2012-07-16 16:26:40
Φωτογραφία για Η Κύπρος βρίσκεται σε οικονομική κρίση και με τη... βούλα του Όλι Ρεν
Απαντώντας σε ερώτηση που υποβλήθηκε στα μέσα Μαΐου, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, Όλι Ρεν, επιβεβαίωσε γραπτώς στις 12 Ιουλίου ότι η Κύπρος μαστίζεται από «σοβαρές μακροοικονομικές ισορροπίες» Στην Κύπρο, βεβαίως, η γνωμάτευση του κ. Ρεν σχολιάζεται τώρα περίπου ως... ανακάλυψη της Αμερικής, καθώς την 25η Ιουνίου η Κύπρος υπέβαλε επισήμως στην Ευρωζώνη αίτημα χρηματοδότησης από τον Μηχανισμό Στήριξης.

Την ερώτηση είχε υποβάλλει στην Κομισιόν, τη 15η Μαΐου 2012, η Κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους. Μεταξύ άλλων ρωτούσε εάν η Κύπρος θα έπρεπε να ενταχθεί στον Μηχανισμό Στήριξης- κάτι που συνέβη 40 ημέρες αργότερα.

Στην απάντησή του ο κ. Ρεν αναφέρει:

«Η οικονομία της Κύπρου αντιμετωπίζει προκλήσεις που καθιστούν αναγκαία και επείγουσα τη λήψη μέτρων στον χρηματοπιστωτικό, δημοσιονομικό και διαρθρωτικό τομέα. Στον δημοσιονομικό τομέα η Κύπρος διανύει έτος εκτεταμένης εξυγίανσης, ώστε να μειώσει το υπερβολικό έλλειμμα σε μια περίοδο που η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάκαμψης είναι αμυδρές»


Για τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου, ο επίτροπος υπογραμμίζει:

«Οι συνέπειες της έκθεσης του τραπεζικού τομέα στο χρέος της Ελλάδας- ως αποτέλεσμα των απωλειών που είχαν τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου από το PSI- και η επιδείνωση των στοιχείων ενεργητικού στην Ελλάδα και στην Κύπρο, απαιτούν μεγάλη αύξηση της κεφαλαιακής βάσης των δύο μεγαλύτερων τραπεζών, ώστε να επιτευχθεί η προβλεπόμενη από τον κανονισμό ελάχιστη απόδοση».

Τόνισε ακόμη ο κ. Ρεν:

«Η Κύπρος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές μακροοικονομικές ανισορροπίες. Χρειάζεται παρακολούθηση και τάχιστη επικέντρωση της προσοχής στην οικονομική πολιτική, ενώ οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στις υπηρεσίες και στον τομέα της υγείας καθώς και η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των αμοιβών πρέπει να είναι επίσης στο επίκεντρο της προσοχής της κυβέρνησης».
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ