2012-03-15 22:10:02
Φωτογραφία για Ένας χρόνος εξέγερσης και αιματηρής καταστολής στη Συρία...
Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την έναρξη των αιματηρών εξεγέρσεων στη Συρία. Οι νεκροί υπολογίζονται στους 8.000, ενώ σε 230.000 υπολογίζονται όσοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Από αυτούς 30.000 έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Σύμφωνα με την Τουρκία 1.000 πρόσφυγες πέρασαν στη χώρα από τη Συρία τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας το σύνολο των εγγεγραμμένων Σύρων προσφύγων στις 15.000.

Η Συρία ναρκοθετεί τα σύνορά της με την Τουρκία για να εμποδίσει τη διέλευση προσφύγων στη γειτονική χώρα, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι, μιλώντας στο ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV ενώ ο αριθμός των Σύρων που καταφεύγουν στην Τουρκία για να διαφύγουν από τη σύγκρουση στη Συρία πλησιάζει τις 15.000.

«Ο αριθμός των Σύρων προσφύγων αυξήθηκε κατά μια χιλιάδα μέσα σε μία μόνο ημέρα και έφτασε τους 14.700» σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Σελτσούκ Ουνάλ.


Μάλιστα, η Τουρκία εκφράζει φόβους ότι έως και 500.000 Σύροι πρόσφυγες ενδέχεται να ζητήσουν καταφύγιο σε τουρκικό έδαφος, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου Αχμέντ Λουφτί Ακάρ. Παρόλα αυτά ο πρόεδρος της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου παραδέχθηκε ότι αυτή θα ήταν μία «ακραία» κατάσταση, ενώ αναφέρθηκε τα προβλήματα που είχε αντιμετωπίσει η Τουρκία όταν είχαν καταφύγει στη χώρα 500.000 Κούρδοι πρόσφυγες από το Ιράκ στη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου το 1991.

Νέα «αυτοκινητοπομπή της ειρήνης»

Στο μεταξύ, μια «αυτοκινητομπομπή της ειρήνης» αποτελούμενη από μερικές εκατοντάδες ακτιβιστές, οι περισσότεροι εξόριστοι Σύροι ή της διασποράς, αναχώρησε σήμερα το πρωί από την τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ (νοτιοανατολική Τουρκία) με προορισμό τα σύνορα με τη Συρία, 60 χλμ. νοτιότερα.

Ο στόχος της αυτοκινητοπομπής αυτής είναι να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στο συριακό πληθυσμό, αλλά θα εμποδιστεί αναμφίβολα από την τουρκική Χωροφυλακή να πλησιάσει τα σύνορα, κοντά την τουρκική πόλη Κιλίς, όπως έγινε και σε μια πρώτη απόπειρα στις 12 Ιανουαρίου.

Η αυτοκινητοπομπή αποτελείται από τρία λεωφορεία και μια τριανταριά αυτοκίνητα με σημαίες και μεγάφωνα. «Ο στόχος μας είναι να πιέσουμε με τον τρόπο μας τη συριακή κυβέρνηση για να σταματήσει τις σφαγές του ίδιου του λαού της» δήλωσε ο Μοάγιαντ Σκάιφ, ένας από τους οργανωτές. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κίνημα αυτό γεννήθηκε στην αρχή του χρόνου, στο Ίντερνετ, από τη βούληση νεαρών Σύρων της διασποράς «να κάνουν κάτι για το συριακό λαό». Μεταφέρουν σε τρία μικρά φορτηγά σκηνές, παπλώματα, είδη υγιεινής, τρόφιμα και ποτά που έχουν αγοράσει με δικά τους έξοδα.

Έκκληση 200 ΜΚΟ για τερματισμό της αιματοχυσίας

Εν τω μεταξύ, διακόσιες οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων από 27 χώρες απηύθυναν έκκληση στον ΟΗΕ και τη Ρωσία να κινητοποιηθούν για τερματιστεί η αιματοχυσία στη Συρία, ένα χρόνο μετά την έναρξη των αναταραχών.

«Συμμαχία 200 μη κυβερνητικών οργανώσεων από 27 χώρες ζητεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει και να υιοθετήσει απόφαση που θα καλεί την συριακή κυβέρνηση να σταματήσει τους τυφλούς βομβαρδισμούς εναντίον αμάχων και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Επίσης θα καλεί το καθεστώς της Δαμασκού να βάλει τέλος στις αυθαίρετες συλλήψεις και στα βασανιστήρια, να διασφαλίσει την πρόσβαση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις, στους δημοσιογράφους και στους παρατηρητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» επισημαίνεται στο κείμενο.

Η έκκληση «Ενωμένοι για την Συρία: τέλος στην αιματοχυσία ενός χρόνου» υποστηρίζεται από ακτιβιστές σε όλον τον κόσμο, ανάμεσά τους και διασημότητες όπως ο Βρετανός ηθοποιός Στίβεν Φράι και η Καναδή τραγουδίστρια Νέλι Φουρτάδο.

«Στη διάρκεια ενός χρόνου, ο αριθμός των νεκρών στη Συρία έφτασε στον τρομακτικό απολογισμό των τουλάχιστον 8.000 νεκρών, ανάμεσά τους και εκατοντάδες παιδιά. Μήπως ήρθε ο καιρός, όλος ο κόσμος να ενωθεί και να προχωρήσει σε αποτελεσματικές ενέργειες ώστε να σταματήσει αυτό;» δήλωσε ο Ζιάντ Αμπνελ Ταουάμπ από το Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Καΐρου.

Το κείμενο υπογράφουν επίσης το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Διεθνής Ομοσπονδία των Ενώσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι οργανώσεις Christian Aid και CIVICUS.

Την ίδια ώρα, η Γαλλία ζήτησε σήμερα από τις συριακές αρχές να απελευθερώσουν τον Σύρο δημοσιογράφο Μάζεν Νταρουίς, ο οποίος συνελήφθη στις 16 Φεβρουαρίου στη Δαμασκό και «η ζωή του πιστεύεται ότι βρίσκεται σε κίνδυνο», ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Χθες, περίπου δεκαπέντε διεθνείς οργανώσεις, αραβικές και συριακές που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε ανακοίνωσή τους υπογράμμιζαν πως ο Νταρουίς υπεβλήθη σε βασανιστήρια και η ζωή του κινδυνεύει και ζητούσαν την άμεση απελευθέρωσή του.

Ο Νταρουίς και οι επτά συνάδελφοί του που συνελήφθησαν μαζί του κρατούνται σε φυλακή που υπάγεται στις υπηρεσίες πληροφοριών της συριακής αεροπορίας στη Δαμασκό, σύμφωνα με τις μη κυβερνητικές αυτές οργανώσεις.

Διαδηλώσεις υπέρ του καθεστώτος

Εν τω μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες Σύροι διαδηλώνουν σήμερα σε πολλές πόλεις της χώρας κατόπιν εκκλήσεως του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, με την ευκαιρία της πρώτης επετείου της λαϊκής εξέγερσης που καταπνίγεται στο αίμα.

Η επίσημη συριακή τηλεόραση έδειξε εικόνες δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που κρατούσαν φωτογραφίες του προέδρου Άσαντ στην πλατεία των Ομεϊάδων στη Δαμασκό και στις κεντρικές πλατείες στο Χαλέπι (βόρεια), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Λαττάκεια (βορειοδυτικά), τη Σουέιντα (νότια) και την Χάσακα (βορειοανατολικά).

Πρόκειται για πόλεις όπου η αμφισβήτηση δεν έχει πάρει μεγάλη έκταση, σε σύγκριση με άλλες συριακές περιφέρειες όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις εντείνουν την επίθεσή τους.

Οι αρχές κάλεσαν σε μια «παγκόσμια πορεία για τη Συρία» σε σελίδα του Facebook με τίτλο «Likes for Syria», η οποία συγκεντρώνει πάνω από 12.800 «φίλους». Δημιουργήθηκε στις 4 Μαρτίου 2012 για να αντισταθμίσει την κεντρική σελίδα των αντικαθεστωτικών «The Syrian revolution 2011» με πάνω από 422.200 «φίλους».
tvxs.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο Σαρκαστής και ο Φευγάτος 8
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο Σαρκαστής και ο Φευγάτος 8
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ