2012-07-25 20:19:05
Φωτογραφία για Οι μισοί παρατηρητές του ΟΗΕ αποχώρησαν από τη Συρία
Οι μισοί από τους 300 παρατηρητές του ΟΗΕ αναχώρησαν από τη Συρία χθες και σήμερα, δήλωσαν στελέχη της... αποστολής του οργανισμού που παραμένουν στη Δαμασκό.

«Εκατόν πενήντα παρατηρητές του ΟΗΕ αναχώρησαν χθες βράδυ και σήμερα και δεν θα επιστρέψουν», δήλωσε ένας εξ αυτών.

«Η αναχώρηση (τους) πραγματοποιήθηκε μετά την απόφαση για τη μείωση κατά το ήμισυ του προσωπικού της αποστολής», δήλωσε ο δεύτερος παρατηρητής, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιος έλαβε την απόφαση αυτή.

Οι 300 άοπλοι στρατιωτικοί παρατηρητές που συνοδεύονταν από εκατό μη στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες είχαν αναπτυχθεί τον Απρίλιο στη Συρία, για να επιβλέπουν την εκεχειρία που ποτέ δεν τηρήθηκε. Στα μέσα Ιουνίου αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις περιπολίες τους, λόγω της κλιμάκωσης των μαχών.

Την Παρασκευή ο ΟΗΕ παρέτεινε για μια «τελευταία περίοδο 30 ημερών» την αποστολή των παρατηρητών του στη Συρία.

Η μόνιμη εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις είχε δηλώσει ότι η προθεσμία αυτή θα επέτρεπε στους παρατηρητές να «αποχωρήσουν με τάξη και ασφάλεια». Θα πρέπει να υπάρξουν «ευνοϊκές συνθήκες ώστε η αποστολή να μπορεί να παραμείνει πέραν της ημερομηνίας αυτής», είχε προσθέσει.

«Είπαμε σαφώς ότι είναι μια τελευταία παράταση, εκτός αν υπάρξει μια αλλαγή δυναμικής στο πεδίο», είπε υπογραμμίσει ο βρετανός πρεσβευτής Μαρκ Λάιαλ Γκραντ. «Η Misnus θα φύγει μόλις λήξει η προθεσμία των 30 ημερών».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ