2012-07-16 20:42:08
Φωτογραφία για Η αντιδημαρχία, τα περίπτερα και άλλες ιστορίες
του Λευτέρη Ζαβλιάρη

Τα τέσσερα περίπτερα στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους με την οδό Τσιμισκή έχουν απασχολήσει αρκετές φορές τις αρχές της πόλης για το αν τελικά πρέπει να απομακρυνθούν από... την περιοχή και να δώσουν ανάσα στη διέλευση των πεζών.

Το θέμα έφτασε επιτέλους στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, αλλά το αποτέλεσμα τελικά, μάλλον φαίνεται να έχει περιπλέξει περισσότερο την κατάσταση, παρά να την επιλύει.

Στο REDALERT μίλησε ο ιδιοκτήτης του επίμαχου περιπτέρου της περιοχής που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας.

Επιστολή πολιτών με… προεκτάσεις

Όλα ξεκίνησαν με την αποστολή ενός εγγράφου τον περασμένο Μάρτιο, από ομάδα πολιτών και καταστηματαρχών της περιοχής, δεκατριών στον αριθμό.

Οι συγκεκριμένοι πολίτες, ανάμεσα τους η αδερφή του αντιδημάρχου Οικονομικών Χασδάι Καπόν, οι αδερφοί Καρύδα και το κατάστημα «Παρουσίαση», ζητούσαν την απομάκρυνση του ενός από τα τέσσερα περίπτερα και συγκεκριμένα αυτού που βρίσκεται από την κάτω μεριά, μπροστά στο «Παραδοσιακό». Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης του περιπτέρου, όπως αναφέρουν οι 13 υπογράφοντες, καταλαμβάνει πενταπλάσια έκταση από αυτή του δικαιούται, με παράνομα ψυγεία, τέντες και ναύλον σκεπάσματα, δημιουρώντας μία κακόγουστη εικόνα.


Οι συγκεκριμένοι πολίτες και καταστηματάρχες, ζητούσαν τη μεταφορά του περιπτέρου το συντομότερο δυνατό.

Τι λέει ο ιδιοκτήτης

Σε επικοινωνία είχε το REDALERT με τον ιδιοκτήτη του περιπτέρου κ. Καπλάνη, τα πράγματα φάνηκαν να είναι διαφορετικά. «Η καταγγελία είναι παράνομη. Δεν καταλαμβάνουμε πενταπλάσιο χώρο από αυτό που αναφέρουν, αλλά 30 με 40 εκατοστά, που είναι μια διαφορά που μπορεί να διευθετηθεί από το δήμο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η ιστορία ξεκίνησε από έναν ιδιοκτήτη καταστήματος και έγινε μετά μια καταγγελία. Τώρα το τι μπορεί να συμβαίνει από πίσω δεν μπορώ να το ξέρω. Αυτό που γνωρίζω είναι πως οι το συγκεκριμένο κείμενο έχει ανυπόστατες κατηγορίες όπως το ότι παρεμπδίζουμε τη διάβαση και το φωτεινό σηματοδότη, πράγμα που δεν ισχύει», σημείωσε.

Ποιοι γνώριζαν;

Από εκεί και πέρα, το θέμα άρχισε να περνάει από σαράντα κύματα. Το έγγραφο έφτασε στο γραφείο του δημάρχου, αλλά από εκεί και πέρα το ερωτηματικό είναι αν πήγε τελικά στην επιτροπή περιπτέρων. Η μία εκδοχή λέει ότι το έγγραφο ναι μεν έφτασε στα χέρια της επιτροπής, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι μπορεί να ήταν πλαστό, αφού ήταν ιδιαίτερα κακογραμμένο και ανορθόγραφο.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Χασδάι Καπόν, η αδερφή του οποίου συνυπόγραφε το κείμενο, έδειξε ότι γνωρίζει το θέμα, αν και αντιδήμαρχος Οικονομικών. Ωστόσο ο αρμόδιο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Ανδρέας Κουράκης, φάνηκε να μην έχει ιδέα για το θέμα, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Τους πήρε όλους η «μπάλα»

Το θέμα ωστόσο δεν έληξε εκεί. Αν και οι αρμόδιες υπηρεσίες αποφάσισαν την επιβολή προστίμων στο συγκεκριμένο ιδιοκτήτη, καθώς και ανάκληση της άδειας με μετατόπιση του περιπτέρου, ο Γιάννης Μπουτάρης με την Άννα Αγγελίδου, πρόεδρο της επιτροπής περιπτέρων, ακολούθησαν την τακτική του «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι». Δηλαδή την απομάκρυνση και των τεσσάρων περιπτέρων, αν και το πρόβλημα ξεκίνησε από τις παρανομίες του ενός περιπτέρου.

Σημειώνεται ότι στο εν λόγω περίπτερο είχαν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 8.000 ευρώ, τα οποία στη συνέχεια, μέσω της επίλυση διαφορών, είχαν πάει στα 6.500.

Οι ιδιοκτήτες των υπόλοιπων τριών περιπτέρων, όπως ήταν φυσικό, αντέδρασαν για το γεγονός ότι τους πήρε η «μπάλα» τη στιγμή που οι ίδιοι δεν παρανομούσαν.

Το ζήτημα «μπλοκαρίστηκε» περισσότερο, όταν οι σκέψεις για μεταφορά των δύο περιπτέρων, δηλαδή του ενός που έγινε η όλη ιστορία του απέναντι και του διαγώνια απέναντι, έφεραν αντιδράσεις από άλλους φορείς.

Καθώς η μεταφορά του ενός, μπροστά στο εμπορικό κέντρο, έφερε τις αντιδράσεις, με τη δικαιολογία ότι δυσχεραίνει την προστασία του κτηρίου από τις πορείες που σταματούν πολλές φορές εκεί, ελέω αμερικάνικου προξενείου.

Όσον αφορά το περίφημο περίπτερο που κίνησε το όλο ζήτημα, υπήρξαν σκέψεις μεταφοράς του μπροστά στη στοά όπου υπάρχει πολυκατάστημα, όμως οι αντιδράσεις της ισραηλίτικης κοινότητας που είναι ιδιοκτήτρια του κτηρίου, έβαλε σε σκέψεις τη διοίκηση.

Τέλος, αντιδράσεις έχει φέρει και η μεταφορά του άλλου περιπτέρου καθώς πηγαίνει μπροστά στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, με το φορέα να αντιδράει για τη μεταφορά του περιπτέρου μπροστά στο κτήριο.

Σαν να μην έφτανε αυτό, σοβαρό πρόβλημα ανέκυψε και με τα υπόλοιπα περίπτερα επι της Τσιμισκή, καθώς η μεταφορά των τεσσάρων περιπτέρων πιο κοντά σε αυτά, θέτει θέμα της απόστασης μεταξύ των περιπτέρων και της εμπορικής εκμετάλλευσης της περιοχής.

Στον αέρα η μεταφορά

Επιμύθιο ωστόσο στην όλη ιστορία, είναι το γεγονός ότι η απόφαση της μεταφοράς βρίσκεται στον αέρα. Αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί φυσικά από το ότι οι ιδιοκτήτες των περιπτέρων δε θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια αλλά θα κινηθούν δικαστικά όπως τονίζουν στο REDALERT για το θέμα.

Το γεγονός είναι ότι υπάρχει ένα πρόβλημα που δυσχεραίνει την ποιότητα ζωής στην πόλη, αφού η διέλευση είναι ιδιαίτερα δύσκολη από τα εν λόγω περίπτερα. Όμως αυτό που φάνηκε είναι ότι το θέμα δεν ήταν να λυθεί το πρόβλημα, αλλά να γίνει ένας πόλεμος συμφερόντων, το αποτέλεσμα του οποίου θα παρουσιαστεί ως λύση του χρονίζοντος προβλήματος. 
redalert.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ