2012-07-08 16:15:24
Φωτογραφία για Αναπτυξιακή βοήθεια 16 δισ. δολ. προς το Αφγανιστάν ως «πρόληψη» κατά του χάους
Εν όψει της απόσυρσης των στρατευμάτων

Στη διάσκεψη για το Αφγανιστάν στο Τόκιο πήραν μέρος αντιπροσωπείες από 80 χώρες και διεθνείς οργανισμούς   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Τόκιο

Ξένες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί δεσμεύτηκαν να δώσουν αναπτυξιακή βοήθεια 16 δισ. δολαρίων στο Αφγανιστάν στα επόμενα τέσσερα χρόνια, υπό το φόβο πως η απόσυρση των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή της χώρας στο χάος.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης στην Ιαπωνία για το μέλλον του Αφγανιστάν, στην οποία πήραν μέρος αντιπροσωπείες από 80 χώρες και διεθνείς οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν-Γκι Μουν είχε αναφέρει πως χωρίς αναπτυξιακή βοήθεια «θα ακυρώνονταν οι προσπάθειες των τελευταίων δέκα χρόνων».

«Το να μην υπάρξουν επενδύσεις στο σύστημα διακυβέρνησης (και) δικαιοσύνης, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην εργασία, στην κοινωνική πρόοδο, θα ακύρωνε τις επενδύσεις και τις θυσίες που έγιναν εδώ και δέκα χρόνια» ανέφερε ο Μπαν Γκι-Μουν.


«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για την ιστορία του Αφγανιστάν στην διαδικασία μετάβασης από την εξάρτηση στη βοήθεια που κατέστησε δυνατό να ριζώσουν οι θεσμοί στη χώρα σε μια πιο ομαλή σχέση» είπε ο Μπαν.

Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι είχε καλέσει σε δέσμευση για παροχή βοήθειας ύψους 4 δισ. δολαρίων το χρόνο. Χθες, η Ιαπωνία είχε ανακοινώσει ότι οι δωρήτριες χώρες θα παράσχουν πάνω από 16 δισ. δολάρια σε πολιτική βοήθεια ως το 2015.

Η κυβέρνηση του Καρζάι καλύπτει μόλις το ένα τρίτο των 6 δισ. δολαρίων που δαπανά κάθε χρόνο χωρίς να υπολογίζονται τα κόστη της ασφάλειας και εξαρτάται από την διεθνή βοήθεια. Πολλοί φοβούνται ότι μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων το 2014, η χώρα θα πέσει στα χέρια εμπόρων ναρκωτικών κι εξτρεμιστών.

Newsroom ΔΟΛ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ