2012-07-24 21:51:58
Φωτογραφία για Πιγκάς (1)
Αγαπητέ,

Διάβασα στο BHmagazino της Κυριακής, τη συνέντευξη του Ματιέ Πιγκάς, γενικού διευθυντή, μεταξύ άλλων, της γαλλικής Τράπεζας Lazard, η οποία αγνοήθηκε από το σύνολο των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, ενώ είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Ο κ. Πιγκάς είναι απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Επιστημών και της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Έχει, όμως, ένα ελάττωμα: δεν αποφοίτησε από κάποια Οικονομική Σχολή που έχουν αποδεχτεί και διδάσκουν τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές θεωρίες του μακαρίτη Μίλτον Φρίντμαν. Τα στελέχη που αποφοίτησαν από αυτές τις Σχολές και πρόκειται για την πλειονότητα αυτών, έχουν καταλάβει στους παγκόσμιους, περιφερειακούς, αλλά και εθνικούς οργανισμούς τις πιο καίριες θέσεις και επηρεάζουν, μάλλον καθορίζουν, κατά τρόπο σχεδόν απόλυτο, τις οικονομικές εξελίξεις σε τοπικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.

Πρόκειται για τους «ντήλερς» των αγορών, οι οποίοι αναλαμβάνουν την προώθηση της οικονομικής φιλοσοφίας της Σχολής του Σικάγου και, συνακόλουθα, την υπηρέτηση των συμφερόντων του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια και επιβάλουν τις θελήσεις τους σε λαούς και κράτη.


Ο Ματιέ Πιγκάς, όπως προκύπτει από τη συνέντευξή του, αν και συμμερίζεται κάποιες από τις θεωρίες των νεοφιλελεύθερων, δείχνει ότι δεν ταυτίζεται με το σύνολο των προσεγγίσεων των θεωρητικών της Σχολής Φρίντμαν και πολύ περισσότερο δεν ταυτίζεται με τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι πολιτικοί που ανέλαβαν να κάνουν πράξη τις ιδέες του πατριάρχη του νεοφιλελευθερισμού, οι οποίες έφεραν την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία στη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα, ενώ, την ίδια στιγμή, απειλείται με μεγάλη κρίση, ολόκληρη η ευρωζώνη.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ