτηση διαγραφής «δωρίζοντας» στο Δημόσιο τα ανείσπρακτα ενοίκια.

Από εκεί και έπειτα ο έφορος έχει την ευχέρεια να διεκδικήσει από τον ενοικιαστή τα σχετικά ποσά υπέρ του Δημοσίου, διαδικασία που ωστόσο δεν γίνεται σχεδόν ποτέ.

Από ανεπίσημα στοιχεία των εφοριών διαπιστώνεται ότι η «ξεχασμένη» αυτή ρύθμιση σήμερα κάνει… θραύση. Ολο και περισσότεροι ιδιοκτήτες σπεύδουν να… δωρίσουν ανείσπρακτα ενοίκια προκειμένου να μη φορολογηθούν.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση του αριθμού των αιτήσεων για εκχώρηση ενοικίων η οποία θα αυξηθεί φέτος κατά 50% σε σύγκριση με πέρυσι. Πρόκειται κυρίως για ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων στα οποία οι έμποροι βάζουν λουκέτο χρωστώντας χιλιάδες ευρώ.

Βασίλης Σ. Κανέλλης

[email protected]

Πηγή: ΕΘΝΟΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πυρκαγιά στον Βαρνάβα
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πυρκαγιά στον Βαρνάβα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ