2012-07-16 16:27:14
Φωτογραφία για Προσφορές από Eurobank και Πειραιώς για την ΑΤΕbank
Η αντίστροφη μέτρηση για την αναδιάταξη του τραπεζικού κλάδου ξεκινά, καθώς εντός των επόμενων δύο εβδομάδων θα εκτιμηθεί η καλύτερη προσφορά για την απορρόφηση της ATEbank από ιδιωτική τράπεζα.

Για τη συγκέντρωση του κλάδου, στο «χορό» των εξαγορών και των συγχωνεύσεων, θα λάβουν μέρος στη συνέχεια το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (το οποίο έχει το ίδιο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα με την ATEbank) και η θυγατρική της γαλλικής Credit Agricole, η Emporiki Bank. Σε μεταγενέστερη χρονική φάση, θα καθοριστεί το μέλλον των τραπεζών FBB, Αττικής, Probank, Geniki Bank, καθώς και των θυγατρικών τραπεζών ξένων ομίλων όπως της HSBC, Geniki, Citi και Millennium.

Διαχωρισμός

Προσφορές για την κρατική ATEbank έχουν καταθέσει οι τράπεζες Eurobank και Πειραιώς. Αφορούν, το καλό κομμάτι της Αγροτικής Τράπεζας. Αυτό σημαίνει, ότι θα προηγηθεί διαχωρισμός της κρατικής τράπεζας, σε «καλή» και «κακή», αλλά όχι κατά τα πρότυπα της Proton
. Η «καλή» ATEbank δεν θα ανακεφαλαιοποιηθεί με κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά η ιδιωτική τράπεζα που θα την εξαγοράσει θα αναλάβει το βάρος αυτό. Eτσι, η κίνηση αυτή της κυβέρνησης αφενός δε θα επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο, κάτι που (διακαώς) ζητά η τρόικα εδώ και περίπου δύο χρόνια, ενώ παράλληλα κρίνεται, ότι θα δοθεί ένα θετικό σήμα στην αγορά. Μάλιστα, η επίλυση του θέματος «Αγροτική Τράπεζα» αποτελεί μία από τις προαπαιτούμενες ενέργειες που η τρόικα έχει συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για τη χρηματοδότηση της χώρας μας.

Προθεσμία

Άλλωστε, έως τις 30 Αυγούστου που λήγει η (δεύτερη) παράταση που έχει λάβει η Αγροτική τράπεζα για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της, της οικονομικής χρήσης του 2011, θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις αφού θα πρέπει μέχρι εκείνη την ημέρα να έχει αποσαφηνιστεί ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης της εν λόγω κρατικής τράπεζας.

Ο Μ. Σάλλας καταγγέλλει ομάδα συνεργατών του Reuters

Με δήλωσή του στην οποία απαντά σε δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας, καταγγέλλει ομάδα συνεργατών του πρακτορείου και εκφράζει τις ανησυχίες του για άσκηση νέων πιέσεων και επιθέσεων κατά της τράπεζας που έχουν στόχο την αναχαίτιση των νέων προσπαθειών.

Ειδικότερα, στη δήλωσή του ο κ. Μ. Σάλλας τονίζει ότι: «Δεν είναι η πρώτη φορά που τόσο εγώ όσο και η Τράπεζα Πειραιώς δεχόμαστε επιθέσεις, τις οποίες αντιμετωπίζουμε. Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί όλους στην παρούσα συγκυρία είναι η ασφάλεια και η περαιτέρω θωράκιση του τραπεζικού μας συστήματος. Στη μακρά πορεία ανάπτυξης της Τράπεζας Πειραιώς, έχουμε αντιμετωπίσει αρκετές προσπάθειες υπονόμευσης, εκβιασμών και κατασυκοφάντησης.

Στη λίστα αυτή προσθέστε άλλο ένα επεισόδιο, της ομάδας αυτής συνεργατών του Reuters. Αξιολογώ ότι μέσα από τις νομικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, θα αποκαλυφθούν και εκείνοι που κρύβονται από πίσω τους. Την υπονόμευση την αντιμετωπίζουμε καίρια και θεσμικά, όπως πρέπει, με νομικές ενέργειες. Αλλά δεν μας αποσπά από το κύριο καθήκον μας, που είναι, όπως σας είπα, η ασφάλεια και η πρόοδος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η οποία με τη σειρά της είναι προοπτική αναπόσπαστη με την προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι για την έξοδο της χώρας από την κρίση». σημειώνει.
freezlo.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ