2012-07-18 07:13:55
Φωτογραφία για ΣΤΙΣ 10 ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ
Για τις 10 το πρωί σήμερα Τετάρτη ορίστηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους κυβερνητικούς εταίρους, Ευ.Βενιζέλο και Φ.Κουβέλη. 

Στη συνάντηση οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ θα ενημερωθούν από τον κ. Σαμαρά για την πρόοδο στην αναζήτηση περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ, μετά τις προτάσεις που παρουσίασαν οι υπουργοί.

Έπειτα από τη σύσκεψη Σαμαρά - Στουρνάρα, το μεσημέρι της Τρίτης, η κυβέρνηση δηλώνει ότι το εγχείρημα των περικοπών είναι δύσκολο και ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης αναμένεται να συντάξουν έναν «οδικό χάρτη» παρεμβάσεων που θα παρουσιαστεί στην τρόικα, καθώς οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της ΕΕ ζητούν κατευθύνσεις και όχι ποσοτικοποιημένα μέτρα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος.

Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν δήλωσε την Τρίτη ότι η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα και η διάρκεια παραμονής της είναι άγνωστη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πάντως, η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα στις 26 Ιουλίου, όπου και ''κλείδωσε'' η συνάντηση με το Γιάννη Στουρνάρα


Λείπουν... 6 δισ. ευρώ 

Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι τώρα φέρεται να έχουν εξευρεθεί από τα υπουργεία δαπάνες ύψους μόνον 5,7 δισ. ευρώ για να περικοπούν την επόμενη διετία 2013- 2014.

Η προσπάθεια για την εξεύρεση των 6 δισ. ευρώ που λείπουν θα συνεχιστεί, αλλά όπως παραδέχονται υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών «δεν θα έχουμε ''κλείσει'' τους αριθμούς έως αύριο [Τετάρτη]».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην σύσκεψη των αρχηγών των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δεν θα επιδώσει αναλυτικά κωδικό προς κωδικό τις έως τότε προτεινόμενες περικοπές.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να λάβουν ένα «draft» με την ποσοτικοποίηση και τις βασικές κατευθύνσεις για τις προς περικοπή δαπάνες. «Θα λέμε τόσα θα εξοικονομήσουμε από τις συντάξεις, τόσα από τα εφάπαξ, κ.λπ.» ανέφεραν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν, εξάλλου, ότι είναι πιθανόν η συζήτηση για τις δαπάνες, τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, να συνεχισθεί έως και στο «παρά πέντε» της έλευσης της τρόικας, την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι για την περικοπή των δαπανών, το υπουργείο Οικονομικών έχει ως «οδηγό» εκτός από τις προτάσεις των υπουργείων και τη σχετική μελέτη του ΚΕΠΕ, την οποία είχε ζητήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Κριτική των κομμάτων

«Φυσική συνέχεια των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου αποτελεί η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ, ως προς το περιεχόμενο της πολιτικής και τους στόχους της», αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των αυριανών αποφάσεων της κυβέρνησης για την εξοικονόμηση των 11,5 δις ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «τα νέα αντιδραστικά μέτρα έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι πρόγραμμα των τριών κομμάτων είναι το μνημόνιο και στόχος τους είναι η απαρέγκλιτη εφαρμογή του, ενώ η όλη συζήτηση περί αναδιαπραγμάτευσης ήταν άλλο ένα συνειδητό προεκλογικό ψέμα».

Οι επιπτώσεις της συνέχισης της εφαρμογής του μνημονίου στην οικονομία και την κοινωνία θα είναι τραγικές, με νέα επιδείνωση της ύφεσης και της ανεργίας και πλήρη εξαθλίωση των εργαζομένων και των συνταξιούχων, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Την στιγμή που η τρικομματική συγκυβέρνηση προετοιμάζει τη νέα αντικοινωνική της επίθεση κατά του ελληνικού λαού με μέτρα τουλάχιστον 11,5 δισ. ευρώ για την διετία 2013-2014, το ΔΝΤ σε έκθεση του «για τη δημοσιονομική σταθερότητα» ζητά να ληφθούν και νέα αντιλαϊκά μέτρα μέσα στο 2012, ύψους 2 δισ. ευρώ» δήλωσε ο αρμόδιος τομεάρχης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, υπογραμμίζοντας ότι «όπως έχουν τονίσει οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το Μνημόνιο έχει αποτύχει».

«Η μόνη λύση είναι η διαγραφή του επονείδιστου χρέους και η καταγγελία του Μνημονίου και των Δανειακών Συμβάσεων προκειμένου να ξαναπάρουμε πίσω τη πατρίδα μας και να απαλλαγούμε από τους δανειστές και την ξένη εξάρτηση» ανέφερε ο κ. Μαριάς, προσθέτοντας ότι «όσο δεν γίνεται αυτό η Τρόικα θα ζητά και θα επιβάλλει όλο και περισσότερα δυσβάσταχτα μέτρα τα οποία οδηγούν στην εξαθλίωση το λαό μας και στη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας».

Τρικομματικό παιχνίδι εντυπώσεων θεωρεί ο Περισσός το... πήγαινε - έλα των κυβερνητικών εταίρων σε συσκέψεις, για να βρεθούν, όπως διακηρύσσουν, «ισοδύναμα μέτρα» - αντί για απολύσεις και μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς - και να γίνουν περικοπές δαπανών, στο πλαίσιο της εφαρμογής του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής» 2013-2014.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, το κεντρικό ζήτημα είναι ότι τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ σημαίνουν «σφαγείο» σε κοινωνικές παροχές, «λουκέτα» και αναδιαρθρώσεις σε οργανισμούς, εκ παραλλήλου με μείωση μισθών και συντάξεων και ταχύτατη προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, την Τρίτη το μεσημέρι, σχολιάζοντας τις εξελίξεις σχετικά με τα μέτρα ύψους 11,5 δις ευρώ, μίλησε για «άθλιο παζάρι» στο οποίο έχει επιδοθεί η συγκυβέρνηση για λόγους εντυπώσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ