2012-07-16 20:46:06
Φωτογραφία για Ένας διαβολεμένος πόλεμος στη... χώρα της μεθαμφεταμίνης
Έξι χρόνια... πολέμου. Περισσότερο 50.000 θύματα. Ούτε οι ισχυρότερες αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν τις αιματηρές αυτές συγκρούσεις. Τελικά ο πόλεμος -των καρτέλ- στη χώρα της μεθαμφεταμίνης, είναι από τους πιο διαβολεμένους που γνώρισε ποτέ η αμερικανική ήπειρος. Από την καφέ σκόνη στο χημικό ναρκωτικό. Αρχικά οι αμφεταμίνες (ουσίες απλούστερες της μεθαμφεταμίνης), χρησιμοποιήθηκαν στις ΗΠΑ στη δεκαετία του 1930, για αποκλειστικά ιατρικούς λόγους. Ωστόσο με τα χρόνια η αυξανόμενη διακίνηση και χρήση τους ανησυχούσε τις αρχές. Στη δεκαετία του 1960, κυκλοφορούσε πλέον ευρέως η μεθαμφεταμίνη, μακράν πιο σύνθετη αλλά και βαρύτερη των αμφεταμινών. Στα 1970 η μεθαμφεταμίνη κρίθηκε παράνομη. Και έτσι η παραγωγή της πέρασε στα χέρια του υποκόσμου.

Από τον Πάμπλο Εσκομπάρ στην αυτοκρατορία των χημικών ναρκωτικών

Οι επεμβάσεις αλλά και η προσέγγιση των ΗΠΑ με την Κολομβία έκανε απηνές το κυνήγι των καρτέλ της κοκαΐνης. Μετά και τη δολοφονία του βαρώνου των ναρκωτικών, Πάμπλο Εσκομπάρ, η ισχύς των κολομβιανών καρτέλ στις ΗΠΑ άρχισε να υποχωρεί.


Ήταν η μεγάλη ευκαιρία των Μεξικανών. Ωστόσο, το Μεξικό δεν έχει κλίμα που να ευνοεί την καλλιέργεια της κοκαΐνης. Όμως, η μεθαμφεταμίνη, ως χημικό ναρκωτικό, παράγεται σε εργαστήρια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το περιθώριο κέρδους της είναι μακράν μεγαλύτερο αυτού της κοκαΐνης.

Στοιχεία της αμερικανικής δίωξης ναρκωτικών δείχνουν ότι το 2007 πια, το 80% της μεθαμφεταμίνης που κυκλοφορεί στην τεράστια αγορά των ΗΠΑ προέρχεται από εργαστήρια στο Μεξικό.

Η μάχη για την απόκτηση όλο και μεριδίου στην αμερικανική αγορά οδηγεί το πανίσχυρο καρτέλ της Σιναλόα να δώσει βάρος στην παραγωγή μεθαμφεταμίνης αντί να διακινεί ναρκωτικά που παράγονται σε άλλες χώρες. Το έτερο ισχυρό καρτέλ Ζέτα, οσμίζεται το κέρδος και θέλει μερίδιο Και ο πόλεμος συνεχίζεται ακατάπαυστα...
24h
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ