2012-07-16 21:55:04
Φωτογραφία για ΙΚΑ : Εντατικοί έλεγχοι σε νησιά για μαϊμού επιδόματα και συντάξεις
«Εξόρμηση» σε συγκεκριμένα νησιά κάνει το ΙΚΑ. Η αρχή έγινε από τη Ζάκυνθο και τώρα παίρνει σειρά η Χίος, όπου επίσης καταγράφεται επιδημία χορήγησης επιδομάτων τυφλότητας. Οι ελεγκτές του μεγαλύτερου ταμείου της χώρας φτάνουν σήμερα στη Χίο και μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να δοθούν αναλυτικά στοιχεία για τα αποτελέσματα των ελέγχων. Με βάση τα στοιχεία στο νησί υπάρχουν περίπου 440 με 450 δικαιούχοι επιδομάτων τυφλότητας, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με τον πληθυσμό.

Σε επόμενη φάση, μετά τα νησιά των… τυφλών, έρχεται και το νησί των… ανάπηρων αφού με βάση τα στοιχεία του ΙΚΑ, στην Κρήτη καταγράφεται «ρεκόρ» χορήγησης αναπηρικών συντάξεων. Συγκεκριμένα στο Ηράκλειο και στα Χανιά το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων φτάνει το 20%, ενώ στην Αττική δεν ξεπερνά το 8,9%!

Στόχος των εντατικών ελέγχων του ΙΚΑ είναι να διαπιστωθεί ποιοι συμμετείχαν στα κυκλώματα χορήγησης συντάξεων και επιδομάτων σε ασφαλισμένους «μαϊμού» και με τι ανταλλάγματα
. Ενδεικτικό της έκτασης του φαινομένου είναι πως με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις 80.000 με 85.000 άτομα εισέπρατταν όλα αυτά τα χρόνια συντάξεις και επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται. Η ζημιά για τα ασφαλιστικά ταμεία υπολογίζεται πως φτάνει τα 600 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Και ψάχνουμε μετά για ισοδύναμα Νέα καταγραφή των συνταξιούχων

Εν τω μεταξύ, στο ΙΚΑ έχει ξεκινήσει νέα καταγραφή των συνταξιούχων, προκειμένου να μπει τέλος στη χορήγηση παροχών σε νεκρούς ή σε ασφαλισμένους «φαντάσματα».

Από την περσινή απογραφή προέκυψε πως εισέπρατταν σύνταξη 8.000 νεκροί και μάλιστα σε 3.000 περιπτώσεις έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και έχει πιστοποιηθεί ο θάνατος του συνταξιούχου.

Στο «μικροσκόπιο» του Ιδρύματος βρίσκονται 42.400 άτομα που έχουν απογραφεί με εξουσιοδότηση ή με πληρεξούσιο. Πρόκειται για ασφαλισμένους που δεν προσήλθαν οι ίδιοι να απογραφούν και επομένως εξετάζεται το κατά πόσον οι συντάξεις δίνονται οι πραγματικούς δικαιούχους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Συγκεκριμένα το 30% όσων περνούν από τις επιτροπές αναπηρίες είτε κόβεται, είτε παίρνει χαμηλότερο ποσοστό. Συνολικά οι δικαιούχοι αναπηρικών συντάξεων είναι 315.000, ενώ άλλα 230.000 άτομα παίρνουν προνοιακά επιδόματα.

TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ψάρεψε 93 κιλά χασίς!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ψάρεψε 93 κιλά χασίς!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ