2012-07-17 17:50:03
Φωτογραφία για ΥΠΟΙΚ: Συζητά επιβολή φόρου στο κρασί
Του Σπύρου Δημητρέλη

Εισηγήσεις για την επιβολή φόρου κατανάλωσης και στο κρασί δέχεται η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Η μεγάλη υστέρηση των φορολογικών εσόδων έχει αναγκάσει το υπουργείο Οικονομικών να αναζητεί και να συζητά κάθε πιθανή λύση για την αύξηση τους. Στο πλαίσιο αυτό έχει πέσει στο τραπέζι και το κρασί. Πρόκειται, ωστόσο, για λύση που εφόσον επιλεγεί θα επιφέρει σημαντικά θετικά αλλά και αρνητικά αποτελέσματα. Στα θετικά συγκαταλέγεται η σχετικά άμεση αύξηση των φορολογικών εσόδων και στα αρνητικά η αύξηση της διακίνησης χύμα και αφορολόγητου κρασιού καθώς και η σημαντική σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα μείωση της αγροτικής παραγωγής και του εισοδήματος των αγροτών με αμπελοκαλλιέργειες.

Με την ανάληψη καθηκόντων η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ζήτησε από έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη την υποβολή προτάσεων προκειμένου να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης. Να σημειωθεί ότι από την αρχή του έτους οι φόροι κατανάλωσης παρουσιάζουν επιταχυνόμενη συρρίκνωση λόγω της επίδρασης σε αυτά της βαθιάς ύφεσης στην οικονομία. Μια από τις προτάσεις που υποβλήθηκε αφορά στην επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, το οποίο παρουσιάζει πολύ υψηλή κατανάλωση.


Για την επιβολή του φόρου και την αποτελεσματική είσπραξή του θα πρέπει να γίνουν μια σειρά από γραφειοκρατικές ρυθμίσεις, όπως είναι ο χαρακτηρισμός των οινοποιείων σε «φορολογικές αποθήκες» και η απαγόρευση της διακίνησης χύμα αφορολόγητου κρασιού. Η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί είναι βέβαιο, ωστόσο, ότι θα προκαλέσει πολύ μεγάλες αντιδράσεις από τους οινοποιούς καθώς και τους αγρότες που ασχολούνται με την παραγωγή κρασιού. Επίσης, δεδομένη θεωρείται και η αντίδραση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στα σχετικά σχέδια του υπουργείου Οικονομικών. Και αυτό διότι αναμένεται να περιοριστεί η κατανάλωση κρασιού και να μειωθεί το αγροτικό εισόδημα.

Στην μη επιβολή του φόρου συνηγορεί και η εμπειρία από την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο τσίπουρο είχε σαν αποτέλεσμα να εκτοξευτεί η διακίνηση και η κατανάλωση χύμα και αφορολόγητου τσίπουρου. Έτσι, ενώ τα έσοδα από το τσίπουρο αυξήθηκαν όταν επιβλήθηκε ο φόρος, με την πάροδο του χρόνου μειώθηκαν καθώς οι καταναλωτές άρχισαν να αναζητούν καταφύγιο στο φθηνότερο και αφορολόγητο χύμα οινοπνευματώδες.

Το αν θα επιβληθεί ΕΦΚ και στο κρασί θα αποφασιστεί έως το τέλος του έτους από την κυβέρνηση. Να σημειωθεί ότι την επιβολή φόρου στο κρασί έχει ζητήσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο των προτάσεών του για την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Σχόλιο ιστολογίου: Μπαίνουμε σε νέα εποχή ποτοαπαγόρευσης ή μήπως πιέζουν δια της πλαγίας οδού την καταστροφή των ελληνικών αμπελώνων; Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που επιχειρούν την καταστροφή πλουτοπαραγωγικών πηγών της Ελλάδας. Αλλά, είπαμε, στο όνομα του κέρδους (των Ευρωπαίων) και της είσπραξης χρημάτων (από την Ελληνόφωνη κυβέρνηση εις βάρος των πολιτών και της οικονομίας της χώρας), όλα επιτρέπονται...!

Γιατί, όμως, είναι τόσο ρηχοί στη ευρηματικότητα επιβολής φόρων; Τόσα χρόνια οικονομικών σπουδών και έμαθαν να ανεβάζουν τους φόρους στον καπνό, στα ποτά και τα τσιγάρα;

Ας τους δώσουμε μερικές ιδέες και να φορολογήσουν:

- Τα τουρκικά σήριαλ

- Τις αποζημιώσεις των βουλευτών, όλων των εμπλεκομένων με την δημόσια διοίκηση (ΔΕΚΟ κ.λ.π.)

- Τα air-condition (υποχρεωτικά θα δηλώνονται στην Εφορία μέσω του 12σέλιδου ειδικού εντύπου Ε9-a)

- Το γάλα

- Το νερό (της βρύσης παρακαλώ)

- Την Coca - Cola (επιπλέον φορολόγηση, λεφτά έχει εξάλλου, ας βοηθήσει την χώρα να ανακάμψει)

- Στα προφυλακτικά, προκειμένου να "παραχθούν" νέοι φορολογούμενοι

- Στους σμβούλους του Υπουργείου Οικονομικών, για τις ιδέες που έχουν για νέες φορολογήσεις

Επίσης μπορούν οι ελληνόφωνοι που κυβερνούν να βάλουν έκτακτες εισφορές:

- Στις ομπρέλες στις παραλίες

- Στα παγωτά

- Στα μπουζούκια

- Στους γάμους στην Μύκονο

- Στα αυτοκίνητα, στα μηχανάκια, στα ποδήλατα και στα αναπηρικά καροτσάκια

Πάγιο τέλος - φόρος σε όλους τους πολίτες, 200 ευρώ για αποζημίωση του δημοσίου σε περίπτωση αυτοκτονίας (του πολίτη, όχι του δημοσίου)

Πάγιο τέλος για συνεύρεση με την σύζυγο (ανά έτος 300 ευρώ), ενώ θα υπάρχει ένα ποσοστό (αναλόγως της ηλικίας) προσαύξησης 25% για να καλυφθούν περιπτώσεις μοιχείας. Σε περίπτώσεις διαζυγίου για μοιχεία, θα προστίθενται 1.500 ευρώ υπέρ του Δημοσίου, για διαφυγόντα κέρδη του δημοσίου Να φορολογηθούν επίσης τα οικόσιτα ζώα, με 50 ευρώ τον χρόνο (ως απόδειξη ότι ιδιοκτήτες τους εκτός από τα ζώα, αγαπούν και την πατρίδα τους).

Αν το υπουργείο Οικονομικών και ο κύριος Στουρνάρας θέλουν και άλλες ιδέες, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν για να τους τις δώσουμε από κοντά. Δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Η χώρα πρέπει να διασωθεί, διαφορετικά θα πτωχεύσουμε!

Σωστά;

Αλλά, επειδή "συζητάμε" για φορολογία και φοροδιαφυγή, έχουμε μία απορία:

Επί Παπακωνσταντίνου ψηφίστηκε νόμος, όπου όποιος δε συμφωνούσε με τα πρόστιμα του ΣΔΟΕ, για να προσφύγει στο δικαστήριο, έπρεπε να καταβάλει το 50% του προστίμου.

Δηλαδή από τα 12,3 δισ. του Καπελέρη, θα έπρεπε να έχουμε εισπράξει τουλάχιστον 6,15 δισ.

Αντ' αυτών εισπράξαμε, κάπου 600 εκατομμύρια.

Γιατί παραβιάστηκε ο νόμος εις βάρος του Δημοσίου;

Ποιός μπήκε φυλακή γι αυτή την παράβαση;

Ο Παπακωνσταντίνου πάντως δεν μπήκε φυλακή και κυκλοφορεί ελεύθερος, αφού έχει δηλώσει ότι το μόνο που φοβάται είναι να πάει για καφέ με την γυναίκα του...

Τελική απορία για το κρασί: Θα υπάρχει διαφορετική φορολόγηση στο λευκό από το ροζέ κρασί; Μήπως ακολουθήσουν την περίπτωση της μπουγάτσας με ζάχαρη ή χωρίς... λέμε τώρα, επειδή είναι κυβέρνηση που έχει... συνέχεια!

Κωνσταντίνος
kostasxan.blogspot.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ