2012-03-15 22:33:05
Φωτογραφία για Τουρκία – Anatolian Eagle: Από αετός σε… αμερικανικό γεράκι
Η άσκηση της Τουρκίας με τη επωνυμία «Anatolian Eagle» έγινε ιδιαιτέρως γνωστή στην Ελλάδα από τη συμμετοχή πλήθους χωρών, κυρίως όμως από τη συμμετοχή των ΗΠΑ και του Ισραήλ, η οποία και βοηθούσε στο να… ανεβάζουν πίεση οι Έλληνες επιτελείς των ενόπλων δυνάμεων, δεν έπαψε να υπάρχει παρά τα πολιτικά προβλήματα που την ταλάνισαν Οι Ισραηλινοί προφανώς αποτελούν παρελθόν πλέον, ενώ οι Αμερικανοί, μετά από. έναν χρόνο απουσίας, επίσης για πολιτικούς λόγους, επανήλθαν δριμύτεροι και τη στιγμή που συζητάμε το θέμα βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος και εμπλέκονται σε επιχειρησιακά σενάρια με τους Τούρκους συναδέλφους τους.

Και η Τουρκία όμως φαίνεται ότι επιθυμεί… να ξεχάσει τις παλιές καλές ημέρες όταν και πουλούσε πανάκριβα τη θέση της χώρας με σκοπό να αποκομίσει γεωπολιτικά οφέλη και η μέθοδος που βρήκε ήταν τα γεννητούρια… Ωστόσο, οι Αμερικανοί επανήλθαν και συμμετέχουν… σε άλλη άσκηση, την «Anatolian Falcon 2012»! Πρόκειται για τη μετονομασία του «Αετού της Ανατολίας» η οποία διεξάγεται στην αεροπορική βάση του Ικονίου από τις 5 Μαρτίου μέχρι τις 16 του παρόντος μηνός.


Από αμερικανικής πλευράς, στην άσκηση συμμετέχει η 480 μοίρα μαχητικών που εδρεύει στο Σπάνγκνταχλεμ της Γερμανία. Σύμφωνα με όσα έχουν μέχρι στιγμής γίνουν γνωστά, τα αμερικανικά και τα τουρκικά μαχητικά συνεκπαιδεύονται σε ρόλους «καταστολής εχθρικής αεράμυνας» (SEAD: Suppression of Enemy Air Defences).

Ποιο είναι όμως το κίνητρο για την αμερικανική απόφαση να επανέλθουν οι ΗΠΑ στην άσκηση; Προφανώς το γεωπολιτικό, δηλαδή η αμερικανική επιθυμία να μην απολέσει την Τουρκία και να την διατηρήσει ως σύμμαχο, τουλάχιστον όσο εξακολουθούν να «ματώνουν» τα μέτωπα του Ιράν, του Ιράν και του Αφγανιστάν…

Η αμερικανική κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα επιδεικνύει σχεδόν εμμονή στην εξασφάλιση της συνεργασίας της Τουρκίας, έχοντας αποδείξει ότι είναι διατεθειμένη να δεχθεί ακόμα και τη δραματική τροπή που έλαβαν τους τελευταίους μήνες οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις, με τις δυο χώρες να έχουν σαφείς διαφωνίες στον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το Ιράν.

www.defence-point.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ